Działanie ABS-u w Coupe I ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
mam takie pytanie odnosnie zachowania ABS-u w Coupe I (96-99)

W accencie I ktory ma uklad ABS jego dzilanie polega na tym ze jak gwaltownie hamuje i kola traca przyczepnosc (zima, woda) to czuje takie walenie w pedal hamulca i taki dziwny dzwiek
tak dziala ABS w accencie

a w Coupe I sporadycznie tak gwaltownie hamowalem ale mam takie dziwne doswadczenia

np hamuje ze 160 - 100 gwaltownie i nic nie dzieje sie z pedalem ale slysze takie tykanie jakiegos ukladu cyklicznie powiedzmy co 0,5 sekundy (TYK, TYK ,TYK) dzwiek troche podobny do wlaczonego kierunkowskazu

i tu moje pytanie - nie wiem czy ten ABS w koncu w COUPE dziala czy nie czy cos jest zwalone

jak przy kupnie podlaczali go w ASO do kompa i sprawdzali wszystko (poduszki, napinacze pasow takze ABS) bylo wszystko ok

kontrolka ABS sie zapala jak przekrecam kluczyk i potem gasnie - czyli zgodnie z instrukcja

moze ktos wypowie sie (moze wlasciciel Coupe ale nie tylko) jak u niego dziala ABS bo w accencie bardzo czuc takie walenie w pedal hamulca az czasem migaja swiatla jak sa zapalone

poniewaz Coupe nie jezdzilem tej zimy wiec nie bardzo mialem okazje przetestowac ABS i nie wiem czy tak on powinien dzialac

Pozdrawiam

( w lantrze) w sumie tak jak mówisz mocne cykliczne walenie po pedale -z tym że jak dotąd doświadczyłem tylko raz awaryjnego hamowania przy ok. 140 i efekt jeszcze gorszy kopało w pedał bardzo mocno i dodakowo efekty dzwiękowe - coś jak zgrzytające zębatki...
-auto nie zniosło ( a miało prawo-błoto z jednej strony ) abs więc działał,z tym że akurat w ten sposób nie radzę sprawdzać jego skuteczności
pozdro. d........

z tego co wiem to stary układ ma to do siebie że go słychać,i czuć , a coupe z którego masz roku, bo jeśli z końcówki to może być juz modernizacja,nie znam się na tym za bardzo ale są chyba dwuobwodowe (stary typ), i 4-ro obwodowe nowy, a najlepiej sprawdzic na waskim łuku gdzieś na placy przy skręcie no chyba że się mylę

w mojej lanterce z 99 taki sam efekt dzialajacego ABS-u co opisał Daar

Cytat:
mocne cykliczne walenie po pedale

Cytat:
dodakowo efekty dzwiękowe - coś jak zgrzytające zębatki...

podoibny dzwiek..

u mnie nie czuć praktycznie nic na pedale, słychać działanie abs-u i wiem ze działa testowane zimą zwłaszcza

sprawdzenie ABS to nic trudnego, zjedź na żwirową gruntową drogę i przy niewielkiej nawet prędkośći 40 walnij w heble na maksa (na luzie) na pewno zablokujesz koła i zobaczysz czy działa abs, stukania abs nie da się z niczym pomylić i napewno jest to częściej niż 2 razy na sekunde i n apewno poczujesz na pedale skoki ciśnienia. A tak nawiasem to płyn hamulcowy kiedy był wymieniany?

plyn hamulcowy wymienialem w tym roku w czerwcu

ale juz jest ok ABS dziala wczoraj jak padalo dojezdzalem do skrzyzowania i zlapaly mnie swiatla - hebel i ABS ladnie zaczal nap...dzielac - wiec dziala OK

nie zmieniania to jednak faktu ze jak przy wiekszych predkosciach hamuje np opisywane hamowaniee ze 150 moze do zera ale nie znowu takie na max - mimo tego dosc mocne bo zlapaly mnie swiatla ktore widzialem z daleka to cos tyka tak jak kierunki

teraz juz wiem na 99% ze to nie jest ABS - masz racje dzwiek i zachowanbie ABS ciezko z czyms pomylic

ale w takim razie co to jest ?????
czy istnieje taka mozliwosc ze podczas hamowania przy wiekszych predkosciach wlaczaja sie np awaryjne lub jakos dziwnie migaja STOPY ???

bo fakt faktem cos robi tyk tyk dokladnie tak jak kontrolka wlaczonego kierunkowskazu

spotkaliscie sie z czyms takim w innych autach ?????

niestety nie mam instrukcji do swojego Coupe wiec nic madrego nie moge wyczytac

awaryjne sie zał. we francuzach przy gwałtownym hamowaniu ale to widac po kontrolkach .... co do reszty to nie mam pojęcia co moze robić tyk tyk.... postaram się skupić bardzo na dzwiekach u siebie