Fiat dino

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
kumpel wlasnie pokazal mi fiata dino twierdzac ze jest razaco podobny do jakiegos modelu ferrari,twierdzi,ze ferrari opchnelo licencje fiatowi na ten model aby wystepowac w wyscigach-nie zgadzam sie z tym,po obejrzeniu modelu dino stwierdzam ze wyglad samochodu nie ma nic wspolnego z ferrari,wrecz przypomina mi razaco forda capri.sorry ale na ferrari to ja sie znam i nie moge zgodzic sie z kolega,jesli jestem w bledzie prosze mnie z niego wyprowadzic,wiadomo,kazdy moze sie pomylic
Jakub Rakoczy "raku"

Tak, Dino to Ferrari ktore wyglada jak Ford Capri, taka byla moja pierwsza mysl Czy kolega pokazal Ci go na zywo czy na zdjeciu?

Cytat:
2005-08-01 20:42:33, ciupu pisze:
kumpel wlasnie pokazal mi fiata dino twierdzac ze jest razaco podobny do jakiegos modelu ferrari,twierdzi,ze ferrari opchnelo licencje fiatowi na ten model aby wystepowac w wyscigach-nie zgadzam sie z tym,po obejrzeniu modelu dino stwierdzam ze wyglad samochodu nie ma nic wspolnego z ferrari,wrecz przypomina mi razaco forda capri.sorry ale na ferrari to ja sie znam i nie moge zgodzic sie z kolega,jesli jestem w bledzie prosze mnie z niego wyprowadzic,wiadomo,kazdy moze sie pomylic Jakub Rakoczy "raku"

Luuudzie!!
Ile można wałkować te same tematy??
Tak trudno wklepać w net temat 'Fiat Dino'??
'Dino' to silnik Ferrari, które chciało 'na hura' wystawić w wyścigach swój silnik, ale w tamtytch czasach nie było w stanie w tak krótkim czasie wyprodukować 500 szt., więc się z Fiatem dogadali, a ten chciał w zamian produkować na bazie tego silnika model 'z wyższej półki'. Projekt Qpe zlecił Bertonemu, a Cabrio - Pininfarrinie.I tak ten model powstał...
Bartek powiedz coś, i zakończ topik!

czyli juz kumam,silnik ferrari w "budzie"fiata,stad moje niedowierzanieswoja droa nie wiedzialem ze ferrari szlo w przeszlosci na takie kroki,jednak nie jestem takim znawca jak mi sie wydawalo:/
dajcie jesli mozecie jakies liny do zdjec felg cromodore(klasycznych lata 80")pijemy wodke i nie mozem znalezc
pozdrawiam FnF

Cytat:
swoja droa nie wiedzialem ze ferrari szlo w przeszlosci na takie kroki

byl to czas kiedy ferrari zaczynalo "wspolprace" z fiatem ktora zakonczyla sie wchlonieciem ferrari do rodziny fiata, poza tym uklady miedzy wloskimi producentami byly zawsze "rodzinno mafijne" sie zdazaly fiaty czy lancie z silnikami ferrari

co do fiata dino i jego poczatkow to jest artykul oraz zdjecia klubowego dino na stronie f&f w dziale "historia" ktory skrotowo opisuje jak to bylo

a co do felg cromodora to zerknij na przyklad tu:
fele 1

a jeszcze co do sylwetki fiata dino, to nie dino jest podobne do capri , audi 100 coupe , osi 20m, itp tylko te auta sa podobne do dino sylwetka dino coupe zostala zaprezentowana juz w roku 1964 jako "studium slimaka" serio inspiracja dla Bertonego przy rysowaniu dino byla muszla slimaka Dino coupe bylo jednym z najladniejszych aut GT lat 60tych i zarazem wzorem dla baaaardzo wielu pozniejszych projektow wielu firm.

Cytat:
2005-08-01 21:57:29, Bart128 pisze:
a jeszcze co do sylwetki fiata dino, to nie dino jest podobne do capri , audi 100 coupe , osi 20m, itp tylko te auta sa podobne do dino sylwetka dino coupe zostala zaprezentowana juz w roku 1964 jako "studium slimaka" serio inspiracja dla Bertonego przy rysowaniu dino byla muszla slimaka Dino coupe bylo jednym z najladniejszych aut GT lat 60tych i zarazem wzorem dla baaaardzo wielu pozniejszych projektow wielu firm.

Bartku!! Pozwól, że przyznam Ci rację...
Niedawno udało mi się rozkochać 'kolesia', któy po za Fiatami 'życia ' nie widział, w Audi 100 Coupe.
To naprawdę piękne auto ... [a najbardzoej to,mi się te tylne kratki podobają...]

OK,wiem juz skad sie wziela sylwetka fiata dino.ale chcesz powiedziec.ze ferrari czerpalo z wzornictwa fiata???sorry ale z tym sie ie zgodze,z calym szacunkiem do fiata dino i z historia ego silnika.bez obrazy ale nie mozna porownywa c ferrari do fiata,to jednak dwie rozne firmy,jakby nie patrzec...

Cytat:
2005-08-01 22:13:56, ciupu pisze:
OK,wiem juz skad sie wziela sylwetka fiata dino.ale chcesz powiedziec.ze ferrari czerpalo z wzornictwa fiata???sorry ale z tym sie ie zgodze,z calym szacunkiem do fiata dino i z historia ego silnika.bez obrazy ale nie mozna porownywa c ferrari do fiata,to jednak dwie rozne firmy,jakby nie patrzec...

hmmm. napewno, tak nie było, ale....
to było coś w ropdzaju jednej wielkiej 'mafijnej ' rodziny
[Bartku, nieprawdaż??...] ...Bertone... Pininfarina... itp....
Ale nie uważaj, że 'Dino" to tylko jkaś mafia, bo to nie prawda...
Poprostu 'biznes to biznes...'
Zresztą nie tylko u Fiata tak jest, ale w każdym biznesie.

Cytat:
ale chcesz powiedziec.ze ferrari czerpalo z wzornictwa fiata???sorry ale z tym sie ie zgodze,

ciupciu chlopaku zanim sie zacznesz zgadzac lub nie to sobie poczytaj troche na temat jakie wzornictwo fiata w przypadku dino? o czym ty mowisz..... owszem istnialo i nadal istnieje cos takiego jak "CSF" CENTRO STILE FIAT czyli osrodek projektow fiata, dzielem csf jest na przyklad sylwetka 128 coupe ale w przypadku dino jak i wielu innych modeli fiata alfy lancii forda toyoty ferrari itp sprawa wyglada inaczej, to nie wewnetrzna "komorka" firmy odpowiedzialna za projekty tworzy nadwozia nowych aut tylko: albo sie zleca znanej firmie "karosujacej"= projektujacej i budujacej nadwozia takiej jak bertone ghia pininfarina itp wykonanie modelu nadwozia, albo kupuje sie juz gotowy model .Fiat kupil dwa nadwozia dla dino, od bertone coupe a od pininfariny spidera{cabrio} ferrari zakupilo projekt dla nadwozia GT{ferrari dino 206 i 246} od pininfariny od poczatku zwiazanej z ferrari. fiat i ferrari dino poza silnikiem , hamulcami i paroma detalami ma takie same tylko felgi, nic wiecej... gdzie tu jakies podobienstwo?? faktem jest natomiast ze zarowno fiat dino jak i ferrari mialy tworzyc nowa marke zwana poprostu DINO ale z roznych wzgledow "nie wyszlo" i model coupe i spider zostaly fiatami a model GT zostal "dinem 206 246" nie mial na zewnatrz emblematow ferrari tylko na tabliczce znamionowej, sporo osob zaraz po zakupie dino 206 246 zakladalo na niego znaczki z konikiem

a co do "czerpania" przez ferrari z zasobow fiata to zerknij sobie kiedys do wnetrza ferrari f40... znajdziesz wlacznik swiatel mijania zaleznie od mumeru nadwozia z malucha albo fiata ritmo, manetki do migaczy i swiatel z ritmo migacze boczne takie jak w 128 czy zastawie i inne ciekawostki....

[ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2005-08-01 23:02:03 ]