Lantra 92" wymiana sprzęgła na większe?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

będzie mnie czekała wymiana sprzęgła; prawdopodobnie wystarczyłoby wymienić tylko tarczę, ale...kusi mnie żeby założyć komplet sprzęgła od Lantry po liftingu czyli z rocznika 93-95; różnica w średnicy tarczy to 15 mm ( 200 a 215 ).

Pytanie czy taka operacja jest możliwa?

Pzdr
Bartek

Nie wiem czy będzie to pasowało do koła zamachowego??? 15 mm to dość dużo (na stronę wypada po 7,5mm), ale może wejdzie .

Ja bym zostawił wymiar oryginalny bo co Ci da większa tarcza???

Pozdrawiam

po co?
ano liczę na sprawniejsze przeniesienie napędu na koła i dłuższą żywotność tarczy (większa powierzchnia cierna) , zresztą inż. z Hyunadia też doszli do tego wniosku skoro zwiększyli średnicę tarczy.

Przejrzałem specyfikacje średnicy tarczy sprzęgła u kilku innych producentów z dalekiego wschodu dla silników 1.6 z mocą > 100 KM, i tak Toyota stosuje 215 mm, Honda 220 mm.

BTW koło zamachowe jest w silniku? jeżeli TAK to czy silniki G4CR od 1993 roku miały inną budowę, mam na myśli m.in. wielkość koła zamachowego??

wymieniałem ostatnio sprzęgło i nie powiem ci wprawdzie czy większe podejdzie ale może przyda ci się taka informacja że do rocznika 93-95 pasuje komplet z misia ( kolt 3)
-mój mechanik odradził kategorycznie zamienniki przy tej mocy silnika nie gwarantował sensownego przebiegu,a do tego od misia nie będzie zaglądał przez 100 tys. (jego słowa )
- i jeszcze jedno ;u mnie to miała być wymiana łożyska wyciskowego a skończyło się na kpl. ,na twoim miejscu nie wymieniałbym samej tarczy (jeżeli docisk ma już słabe sprężyny to nowa tarcza tylko go "doprawi") po co ściągać skrzynie za kilka (set ,tysięcy ) km
pozdro d.....

tarcza jest dopasowana do koła zamachowego srednicą ....więc chyba nie zakładasz ze koło jest większe niż tarcza??? bo po co? to są dopasowane powierznie. Zwykle po dostaniu sie do sprzęgla okazuje sie ze lepiej zrobić wszystko i mieć spokój na jakies 100k km wsadzenie nowego jednego elementu zwykle przyśpiesza koniec pozostałych a tej wymianie robocizna stanowi spory wydatek....