| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Grzegorz TOYOTA Corolla E16 Katowice | 2003-05-12 06:37:59 Właśnie wczoraj zmęczyłem sprawę podświetlenia zegarów, wybrałem kolor niebieski, ale nie jestem zadowolony Pod światło kolor folii wydawał się być idealny, ale po założeniu pod zegary nawet jak podświetlenie dam na maxa wychodzi mi z tego jakiś ciemny fiolet i jest nieładnie Pycel założył czerwoną i wyglądało zajebiście Chyba rozbiorę zegarki jeszcze raz i zrobię czerwone tak jak pomysłodawca |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2003-05-12 11:35:26 Grzegorz... idz do sklepu i kup mocniejsze zarowki |
Grzegorz TOYOTA Corolla E16 Katowice | 2003-05-12 11:59:58 |
Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2003-05-12 13:17:55 fabrycznie są 3W żaróweczki jezdziłem na 5W i było ok ... tyle ze po oczach bez kondoników raziły ... przy folii |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2003-05-12 13:41:03 Ja mam 5W |
Grzegorz TOYOTA Corolla E16 Katowice | 2003-05-13 07:15:14 W takim razie dzieki za rady i dzisiaj idę kupć mocniejsze żarówy, jak to nie pomoże to wtedy zmienię na czerwony |
Grzegorz TOYOTA Corolla E16 Katowice | 2003-05-14 00:30:11 Po krótkim namyśle i w przypływie chęci pracy wykonałem coś innego:
Może słado widać (bo "aparacik mam do d...) więc opiszę: Jest to płyteczka z zamontowanymi 8 LEDami SMD przystosowana do bezposredniego zamocowaniw w gnieździe żarówki podświetlającej zegary Narazie jest w wersji z czerwonymi diodkami ( bo niebieskie kosztują Także Pycel jeszcze raz dzięki za folie, ale usunąłem ją i zamontowałem kupę diodek pod zegarami i narazie mnie sie podoba Już sobie wyobrażam jak pieknie by świeciły niebieskie |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2003-05-14 00:46:04 Zara zara Panie Grzegorzu!!...co to za dyjody SMD???...aż 8 na jedną żarófkem ? |
Grzegorz TOYOTA Corolla E16 Katowice | 2003-05-14 00:52:29 He he fajucha no nie Te diodki miałem z "odzysku" (niestety niebiekich nie mam zużyłem ich 6x4 czyli 24 szt. ale coś mi całkiem lewa strona zegarów na biało świeci, gdzieś tam musi być jeszcze jedna żarówka (znalazłem tylko 4 , ale przezornie zrobiłem 5 czyli30 LEDów jedną mam w zapasie Ale te NIEBIESKIE !! to by zajefajnie wyglądały JAK KTOŚ JEŹDZI LIMUZYMĄ, MUSI LICZYĆ SIĘ Z WYDATKAMI Pozdrawiam G [ wiadomość edytowana przez: Grzegorz20CD dnia 2003-05-14 00:56:34 ] |
Grzegorz TOYOTA Corolla E16 Katowice | 2003-05-14 00:54:16 A i oczywiście pokrętełko działa jak najbardziej |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2003-05-14 00:59:23 ale so to SMD??...te niebieskie /na 12V!/ w elektronicznym na Plebiscytowej były po 3 zł za sztukem///o cholera!!..jakby tak miało być 5 X6 ...prawie stóweczka złociszy??...tylko one być takie wymiarowo z 5mm /fi/...czyli może cosik za duże /chyba żeby je "ubić" w oprawce? |
Grzegorz TOYOTA Corolla E16 Katowice | 2003-05-14 01:08:22 SMD znaczy po polskiemu powierzchniowe, czyli małe beż wyprowadzeń w postaci drutków Ja zastosowałem takie dosyć duże (jak na SMD) chyba 4x4 mm. Diody są zwykłe nie te z R na 12V, a o koszta nie pytaj, bo nie wiem trzeba się zorientować ile by chcieli za BLUE SMD ?? Zlutowałem to wszystko do kupy na płytce uniwersalnej + rezystorek i pasuje JAK KTOŚ JEŹDZI LIMUZYMĄ, MUSI LICZYĆ SIĘ Z WYDATKAMI Pozdrawiam G [ wiadomość edytowana przez: Grzegorz20CD dnia 2003-05-14 01:11:21 ] |
Grzegorz TOYOTA Corolla E16 Katowice | 2003-05-16 20:43:21
HenBas płytka jest uniwersalna, też do kupienia w elektronicznym na ul.Plebiscytowej później trzeba ją wyciąc polutować diodki i pod zegary
Pycel i własnie ta żeróweczka mi jeszcze "pzeszkadza" , domyślam się że oprawka tej żarówki (jak i sama żarówka) jest mniejsza |
Grzegorz TOYOTA Corolla E16 Katowice | 2003-05-17 21:55:41 HenBas nie wiem jak by to zrobić do moja konstrukcja miała na celu podświetlenie na inny niż firmowy kolor (ofkors) budzików, ale chciałem również, żeby światło było równomiernie rozproszone ( to dla tego zastosowałem tyle LEDów na jedną żarówke, a prawie każda miała świecić w innym kierunku) mimo to w nocy i tak widać punkty w których są żarówki Także jeżeli chcesz zastosować diodki po 1 sztuca na żarówkę to takie które by max. świeciły ma wszystkie strony. Ostatnio "wpadł" mi do głowy inny pomysł, a mianowicie żeby diodki umieścić bezpośrednio pod białymi miejscami na naszych budzikach ( czyli pod każdą cyferką, znaczkiem itd.) i too diodki czerwone a w odwrotnym kierunku niebieskie i na małym przełączniczku mieć możliwość zmiany kolorku Pomysł jest koncepcja też ale czasu mało |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2003-05-18 12:04:34 Tak czytam opisy Waszych Panowie działań i ciągle się zastanawiam....jak Wy znajdujecie czas na te doświadczenia?!! Qrde!...Ja to chiba cokolwiek zrobię dopiero na wyjazdowym urlopie!! Ale róbcie ,róbcie!...Patrzę, czytam, podziwiam i...uczę się!! Dzięki! |