Wymiana tarcz hamulcowych w PUNTO I

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Yello!
Temat hamulców przerabiałem dokładnie w 128 ale w Punto niby podobnie, ale trochę inaczej, więc wolę się popytać. może ktoś z Was to robił?
Więc tak po pierwsze primo: czy do zdejmowania tarczy potrzebny jest jakiś ściągacz czy pop prostu zbijam ją z piasty?
Czy są jakieś zalecenia przy montażu nowej tarczy, tak żeby nie miały żadnego bicia?
I jeszcze pytanko o sworzeń prowadzący zacisk: jak go rozebrać i czy warto to rozbierać w celu czyszczenia?

Blues Brothers

Cytat:
2005-08-08 11:20:25, DominikWrc pisze:
czy do zdejmowania tarczy potrzebny jest jakiś ściągacz czy pop prostu zbijam ją z piasty?

Zbij duzym mlotkiem Stare tarcze do wyrzucenia, wiec nie przejmuj sie ze sie troche ukrusza przy tym

Cytat:
2005-08-08 11:20:25, DominikWrc pisze:
Czy są jakieś zalecenia przy montażu nowej tarczy, tak żeby nie miały żadnego bicia?

Najlepiej wyczyscic z rdzy piaste przed nalozeniem tarczy - chodzi mi o ta powierzchnie, do ktorej bedzie przylegala tarcza.

Wymiana tarcz hamulcowych w punto?? Hmmm, około 30min pracy;] No oczywiście wymienić trzeba klocuszki.

Najpierw nalezy zdjąc zacisk odkręcając od wewnetrznej strony dwie śrubki imbusowe jeśli dobrze pamiętam ósemki. Zwalić zacisk wymienić tarcze, wcisnąć tłoczki i spowrotem poskładać już z klocuszkami;]

P.S. Czas jakiś temu wymieniałem tarcze w takiej punciafce którą śmigała kobita;] Tarcza miała juz 3mm grubości klocków nie było i babsztyl uparł się by nie wymieniać bo dobrze hamują

Cytat:
2005-08-08 12:30:00, simon_pg pisze:
Najpierw nalezy zdjąc zacisk odkręcając od wewnetrznej strony dwie śrubki imbusowe jeśli dobrze pamiętam ósemki. Zwalić zacisk wymienić tarcze, wcisnąć tłoczki i spowrotem poskładać już z klocuszkami;]

no i jeszcze srubka ktora trzyma tarcze ponadto jeszcze jarzmo chyba na 2 sruby 16-17

Ta 17'tki *2 i mocowanie tarczy 12'tka;]

[ wiadomość edytowana przez: simon_pg dnia 2005-08-08 18:35:41 ]

Czyli sprawa raczej prosta.
Dzięki.

Cytat:
2005-08-08 11:38:27, bart322 pisze:
Najlepiej wyczyscic z rdzy piaste przed nalozeniem tarczy - chodzi mi o ta powierzchnie, do ktorej bedzie przylegala tarcza.

sie mi jeszcze nigdy nie zdazylo zeby mi sie tarcza ukryszla przy zbijaniu siakies lipne te tarcze jak sie krusza

Nie lipne tylko cienkie juz
Poza tym byly mocno zapieczone, nie chcialy zejsc, to wzialem najwiekszy mlotek jaki mialem pod reka no i jak walnalem w krawedz to sie ukruszylo, ma sie ta sile

To nie puknąłeś tylko przy.......łeś