Fiat 131 -> jaki to silnik 1574ccm?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
OHC czy DOHC??

bo nigdzie się nie moge doszukac.

może ktoś coś na ten temat powiedzieć?

a jak to jednowałkowy to jaka jest jego przydatność do duzego fiata?

[ wiadomość edytowana przez: waco dnia 2005-08-07 15:17:54 ]

Jak jest jednowałkowy, to też dobry

Jak ma jeden wałek to OHC, jak dwa to DOHC - najłatwiej otworzyć maske .
A tak na poważnie to staraj się nie gubić literek w temacie bo przez chwile nie byłem pewien czy chodzi o FIAT'a czy faktycznie coś z FIA .

[ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2005-08-07 16:15:04 ]

dobry moderatorze o dzięki ciza twą boską interwencję.

apropo maski: no własnie jest problem bo nie ma foto. a człek nieuchwytny siakiś takiś.

a jak ma jeden wałek to tez moze byc CIH albo OHV albo SOHC albo jeszcze inne odmiany.

bolger myslisz ze to dobra pomysła wpakowac jednowałkowca do kanta? hehe a ma ktoś takiego?

ktoś z wawy na ohc jeździł w poldzie i był zadowolony, a ohv ki pomijając kwestię części też nie są złe

To ja wyskocze z takim glupim pytaniem i lekkim OT: po co wlasciwie sie robi dwuwalkowe osmiozaworowe silniki? w 16v to ja rozumiem, ze ciezko by to bylo uzyskac na jednym walku. Ale po co dwa walki w 8v?

Z łaski swojej nie waż się ciąć tej mirafiorki z allegro, dobrze ? Jej właściciel za dużo się nad nią napracował.
Proszę.

Cytat:
2005-08-07 23:12:18, vir pisze:
To ja wyskocze z takim glupim pytaniem i lekkim OT: po co wlasciwie sie robi dwuwalkowe osmiozaworowe silniki? w 16v to ja rozumiem, ze ciezko by to bylo uzyskac na jednym walku. Ale po co dwa walki w 8v?

Zobacz na ksztalt komory spalania i wzajemne ulozenie zaworow i swiecy - przy jednym walku trzonki zaworow musza byc rownolegle.

Cytat:
2005-08-08 14:52:46, yapko pisze:
Zobacz na ksztalt komory spalania i wzajemne ulozenie zaworow i swiecy - przy jednym walku trzonki zaworow musza byc rownolegle.

nie musza- patrz 125p. Dwa walki zapewniaja wieksza mozliwosc kotekty ustawien (fazowanie kazdego walka z osobna), pozatym w przy tegop typu rozrzadzie jest mniej elementow ruchomych niz przy jednym walku i zaworach ustawionych w " V " (nie ma dzwigienek itd)

No i te magiczne skróty typu DOHC czy TC .

ps. Waclav, Ty mi tu nie fikaj .