[PONY]obiawy padniecia przegubu wewnetrznego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam moze ktos z klubowiczow sie orientuje jakie to obiawy, wymienialem niedawno przegub zewnetrzny na uzywany ale od jakiegos miesiaca zaczelo znow mi stukac ale troche inaczej tzn stuka jak ruszam nawet na prostej drodze (niezawsze)a czasem jak ruszam to stuki czuc na pedalach, obiawy mam inne niz wtedy wiec wnioskuje ze to przegub wewnetrzny ale moze sie myle (oby nie) jesli ktos mial taki problem niech sie wypowie.
Pozdrawiam CzEkCzEk

jeśli jest luz to wyczujesz go ręką;
montaż tego wewnętrznego przegubu powinien być wykonany tak samo jak było tzn. wszystkie kulki na tych samych miejscach i wielowypusty również, nie wszystkie powierzchnie zużywają się tak samo, sprawdź czy dobrze siedzi w zatrzasku w skrzyni;
wkładałeś świeży smar w wystarczającej ilości? nakrętka przegubu przy kole dokręcona mocno? tam jest spory moment;
może być również tak że to ten "nowy/stary" stuka, poszedł w pracę i zonk

Nie wiem jak w Ponym ale w mojej Lantrze wymieniałem przegub wewnętrzny tydzień temu. U mnie objaw był taki że do 50km/h wszystko było spoko (żadne stuki czy inne takie) dopiero powyżej tej prędkości jeżeli zaczynałem przyspieszać to strasznie biło, jeżeli puściłem na luz to toczył się elegancko. Okazało się, że jedno łożysko w przegubie się rozsypało. I jeszcze jedna ciekawostka - powyżej 110 km/h nie było żadnego bicia ani na luzie ani przy przyspieszaniu. Skrzynia u mnie automat ale myślę że podobnie by było przy manualu. Przegub kosztował mnie 200 PLN (oczywiście używka) nowy zaśpiewali mi około 750 PLN (w HYUNDAIU) ale i tak nie wiedzieli jaki to bo ponoć jest z 5 rodzaj. Po wymianie jest spoko. Pozdrawiam