MotoNews.pl
6 CB Radio / pomoc od podstaw... (167495/171) - NT

CB Radio / pomoc od podstaw...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Chciałbym kupić sobie CB ale tak abym mógł przenosić między samochodami ( jade jednym mam tutaj, jade innym to przenosze).
Przeglądam oferty na allegro i znalazlem cos takiego : "CB RADIO COBRA 19DX IV + ANTENA ALAN NA MAGNES"

Jestem nowy i prosze udzielic mi takich informacji :

1. Jak antena jest na magnes to czy jak będe jechał 150 to mi niespadnie ?
2. Czy jest to dobre radio ?
3. Czy instalacja CB w pojeździe jest prosta czy wymaga jakiejś specjalnej wiedzy ? (chodzi o to czy montować w serwisie czy sam to moge zrobic )
4. Czy będe mógł takowe radyjko i antene przenosić z auta do auta czy lepiej montować w jednym i odpuścić przenoszenie ?

Do zaawansowanych w tych sprawach : Prosze sie nieśmiać z mojej niewiedzy na temat CB. Jeżeli ma ktoś sie z moich pytań śmiać to niech sobie odpuści ten temat...

Pozdrawiam,

Odpowiem ci krotko na twe pytania w podpunktach.

1. Podana przez ciebie antena jest chinska atrapa niewarta zakupu. Prowadzi w rankingu na najgorsza antene. Jezeli juz magnes to jakis pozadny i dluzszy bacik do tego.

2. Jedno z tanszych lecz nienajgorsze jezeli trafisz na dobry egzemplarz. Jakis czas temu wyszla wadliwa partia ktora niestety jest w obiegu. Raczej bym sobie odpuscil zakup tego sprzetu.

3. Jezeli jestes laikiem w tym temacie to daj to zrobic osobie ktora ma troszke wiedzy, gdyz jest to skomplikowany temat.

4. Mozna przenosic miedzy pojazdami, lecz powinno sie wtedy sprawdzic SWR ze wzgl. na bezpieczenstwo radyjka. Kazda antene stroi sie do pojaxdu i miejsca gdzuie bedzie pracowac i gdzie uzyzka sie najmniejszy wspolczynnik. Lecz w praktyce odchyl SWR po zmianie pojazdu znacznie sie niezmieni.

Napisz skad jestes i jaka kwota wchodzi w gre na zakup zestawu, a doradzi sie cos rozsadnego.

Obecnie mieszkam w Kedzierzynie-Koźlu ( a ogólnie jestem z Łodzi ) Kwota która moge przeznaczyc na zestaw to 350 zł (jest to kasa która moge sobie pozwolić wydać przynajmniej w najblizszym okresie... a radyjko chciałbym zakupić jutro / najpóźniej w poniedziałek )
Wiem że ta kwota niejest za duża ale niestety do stycznia więcej przeznaczyć niemoge

Dzieki za szybka odpowiedź gdyż już miałem kupować tą z allegro i czekam na kolejne porady...
Pozdrawiam,

Witam,
Z tej strony uzytkownik MTM
Nierejestrowalem sie po raz drugi aby zaśmiecać forum tylko że niemoge otrzymac hasła na @ cały czas niedochodzi... Prosze więc zatem administratora forum aby usunął użytkownika MTM z forum lub jak może niech podeśle na @ podany przy rejestracji haslo na ktore bym mógł sie zalogować ....

Przepraszam za problemy,

A teraz na temat, więc niemoglem się powstrzymac i poleciałem dzisiaj do sklepu i od dziś jestem użytkownikiem fajnego Radyjka CB o nazwie President Johnny II miałem wydać na cały komplet 350 zł ale udało mi sie skręcic troszke kasy i komplet (radyjko i antena) wyszedł mnie 630 zł..
Za jakiś czas dodam fotki jak je wmontowałem

Ps. Dzieki za odradzanie kupienia radia Cobra

Ja za Johnnym II nieprzepadam, a na marginesie powiem ci, ze z Unidena 520 bylbys bardziej zadowolony

To prosze o wiecej info w poniedziałek ide kupić drugie CB do sprinterka a tam jeszcze niewiem co wstawie więc jak coś zawsze będe mógl podmienic Prosze wiec o info czym się różnią i dlaczego akurat z tamtego byłbym bardziej zadowolony ?

Pozdrawiam

Jezeli chodzi oczywiscie o Johnnego II to jestem rozczarowany jego kiepska modulacja ( zbyt cicha i troszke niewyrazna ). ASC jest tylko imitacja ( rwie rozmowy, a wiecej jest trzaskow ) chodz jak masz radio na gwarancji to w serwisie Presidenta reguluja to za dormo, gdyz francuzi nieumieja sobie widocznie z tym problemem poradzic. ANL automatyczny, chodz jest to juz szczegol i HI CUT dla mnie zbedna rzecz w radyjku.
Porownuje go do Unidenem 520 i Presidenta Harrego I ASC (tu tez ASC niechodzi jak potrzeba), lecz czystosc i glosnosc modulacji jest nieporownywalnie na lepszym poziomie.
Mialem do czynienia tylko z jednym modelem i sa to moje odczucia co do tego radyjka.

To jakie radyjko byś proponował ? I jakiego bacika do tego ? Tym razem będzie na stałe bo do sprinterka będe wkładał i tam niechce mi się anteny co chwile ściągać
Tylko prosze o dokładne info jak można ponieważ chce Ci zaufać i kupić takie jak zaproponujesz a niechciałbym się zawieść na radyjku że będzie miało same wady i będzie gorsze od Presidenta Radyjko do 550 zł proszę

Pozdrawiam,

kolego radio musi byc koniecznie nowe bo za 550zł to mozna zajefaje radio uzywke dostac juz z gornej połki a nowka to niestety bedzie ale ta najnizsza połka