| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
pytlar Chrysler Aspen Prabuty | 2007-12-12 18:08:35 witam!!
mam od niedawna gaz (od 2 miesiecy) i zaczynam zalowac tego coraz bardziej... zalozylem do swojego Forda Probe 2,2 turbo gaz sekwencyjny BRC. Jak pojechalem odebrac samochod bylo wszystko pieknie dopuki nie wypelnilem wszywstkich formalnosci i szczesliwy zaczelem wracac do domu... szczesliwy do pierwszego wyprzedzania!! a mianowice momentalne szarpniecie bylo, cos zaczelo piszczec i gaz sie wylaczyl... szybko do gazoli ktorzy jeszcze 2 godziny pomeczyli sie i duzo nie wymyslili troche pokrecili, poregulowali i byla minimalna poprawa... ale niestety dalej sie przelaczalo na benzyne...
pozniej regulowali jeszcze mi ze 3 razy samochod i wycisneli tyle ze przelaczalo mi sie na benzyne dopiero przy 4tys obrotow nie jak predzej przy 3 tak po dlugim oczekiwaniu w koncu dostali nowy reduktor, ktory mial pomoc niby ( TAKI REDUKTOR )... ale niestety nie pomogl nic siedzieli jeszcze 4 godziny nad autkiem moim, i zwiekszali dawke, i zmniejszali i nic!! caly czas samochod slaby na gazie i przelacza na benzyne przy ok 4tys!! no juz mi rece opadaly, w ich minach widac bylo wielkie zwatpienie i kompletny brak pomyslow!! na sam koniec nawet wyciagneli elektrozawor przy butli!!
na komputerze to wyglada tak, ze na luzie jak wcisne pedal w podloge wtryskiwacze na ulamek sekundy sie wylaczaja niewiadomo dlaczego!! na wskazniku nie widac zeby sie odlaczal gaz zmiana dlugosci wtrysku tez nic nie dala... a i przewody od gazu sa 8mm chyba i mowili ze wiekszych nie ma sensu...
ogolnie mowiac jest tak: samochod znaczaco slabszy na gazie w porownaniu do benzyny, przelacza na benzyne przy ~4tys obrotow przy mocno wcisnietym pedale gazu (jak delikatnie operuje sie to mozna pojsc wyzej ale szarpie troche), gdy jade stala predkoscia tak ~140km/h i delikatnie puszcze gaz to zaczyna szarpac silnikiem, albo jest jedno wielkie szarpniecie... na benzynie nie ma tych objawow!! wszystko ladnie, pieknie chodzi na benzynie!! tylko cos z tym gazem... poprostu rece opadaja... moze macie pomysly co to moze byc |
pytlar Chrysler Aspen Prabuty | 2007-12-12 20:27:17 jak usunac ten temat??!! bo przypadkiem zrobilem drugi taki sam!! kunra na wszystkich forach jest mozliwosc edycji i kasowania a tu nie wiedze!! |
pytlar Chrysler Aspen Prabuty | 2007-12-12 22:09:51 w tym opisie jest blad: mam TAKI REDUKTOR a nie ten z opisu..
a co do tego ze zle dobrana... przecierz mozna zmienic kazdza czesc w tej instalce jak sie chce, wiec raczej wychodzi ze trzeba wymienic wadliwy element... |
pytlar Chrysler Aspen Prabuty | 2008-06-08 21:50:26 nikt nie pisze wiec sie przypominam... niestety mimo ponad pol rocznej jazdy i prob ustawienia dalej mam problem z przelaczaniem sie z gazu na benzyne w okolicach 4tys obrotow... ale jest sprawa ze im mniej gazu w butli tym nasila sie zjawisko... butle mam 44l a dam rade wyjezdzic max 23-25l gazu!! zawsze tankuje na jednej stacji!!
a i ostatnio jeszcze zaczal mi poszarpywac silnik...:/ np jade powoli na 2 biegu, niemal bez gazu i nagle zaczyna szarpac samochodem przod-tyl!! na benzynie tego nie ma!! ma ktos jakis pomysl?????? |
jujinn w-wa | 2008-06-08 23:14:24 Co do szarpania. To tylko i wylacznie kwestia regulacji... |
MaciekW Fiat Doblo Częstochowa | 2008-06-09 15:30:11 Jest jeszcze cos takiego jak srednica wylotow wtryskiwaczy.
Jesli to jest zle dobrane to nie wystarczy czasu aby zapodac odpowiednia dawke paliwa do konca. Mogli tez ustawic zle wtryski w ECU gazu. Przyczyna przelaczania moze byc bledne wykrywanie przez ECU gazu przekrecania silnika. Zle ustawiony badz zle dobrany czujnik cisnienia na reduktorze. Nie jestem pewny ale chyba na reduktorze jest regulacja cisnienia. W niektorych instalkach jest tez opcja zeby przelaczal na inne paliwo przy X/obr. Generalnie jak ECU lpg wykrywa ze spadlo cisnienie ponizej ilustam to przelaczy na benzyne. Nie znam sie na tym az tak wiem jak jest u mnie (bigas). Jak widzisz ze koles patrzy w kompa jak debil i nie wie co naciska to faktycznie zmien warsztat bo szkoda Twojego czasu. Jakby ktos mial dokumentacje od programu dla BRC to mozna by cos pokombinowac. PS. Sprawdz jeszcze czy zapala ci sie kontrola check engine po przekreceniu zaplonu i czy gasnie po starcie. Mam dziwne przeczucie czy warsztat gdzie zakladales gaz nie usunal tej przeszkody.. Czy samochod wraca na lpg po spadku obrotow ? [ wiadomość edytowana przez: MaciekW dnia 2008-06-09 15:34:12 ] |
MaciekW Fiat Doblo Częstochowa | 2008-06-09 15:30:37 Jest jeszcze cos takiego jak srednica wylotow wtryskiwaczy.
Jesli to jest zle dobrane to nie wystarczy czasu aby zapodac odpowiednia dawke paliwa do konca. Mogli tez ustawic zle wtryski w ECU gazu. Przyczyna przelaczania moze byc bledne wykrywanie przez ECU gazu przekrecania silnika. Zle ustawiony badz zle dobrany czujnik cisnienia na reduktorze. Nie jestem pewny ale chyba na reduktorze jest regulacja cisnienia. W niektorych instalkach jest tez opcja zeby przelaczal na inne paliwo przy X/obr. Generalnie jak ECU lpg wykrywa ze spadlo cisnienie ponizej ilustam to przelaczy na benzyne. Nie znam sie na tym az tak wiem jak jest u mnie (bigas). Jak widzisz ze koles patrzy w kompa jak debil i nie wie co naciska to faktycznie zmien warsztat bo szkoda Twojego czasu. Jakby ktos mial dokumentacje od programu dla BRC to mozna by cos pokombinowac. |
pytlar Chrysler Aspen Prabuty | 2008-06-09 15:50:12
nie ma zadnych cudów z konytrolką check engine - wszystko jak bez gazu!! gaz na poczatku nie wracal na lpg ale przestawili cos i teraz wraca za kazdym razem... i wyprzedzanie wyglada tak: redukcja - rozpoczecie wyprzedzania - szarpniecie niemilosierne - jazdza na benzynie - wcisniecie sprzegla do zmiany biegu - powrot na lpg... powyzej 180km/h jazdza juz tylko na pb - gaz wogole nie chce zapalac. co do wtryskiwaczy to mowili ze najmocniejsze jakie są do tej instalki przewod z butli tez najgrubszy
![]() |
MaciekW Fiat Doblo Częstochowa | 2008-06-09 17:50:44 Sa rozne parametry i rozne opcje w ECU.
Mozesz miec dobre wtryski a za male 'dysze' w nich. Mozesz miec dobre wtryski i dobre 'dysze' a zle wybrane wtryski w opcjach softu. Np u mnie w bigasie jak wtrysk gazu przekroczy czas 24ms to przelaczy na benzyne. [ wiadomość edytowana przez: MaciekW dnia 2008-06-09 18:10:43 ] |
pytlar Chrysler Aspen Prabuty | 2008-06-09 19:01:40 a ma ktos taka sekwencje BRC?? czy to normalne ze one zaje*** głośno klepią jak chodzą na wolnych obrotach?? bo u mnie kazdy sie oglada i pyta co tak stuka mi pod maską... |
pytlar Chrysler Aspen Prabuty | 2008-06-11 20:40:22 1- tak to jest ten probe i aktualnie ma moze wiecej tych KM ze wzgledu na wydech przelotowy i delikatnie zwiekszone doladowanie
2- ano tak... ale podobno przy sekwencji ma to mniejszy wplyw.. podobno... 3- z kwitow wynika sequent24 4- 5- no reduktor jest do 200kW mocy, wiec powinien wystarczyc:] a i jest sprawa ze im mniej gazu w butli tym gorzej gaz chodzi, tzn. predzej przerzuca i ogolnie coraz slabszy sie samochod robi... |
MaciekW Fiat Doblo Częstochowa | 2008-06-12 10:23:23 Nie wiem czy to Ci pomoże ale mam jeszcze jeden pomysł.
Są dwa rodzaje czujników podciśnienia w kolektorze. Jeden podaje zsumowana wartość podciśnienia w kolektorze+ciśnienie gazu do ECU gazu a drugi osobno podaje jedno i drugie i dopiero ECU rozpracowuje te sygnały. Oba robią to samo ale inaczej podają sygnał . Nie ma nigdzie specyfikacji tych czujników może poszukasz jaki jest u Ciebie i w necie odnajdziesz który typ masz. Może przy turbo ma to znaczenie żeby ECU miał te wartości osobno. |
pytlar Chrysler Aspen Prabuty | 2008-06-13 21:43:31 mam juz dosc gazu...
jutro jade do cudakow-gazownikow i zobaczymy co powiedzą tym razem madrego... |
pytlar Chrysler Aspen Prabuty | 2008-06-23 17:52:37 wymienili mi wszystko z butli, cos tam rozwiercili i nic nie dalo... w tygodniu mam podjechac na zmiane wtryskiwaczy - na najszybsze dostepne na rynku - żółte:] powiedzieli ze przez te wszystkie lata tylko raz zakladali takie wtryskiwacze
widzialem ze stalo nawet u sich AUDI chyba S4 4,2 V8 i mialo takie pomaranczowe wtryski jak ja teraz a to audi ma ponad dwa razy wiecej mocy od mojego |