Zrobiłem szyby elektryczne (przod) i....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
przy zamknięciu dwóch na raz pali bezpiecznik (lub otwarciu) ale w momencie całkowitego zamknięcia lub otwarcia. Bezpiecznik 20 A.
instalacje robiła mi pewna firma gdy to zgłosiłęm wymienił bezpiecznik z 15 na 20 A, guzik dało. O co chodzi?
Podnośniki są ze szrotu widziałem na forum pytania więc piszę 100 zl. za szt.

z góry dięki

do 3D też mają w tej cenie? Może i przełączniki toże?

Cytat:
2005-08-11 14:10:56, jakubek101 pisze:
przy zamknięciu dwóch na raz pali bezpiecznik (lub otwarciu) ale w momencie całkowitego zamknięcia lub otwarcia. Bezpiecznik 20 A. instalacje robiła mi pewna firma gdy to zgłosiłęm wymienił bezpiecznik z 15 na 20 A, guzik dało. O co chodzi? Podnośniki są ze szrotu widziałem na forum pytania więc piszę 100 zl. za szt. z góry dięki

wepnij sie z amperomierzem w obwód jak zamykasz szybę i zobacz jaki prąd bierze tylko przy zamykaniu bo wtedy większy opór jest ja tak u siebie sprawdzałem i wtedy wiesz na czym stoisz

Mi się wydaje że jeśli są jakieś opory na szybach (nierówne szyny itp..) to pra na pewno będzie wyższy niż 20A.

Dlatego ja nie jestem zwolenniiem "warszatów". Jak dysponuje się nawet niewielkimi zdolnościami manualnymi to można taką instalke wykanać samemu. Ja jestem już w połowie drogi, ale tylko ze względu na brak czasu. Swoim el. szybkom poświęcam około godzinki dziennie, ale już widze światełko w tunelu. Jak już zapowiedziałem, w poradniku umieszczę opis jak od podstaw wykonać el. szybki w samochodzie, gdzie nie ma instalacji przygotowanej przez producenta.

Wstaw bezpiecznik 30 A i wszystko będzie ok, mi też padało przy mniejszych bezpiecznikach.

Ja podejrzewam iż prowadnice zostały źle rozmieszczonei napotykają zbyt duży opór podczas podnoszenia czy opuszczania. Ale to tylko przypuszczenia.

przeciez napisal wyraznie "w momencie całkowitego zamknięcia lub otwarcia", po prostu silnik gdy przykladasz mu napiecie a nie moze sie ruszyc pobiera bardzo duzy prad, niestety nie bawilem sie nigdy elektrycznymi szybkami wiec nie wiem jak sie rozwiazuje ten problem