Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Ostry87 126p '87 i '93, Esco ... Kraków | 2005-08-11 00:57:23 Z Zazdrością patrzyłem jak remontowane były maluszki forumowiczów. Tak więc sam postanowiłem odremontowac moje autko. Ogromny nakład pracy i finansów ALE się opłacił tak sądze.
Samochodzik jest z 87 roku. Myśle że jak na pierwszy mój remont w życiu zrobiłem to w miare dobrze. Zdjęcia pokazuje naraz bo dopiero teraz znalazłem czas ![]() Tak autko wygladało po zrobieniu prawego progu. ![]() ![]() ![]() Szkoła się skończyła ![]() Po obstukaniu młotkiem podłogi ku mojemu przerażeniu dziur było co niemiara ![]() Trudno to nazwać podłogą ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A tak wyglądało to od spodu ![]() ![]() ![]() Nadkola ![]() Początkowo myślałem o wymianie całej podłogi ale za duże koszty. Wstawiana więc była blacha grubsza niż oryginalna podłoga. ![]() ![]() Bitexem zrobione jest każde nadkole, cała podłoga zarówno w środku jak i pod spodem, drzwi od dołu. Kilka warstw było nanoszone. Poszły 4 puszki Bitexu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zaznaczone miejsca było całkowicie wycięte. Tu wstawiłem blache 0.9 mm Nadwozie też nadgryzione ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lewy próg również wymieniłem ![]() ![]() ![]() Po zalepieniu dziur w podłodze, nadwoziu, wymianie lewego progu powpuszczałem srodek do konserwacji profili zamkniętych (kilka puszek) do progów i innych porfili zamkniętych także tylnich boków a następnie pianke budowlaną w ww miejsca.(Samochód jest wyczuwalnie cichszy). ![]() ![]() ![]() ![]() Następnie zająłem się szpachlowaniem. Nawet nie wiedziałem, że to aż tak pracochłonne. Nakładałem nie raz po kilka warstw szpachli. Pod szpachle poszedł cały przedni pas (dawno temu lakiernik go spieprzył), miejsca po spawaniu, dziury po znaczkach z tyłu, po listwach drzwiowych, dyszach spryskiwacza. Każda dziura była wpierw łatana drutem spawalniczym. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Przyszedł czas na malowaniem podkładem reaktywnym, Potem podkładem Akrylowym. Jednakże dopiero po nałożeniu podkładu reaktywnego widać było wszelkiego rodzaju niedoróbki przy szpachlowaniu. Oj dużo tego było. Podkład akrylowy był położony na całym samochodzie, czego nie widać na zdjęciach. (nie chciało mi sie robić zdjęć). ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Reszte zdjęć dam potem. Czekam na wszelkie komentarze ![]() [ wiadomość edytowana przez: Ostry87 dnia 2005-08-11 00:58:06 ] |
![]() maskekk F&F Wolny Słuchacz :) ![]() Pzn | 2005-08-11 08:36:33 narobiles sie i z autem i z postem ![]() |
![]() tomx1 matiz,atos, lanos 2.0 Pszczyna | 2005-08-11 08:42:21 No, ładnie. A mozna wiedziec ile ci to zajeło?? |
![]() lukaszc (S) Furious Moderator 5x126 Cracovia | 2005-08-11 11:40:48 jakoś nie do końca jestem przekonany do tej pianki , jakby to było takie super to byłoby stosowane w fabryce ![]() |
![]() pterock F&F MEMBER czarny horhe 126p i ... Kraków | 2005-08-11 12:03:52 no ja nie chcialbym byc osoba ktora bedzie chciala kiedys robic jakies poprawki blacharskie w tamtych rejonach....
ale autko zapowiada sie ladnie.... |
![]() ZoLt4R F&F Sympatyk Punto HGT / 126p 1.2T a juz na pewno nie z Łodzi | 2005-08-11 12:05:10 1.4 gli 16v, no nie pogadasz ![]() ![]() ![]() |
![]() ZoLt4R F&F Sympatyk Punto HGT / 126p 1.2T a juz na pewno nie z Łodzi | 2005-08-11 12:11:22
jop ![]() ![]() ![]() |
![]() Ostry87 126p '87 i '93, Esco ... Kraków | 2005-08-11 13:03:09 Samochodzik robiłem dzień w dzień. W niedziele tylko drobiazgi. Zajęło mi to miesiąc.
Teraz wrzucam reszte zdjęć ![]() Najwyższa pora położyć lakier. Oj strzasznie się bałem o efekt. Nie robiłem tego nigdy. Niestety malowałem pod gołym niebem, ale wyszło naprawde świetnie. Temperatura w słońcu wynosiła około 60 stopni sprawdziłem termometrem. Niestety tak nagrzana blacha bardzo utrudniała nakładanie lakieru stąd ta szmata na dachu, pozatym słońce bardzo mozno odbijało się od nałożonego lakieru co utrudniało dostrzeżenie nałożonych warst lakieru ewentualnych niedorubek. Wyszły 4 zacieki ale po przypolerowanie nie będzie widać. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nadszedł jakże oczekiwany czas składania. Pojawiło się nieco komlikacji troszke śrubek poginęło, zalane lakierem, bitexem czy podkładami gwinty. Ale szybko sobie z tym poradziłem ![]() ![]() Malowanie felg to już drobiazg. ![]() ![]() Z nowości we wnętrzu pojawiło się: Podłokietniki, pasy bezwładnościowe (dotychczas miałem szelkowe), tapicerka czołowa, nowe korbki szyb. Założyłem 2 dmuchawy (dotychczas nie miałem żadnej). Oczywiście elektryka też wymagała modyfikacji. Poprawiłem kierunkowskazy, podciągnąłem osobny kabel od alterantora, który obecnie biegnie bezpośrednio do akumulatora (znacznie lepiej ładuje, mam wyższe napięcie), podciągnąłem kabel do rozrusznika na elektormagnes (dotychczas miałem palony ręcznie). Ogrzewanie tylnej szyby dostało przekaźnik. ![]() Znacząco przebudowałem mieszalnik. Obecnie mam ciepły nawiew na przednią szybę. Z oryginalnego mieszalnika niewiele zostało. Użyłem pełno żywicy epoksydowej. Topiłem plastik lutownicy, robiąc szkielet nowego mieszalnik. Pare dni roboty + noce. Nawdychałem sie przy tym topionego plastiku i żywicy. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W bagażniku jest włożony wentylator z bisa. Ma on dwie prędkości. Oba wentylatory mogą pracować równocześnie. Mieszalnik został tak przebudowany aby pęd powietrza dmuchaw nie zakłucał się wzajemnie. Delikatnie skróceniu uległa półka przed pasażerem gdyż wentylator jest troszke przez nią zasłonięty. Oczywiście wymianie uległo również zawieszenie. Poprzednie było już bardzo wyeksploatowane. Tylni wachacz był przeżarty. O wymianie płynów ekspolatacyjnych nie musze wspominać ![]() wymieniłem. Jeszcze do końća sierpnia założe nowe Felgi i zderzaki. Sprzęt audio idzie pod znaczącą rozbudowe. Zostanie ponownie założony alarm i centralny zamek. Założe desce rozdzielczą z CC sporting Prawdopodobnie zostanie obniżony i utwardzony (ale brak funduszy) A to tak na koniec po pierwszym myciu ![]() ![]() Porównanie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: Ostry87 dnia 2005-08-11 13:07:16 ] |
![]() lukaszc (S) Furious Moderator 5x126 Cracovia | 2005-08-11 13:43:22 nie wiem czemu ale widze w nim chromy , skundlony fl chromami też będzie dobrze wyglądał
|
Cytryn_126 F&F Sympatyk miejscowość | 2005-08-11 13:46:27 Czy Wy k**wa już wszędzie te chromy widzicie ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: Cytryn_126 dnia 2005-08-11 13:46:54 ] |
![]() Ostry87 126p '87 i '93, Esco ... Kraków | 2005-08-11 14:10:49 Na FL-u chromy brzydko wyglądają. Może kiedyś założe chromy, gdy będe robić jakiegoś ST. W przyszłym tygodniu założe szerokie zderzaki z FL-a, bo narazie jeżdże na wąskich plastikach ![]() |
![]() lukaszc (S) Furious Moderator 5x126 Cracovia | 2005-08-11 16:53:54
zostaw już lepiej wąskie plastiki |
![]() _Szary stock Punto 75elx -4 ... Łódź | 2005-08-11 17:18:05 Teraz nadchodzi czas na P4 ![]() ![]() Ostry, nie poprzyklejały sie rzadne syfy podczas lakierowania ![]() |
![]() Royber F&F Sympatyk 126p Poznań | 2005-08-11 17:23:25 Witam. Widać ogrom pracy włożony w autko. Widać, że nie jesteś leniwy ![]() Mam jedno pytanko: mam taki sam kolor auta jak twoje. Jakie użyłeś materiały do malowania i jakie były ich koszty - możesz je tu wymienić? Być może jeszcze przed zimą bede malował swojego, więc musze sie przygotować psychicznie ![]() |
![]() Try3ek F&F Sympatyk bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2005-08-11 17:46:36 dużo dużo pracy poszło, ale zastanawia mnie czy robisz to by zrobic fajnego maluszka czy poprostu go wyremontowałeś?? A kolorek tak mi troszke dziwny, nie było żadnego fajniejszego?? hehe np zielonego ![]() ![]() |
![]() Muerto Rokietnica/PL, Bergen/NO | 2005-08-11 18:36:08 Wuchta pracy - podziwiam. |
![]() Ostry87 126p '87 i '93, Esco ... Kraków | 2005-08-11 18:45:54 Koszty duże. Podkład reaktywny 75 zł za litr Podkład do akrylu 70 zł za dwa litry Lakier Akrylowy niecałe 2 litry 300 zł. Do tego jeszcze masa szpachli około 4 750 ml opakowań. Można taniej wiadomo np. gorszy lakier zastosować. Ale ten jest naprawde świetny. Kolorek taki chciałem zostawić bo niewiele maluszków taki ma. Jeżeli chodzi o syfy to poza jedną muszką na masce to nic. Lakier bardzo szybko dosechł do takiej formy że nic potem sie nie przyklejało. Co prawda było upalnie i bezwietrznie, i nic nie spadalo na samochód. Cały remont wyniósł około 1500 zł. Licząc same materiały.
[ wiadomość edytowana przez: Ostry87 dnia 2005-08-11 18:52:11 ] |
![]() mi5i3k Fiat 126p 650E Pionki / Warszawa | 2005-08-11 19:11:31 Mam pytanie czy to jest kolor 050 ? beżowy? Można go dostać od reki bez mieszania? Jakiej firmy ten lakier. Nr katalogowy albo cos bo potrzeba by mi troche na zaprawki wlasnie 050. |
![]() Ostry87 126p '87 i '93, Esco ... Kraków | 2005-08-11 21:57:13 Farba jest dorabiana NOVOL-a. Numeru nie pamiętam, ale moge jutro podać bo mam resztki farby w piwnicy. To jest z Katalogu Lady. Kiedyś jak robiłem małą zaprawke farbą w spray-u to indentycznym kolorem była Beżowy Marocco
A tak wygląda w całej okazałości ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: Ostry87 dnia 2005-08-11 22:08:18 ] |