Olej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam wszystkich mam pytanko wlalem w tym roku pierszy raz lotosa polsyntetyka i przjechalem 3 tys i zaczal mi brac olej wczesniej przejzezdzalem po 14 i nic sie niedzialo moze to byc wina oleju

chyba go wymienie jaki polsyntetyk polecacie

wszystko tylko nie lotos

Kolega eres ma rację, niestety...
polecam Valvoline i mobila. A wiek auta też ma znaczenie...

mmmmat, a czy na pewno wcześniej jeździłeś na półsyntetyku i jaki masz przebieg?

120 tys tak na polsyntetyku

przejechalem na lotosie jakies 5 tys
jak go zleje i naleje innego to bedzie znowu ok czy moze byc juz finito

mi lotosa brał jak miałem uszczelniacze zaworów do wymiany po wymianie uszczelniaczy dolałem lotosa do stanu zrobiłem ponad 1000 km i ani grama nie wciągnoł dodam za to lotos 10W40 czyli półsyntetyk ale zbliżam sie juz do konkretnej wymiany oleju i chyba nie bedzie to lotos

co lac zamiast LOTOSA??? (mojej dziewczynie musze olej wymienic ... a MOBIL 1 jej nie kupie bo ja za malo kocham

Cytat:
2005-08-16 15:47:15, billy_z pisze:
co lac zamiast LOTOSA??? (mojej dziewczynie musze olej wymienic ... a MOBIL 1 jej nie kupie bo ja za malo kocham

hehehe
to moze kujawski

Dla zeteca tylko mobil 1 syntetyk. A dla innych motorów to nie wiem

Eeee, kiepsko dbacie o te swoje cacka. Nie oszczędzajcie na oleju
i lejcie tylko full syntetyk. Nie ma kasy to trzeba ze dwa tygodnie grzecznie jeździć a zaoszczedzone w ten sposób bubu zainwestować w olej
Zresztą zwykły olej mineralny czy półsyntetyk trzeba wymieniać po 10k (częstsze zakupy olej+filtr) a full co 15-20k.
Mobil 1 rules

A kto ma essi'ego TD z przebiegiem ponad 200 tys. i jaki leje olej ?
Ja swojego cały czas zalewam fordowskim 5W/30, nie bierze go w zasadzie nic, wymiany co 10 tys., ale czy przy turbinie nie jest on trochę "zarzadki", bo już słyszałem takie teorie. Co o tym sądzicie ?

Cytat:
2005-08-17 09:26:54, Gloomy pisze:
Eeee, kiepsko dbacie o te swoje cacka. Nie oszczędzajcie na oleju i lejcie tylko full syntetyk. Nie ma kasy to trzeba ze dwa tygodnie grzecznie jeździć a zaoszczedzone w ten sposób bubu zainwestować w olej Zresztą zwykły olej mineralny czy półsyntetyk trzeba wymieniać po 10k (częstsze zakupy olej+filtr) a full co 15-20k. Mobil 1 rules

Jasne, jak ktoś jeździ na mineralu i zaleje pełensyntetyk to się zdziwi jak każdą szczelinką olej będzie kapał. Tak się nie robi. Syntetyk jest super ale do silników w dobrym stanie.
Raczej nikt z powodu własnego widzimisię nie przechodzi na olej bardziej gęsty. Robi się tak z przyczyny normalnego zużycia silnika.

I dlatego mmmat pytałem się czy przypadkiem nie miałeś minerala wcześniej zalanego.