Akumulator do Accenta !!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !! Mam problem !! Chce kupić akumulator do Accenta '97 1,3 tylko nie wie jakiej mocy ma być. Jak dotąd miałem 45 ah. Czy można zastosowac jakiś mocniejszy np. 55 ah ?? Czy nie bedzie przez to jakiś konsekwecji w stylu popalenia instalacji el. Ja sie na tym nie znam wiec sie pytam Czekam na pomoc

Witam
Po pierwsze, byl juzkiedys temat akumulatora do accenta, po drugie 55 Ah mozesz zalozyc bez obaw.
Pozdrawiam

Kup 45ah, kupisz większy też nie bedzie problemów na poczatku, jak bedzie nowy, ale pozniej moze brakowac pradu zeby go doladowac, zaczniesz jezdzic na swiatlach w zimie i moga sie pojawic problemy, 45-ka wystarczy jak bedziesz dbał o nia.

hyundai fabrycznie daje 55ah

Cytat:
2005-08-19 22:47:46, Accencik pisze:
Witam !! Mam problem !! Chce kupić akumulator do Accenta '97 1,3 tylko nie wie jakiej mocy ma być. Jak dotąd miałem 45 ah. Czy można zastosowac jakiś mocniejszy np. 55 ah ?? Czy nie bedzie przez to jakiś konsekwecji w stylu popalenia instalacji el. Ja sie na tym nie znam wiec sie pytam Czekam na pomoc

Accent z tego rocznika miał standardowo 55Ah - jak zmieniałem u siebie to założyłem 45Ah Bosch - jeżdżę tak już 5 rok i jest OK.
Wszystko zależy jak jest używany samochód - jeżeli głównie po mieście z częstymi rozruchami to polecam właśnie 45 Ah, jeśli na trasie to 55 Ah (ew 60 Ah) i ani grama więcej bo za duży akumulator może być niedoładowywany i szybko zasiarczanieje.

Mister