Lantra wymiana płynu hamulcowego?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WItam!
czy wymieniając płyn hamulcowe w Lantrze I gen. wymienia się także płyn w sprzęgle?
czy jest to jeden układ? jak to jest?

Pzdr
Bartek /zielony /

to zupełnie inny obwód i nie ma nic do siebie.... może czasookresy wymiany sie nakładają .... zwykle można nalać tego samego płynu Dot-3 i dzięki temu bardziej ekonomicznie wykorzystać opakowania....

a którędy w takim razie spuszczę płyn sprzęgła???

przy siłowniku powinien być odpowietrznik, wystarczy go poluzować

no dokłądnie jak pisze Jarek ... wymiana tak samo jak hamulcowego luzujesz odpowietrznik na siłowniku i dolewasz nowego płynu do zbiornika wyrównawczego i tak pompujesz az zacznie lecieć nowy płyn i sprawdzasz czy się nie zapowietrzyło ..ale nie wiem czy warto się w to samemu bawić jak masz to robić pierwszy raz może lepiej popatzr jak to robi mechanik a następnym razem bedzie z górki

pobawię się pod okiem brata
a myślę że warto bo jak było bardzo gorąco i trochę pojeździłem to sprzęgło zaczynało łapać bardzo szybko, więc myślę że płyn już jest stary i zawiera już trochę wody, która przy wysokiej temp. skrapla się (czy coś).

Mam nadzieję że to nie wina pompki sprzęgła

BTW
ile kupić płynu na sprzęgło i hamulce??
Lantra 93' 1.6 L (bez ABS-u)

BTW nr 2
czy w mojej Lantrze jest kontrolka CHECK ENGINE lub ekwiwalentna??

[ wiadomość edytowana przez: e-gen dnia 2005-08-19 14:11:00 ]

sprawdź na dekielku od zbiorniczka wyrównawczego hamulcowego - jaki masz płyn zalecany. To dość wazne, pewnie to jest DOT-3 jeśłi tak to polecam np ferodo. Potrzebujesz 2litry czyli 2 opakowania, zwykle na hamulce idzie litr i troszke przy odpowietrzaniu..... raszta na sprzegło, jak masz blisko do sklepu to mozesz zaryzykować ze się wyrobisz w jednym litrze, odpada ci pompa abs

Zaczynaj od koła które jest najdalej od zbiorniczka i powodzenia.
Acha oczywista sprawa ale moze warto dodać - płyn hamulcowy okropnie koroduje unikaj kontaktu z lakierem i wogóle z samochodem nie pij

a co w kwestii hamulców z ABS-em centralkę- też sie jakoś odpowietrza ?