| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2005-08-21 14:45:34
Co do szyb...NIE SMARUJ! -bardzo niedawno forum był opis prac (skutecznych!!) w tej materii ...poszukaj co do boków......nie robiłem tego sam więc nie będę mieszał ale temat boczków drzwi był naprawdę dokładnie opisywany na forum więc także polecam uwazne przejrzenie archiwum Kurczę blade ...w końcu wrzućta to ktoś do działu Porady i będzie Oki! ![]() |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-08-21 15:00:36 boczek podwazac szerokim nierysajacym srubokretem z owinietym trzpieniem tasma (co by nie zrobic zadziorow na lakierze podwazajac), zlokalizowac zaczepy i zaczynac od odkrecenia 4 srubek, miski klamki i samej klameczki. potem powoli sciagamy boczek najlepiej od przedniej strony jesli patrzec od przodu auta, kolki czasem stawiaja opor ale mozna je podwazyc kluczem 14 i wyciagnac bezpiecznie, ja boczek zdejmuje moze w 15 sekund bez uszkodzen wiec da sie to naprawde zrobic.
do majsterkowiczow nie naleze ![]() |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-08-21 16:58:14 najlepiej zaczac od dolu (oczuwiscie po odkreceniu trzech srubek na dole i jednej przy gornym zawiasie oraz w okolicach klamki i samej klamki), gdyz dolne kolki sainnego rodzaju niz pozostale i latwo wychodza. POtem odginasz delikatnie tapicerke i lokalizujesz kolki. Zlokalizowany kolek chwytasz za lepek kluczem plaskim i podwazasz. Jesli bedziesz ostrozny to nie powinno byc problemow.
I tak jak ktos napisal - nie warto smarowac prowadnic szyby, jednak wg mnie mozna posmarowac metalowa szyne mechanizmu podnoszenia szyby. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-08-21 19:29:53
Przekladnie slimakowa - moznaby sie pokusic o smarowanie, ale watpie czy ona tego wymaga - wg mnie jesli jest szczelna, to fabrycznie nalozony smar powinien wystarczyc na caly zywot auta. Poza tym wg mnie duze opory powoduje sam mechanizm, ktory oparty jest o stalowa linke, ktora nawinieta jest przy silniku na rolke i ktora porusza szyba. Jednak tej linki bym nie smrowal, gdyz bedzie sie do niej lepil wszelki brud, ktory moze blokowac ruch. Najwiekszy jednak bedziesz mial problem z dostepem - jest bardzo ciasno i gdy to zobaczysz to ci przejdzie ochota na wszelkie dzialania. Najlatwiej byloby wymontowac mechanizm podnoszenia, ale niestety jest on przynitowany do drzwi i trzeba by rozwiercac nity a potem montowac calosc na srubach. |