Bądź Krewniakiem!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, sa tu jacys Honorowi Dawcy Krwi ?
Moze to zabrzmi smiesznie ale zachęcam do oddawania krwi - ja mam na razie tylko okolo 3 litrów, staram sie jednak oddawac co jakis czas te 450 ml. Nie wierzcie bzdurom o uzależnieniu od oddawania itp.... to bzdury.
Stronka WWW
Oddaj krew.. jakiemus rajdowcowi tez moze sie przydac.

to bardzo dobry pomysl. ja osobiscie zastanawialem sie jak sie zapisac do rejestru potencjalnych dawcow szpiku kostnego. w polsce praktycznie nie ma osob ktore sa do niego zapisane. media narzekaja, ze jestesmy w dalekim tyle w stosunku do innych krajow a nie ma zadnej akcji ktora powiedzalaby jak to zrobic.... moze ktos z was mial z tym doczynienia? w ten sposob naprawde mozna ratowac ludzi chorych na bialaczke. im wiecej ludzi sie zapisze, robiac niewielkie badania tym wieksze szanse na ratowanie ludzi. chorzy nie musieliby placic bajonskich sum sa przeszczepy poza krajem itd

Ja jak narazie mam 3,5 l na koncie, oddaje od czasu do czasu srednio raz na pol roku, ostatnio bylem jakis 2 miesiace temu, jesli ktos pyta dlaczego? to cypherius odpowiedzial juz na to pytanie

Samo oddawanie nie uzaleznia ale uzaleznia podniesienie
wlasnych morali , i tego ze moze tym malym gestem uratowalo sie komus zycie .
A i dodam ze np. w Wałbrzyskiej stacji krwio dawczej mozna przy bodajze 3 oddawaniu krwi wyrobic sobie karte na wzor karty
platniczej z pelnymi danymi gr.krwi itp. a to wazna zecz dla
kazdego kierowcy w razie wypatku .
Odpłatnie wyrobienie takiej karty to koszt w granicach 30zl.

wszystko fajnie tylko ze co oddaje krew to zawsze zendleje (narazie oddałem 2 trazy po 200ml)

Dejta z tym szpikiem to sie bardzo mylisz. Potemcjalnych dawców jest naprawde sporo. Problem jednak w tym, że wykonanie badań umożliwiających identyfikację rodzaju szpiku i jego przydatnośc kosztuje ponad 800zł!! Stąd pomimo, chęci oddania do rejestru nie ma takiej mozliwości ze wzglądów finansowych. Co do oddawania krwi to oddaje ale nieregularnie w odstępach 4-5 m-cy.najlepsze z tego całego oddawania są jednak czekoladki;]

Pozdro;]