Problem z przełącznikiem wycieraczek

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć
Od czasu, kiedy kupiłem Essiego, zauważyłem, że nie dziełają tryby prędkości (czy jak to nazwać?) wycieraczek. Zdążyłem, się już do tego przyzwyczaić, ale jeśli ktoś z Was wiedziałby jak się do tego zabrać i co należałoby sprawdzić w pierwszej kolejności to z góry dziękuję.
Ps. Ps przełącznik na lewej "rączce" jest OK. Sprawdzałem.

Pozdrawiam.

Jaki to przelacznik ?? zwykly czy z 6 stopniowa regulacja predkosc tylnej wycieraczki ?? I jaki jest przekaznik R2 ( czerwony ) ktory odpowiada za czasowke. Najprawdopodobniej albo jest niewlasciwy przekaznik albo jest uszkodzony

Ok.
A więc jeśli chodzi o przełącznik to jest 6-cio stopniowy(i właśnie on nie działa). Przekaźnik mam przed sobą(kolor czerwony), oznaczony jest jako: 0JC 108
Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: topi1981 dnia 2005-08-20 18:10:30 ]

ale to tylna wycieraczka nie dziala czy przednia ??

bo za tylna wycieraczke odpowiedzialny jest

R7 - Wycieraczka szyby tylnej - Pomarańczowy

Wycieraczka działa i przednia i tylnia. Nie działa natomiast ta regulacja prędkości. Ps. Mam ten czerwony przekaźnik przed sobą, rozebrałem go i trochę przeczyściłem (na sprężynującej zworce).

czerwony jest odpowiedzialny za czasowke przednich wycieraczek a pomaranczowy za tylna

a masz czerwony przekaźnik z literką R czy bez ??

Na przekaźniku nie ma litery R, ale na złączu (na układzie przekaźników) jest R

Cytat:
2005-08-20 18:34:38, topi1981 pisze:
Na przekaźniku nie ma litery R, ale na złączu (na układzie przekaźników) jest R

na przekaźniku powinna być duża litera R (kolor czarny) jesli jej niema to masz zły przekaźnik od zwykłej wycieraczki

Dzięki.
Może i rzeczywiście jest inny przekaźnik. Przełoże przekaźnik od znajomego (na próbe). U niego ta regulacja zawsze działała.
W takim razie chyba problem z głowy (mam nadzieje), ale jeśli tak to wielkie dzięki i mam nadzieje, że i ja kiedyś będe Wam mógł pomóc.
Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: topi1981 dnia 2005-08-20 18:46:17 ]

[ wiadomość edytowana przez: topi1981 dnia 2005-08-20 18:47:35 ]

jeśli montowałeś ten przełącznik sam a wczesniej był zwykły to jeszcze moze bbakować jednego kabelka między zespolonym a skrzynką bezpieczników

Cytat:
2005-08-20 18:45:20, topi1981 pisze:
Dzięki. Może i rzeczywiście jest inny przekaźnik. Przełoże przekaźnik od znajomego (na próbe). U niego ta regulacja zawsze działała. W takim razie chyba problem z głowy (mam nadzieje), ale jeśli tak to wielkie dzięki i mam nadzieje, że i ja kiedyś będe Wam mógł pomóc. Pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: topi1981 dnia 2005-08-20 18:46:17 ] [ wiadomość edytowana przez: topi1981 dnia 2005-08-20 18:47:35 ]

btw. R2 czerwony mam do sprzedania taki jakiego potrzebujesz

OK.
Jeżeli po sprawdzeniu okaże się, że to właśnie wina przekaźnika dam ci znać.
Ps. Pomyśl o cenie.
Pozdrawiam.

Cytat:
2005-08-20 18:53:06, zero pisze:
jeśli montowałeś ten przełącznik sam a wczesniej był zwykły to jeszcze moze bbakować jednego kabelka między zespolonym a skrzynką bezpieczników

A juści.

mozesz sprawdzic jeszcze w skrzynce w gniezdzie przekaznika czy dolata tam regulowane napiecie w plusie z przelacznika wycieraczek,zdarza sie ze brakuje wlasnie od kostki w skrzynce do przelacznika kabelka sterujacego przekaznikiem czasowych,jesli tak jest uzupelnij na krotko i sprawdz dzialanie.przekaznikow do sterowania wycieraczkami sa trzy conajmiej tyle znam typy!! jeden to przekaznik bez czasowej regulacji lecz z myciem szyby(spryskiwacz uruchamia ruch wycieraczek) z regulacja czasowa i myciem szyby,oraz regulacja czasowa bez mycia szyby,ten w pelnej opcji ma 7pin reszta to 5pinowa wersja,niestety co do kolorow juz nie pamietam,mam tisa do forda jakby co to sie podziele informacjami,pozdrawiam