| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-08-19 15:40:19 gdzie takie dziadostwo kupic bo czesto mam chyba niedoladowany aku i chcialbym sprawdzic.
czesto zapominam o swiatlach itp. no i muza glosno i duzo mocy pobiera wiec miernik zasobow akumulatora pokazywalby mi kiedy aku podladowac zapaleniem silnika... ...dzis rano sie zdziwilem, jak juz nie zapalilem.. ![]() |
ramzes22 bydgoszcz | 2005-08-19 15:55:14 to go na pycha |
MACHA Espero Będzin | 2005-08-19 20:51:05 Noto kolega djey nie masz racji moje kochane esp 1,5 odpalalem na pych niejednokrotnie przy wadliwym już ze tarości akumlatorze nie odpali ci jak nie podepniesz akumlatora wogóle |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2005-08-19 21:40:12 A może po prostu kolega DeeJay ma oddzielny immobiliser, który nie daje takiej możliwości Jak próbuję zakręcić rozrusznikiem przy słabym aku to auto zamyka mnie w środku i zaczyna wyć.
Żeby przestał muszę przystawić pastylkę do czujnika |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-08-19 21:53:17 przy seryjnym immobiliserze mozna odpalic na pych jak padl aku |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-08-20 11:02:08 fajnie.
co z tym miernikiem ?
na allegro znalazlem tylko badziewia oparte o diody sygnalizujace 11, 12, 13, 14 i wiecej V - na tym to ja za mocno nie polegam. |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2005-08-20 16:16:05 Cwikus jak nie chcesz montować diodowych wskaźników stanu naładowania aku, to rozwiązaniem jest aerometr - czy jakoś tak to sie nazywa Ja mam takie urządzonko pod nazwą Battery Tester. Kupiłem go w jakimś markecie za około 10zł. Wygląda jak wieksza pipeta z dołożonym wężykiem. W środku mamy 5 kolorowych kuleczek.
Wkładamy ten wężyk w każdą cele akumulatora i patrzymy ile nam kuleczek pływa (działa to na zasadzie gęstości elektrolitu): 0 kuleczek - aku jest dead 1 kuleczka - 25% naładowania 2 kuleczki - 50% naładowania 3 kuleczki - 75% naładowania 4 kuleczki - 100% i 5 kuleczek - akumulator jest przeładowany (zdaża sie jeżeli mamy walnięty regulator napięcia i jeździmy z wyłączonymi odbiornikami prądu, np. radio, światła itp.) Fajna sprawa a po złozeniu wymiary tego "miernika" 13x5 cm. Napewno znajdzie się na niego miejsce w naszym przepadzistym bagażniku |
konradkar daewoo espero 1.8 CD Ostrołęka | 2005-08-20 21:55:41 odpali odpali tylko w chwili jak sie kreci silnik wylaczysz immmmmob... (chociaz do jego wyl wystarcza niewielki prad nie taki co potrzebny jest rozrusznikowi) najlepiej w kazdym super hiper markecie kupic sobie miernik elektroniczny za 20-30 zl i sprawdzasz sobie ile tam jeszcze Voltow masz najlepiej gdyby bylo 12.75 wtedy masz pewnosc ze zapali w kazdych warunkach. A tak miedzy nami jak juz nie pierwszy raz rozladowales akumulator tak ze nie chcial krecic to przed zima szkuaj kasy na nowy bo na sniegu cioezko odpalic na pych i zimno aby pod maska grzebac |
Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2005-08-20 23:50:45
A Ty, Cwikus, chcesz montować tube i wzmacniacz, a juz teraz Ci akumulator nie daje rady
A tak poważnie, to masz trzy wyjścia(od najdroższego), kupić woltomierz(cyfrowy lub analogowy) , kupić wskaźnik napięcia akumulatora- najczęściej właśnie na kilku diodach świecących (to naprawde wystarcza), albo olać sprawe ![]() ----------------- czasem tu zaglądam |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2005-08-22 07:19:11 Panowie
Woltomierz nie jest adekwatnym przyrządem do pomiaru "sprawności" akumulatora. Co z tego, że woltomierz pokaże odpowiednie napięcie, skoro akumulator nie będzie miał odpowiedniej wydajniści prądowej i nie bedzei w stanie zakręcić rozrusznikiem. Jednym z przyrządów do pomiaru "sprawności" (naładowania) akumulatora jest wymieniony wcześniej aerometr-mierzy on gęstość elektrolitu w akumulatorze. Jego pomiar można uznać z dużo bardziej wiarygodny niż pomiar napięcia na akumulatorze. Druga sprawa, za pomocą aerometru można zmierzyć gęśtośc elektrolitu w każdej celi osobno, co często pozwala na znalezienie problemu w akumulatorze. The end |