Jak to jest z przejściem do innego operatora??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od 3 lat mam telefon w Orange. Ostatnio baaaardzo podwyższyły mi się rachunki za telefon no i się baaardzo wkurzyłam wkurzyłam się tak bardzo ze postanowiłam przejść do ERY. Wiem, że mam niski abonament (25 zł) i mało minut ale kurcze płacę ponad 100 % więcej niż dotychczas Porównując te same oferty cenowe ERY i ORANGE to w Erze za 50 zł mam 80 minut i przez rok dzwonię gratis do wybranego numeru a w Orange za 50 zł mam 66 minut i ... to wszystko. Chciałabym jednak zachować swój dotychczasowy nr telefonu, do końca umowy pozostał mi ok. rok czasu. 2 pytania do osób zorientowanych w sprawie:
1. Czy przechodząc z orange do ery i chcąc zachować swój nr telefonu będę musiała coś płacić??
2. Gdybym przeszła do ery, zostawiła swój dotychczasowy nr telefonu, wykupiła dowolny abonament czy dostanę aparat telefoniczny tak jak np. kupując abonament za 50 zł mam do wyboru kilka telefonów po 1 zł??

mam ten sam problem co ty tylko mi sie juz konczy umowa za przejscie do ery daja dodatkowo jakies minuty nie pamientam juz ile i lepsze warunki ramingu w orange sms to koszt2zl a min5zl chyba ze sa promocie ale to i tak drorzej a w idei bylo wedlug operatora niemieckiego czyli sms0.70gr a minod2.4do4.6 zalezy od kursu euro iteras mam dylemat

Hm... A ja bardzo cieszę się z przejścia do orange (mało brakowało byłbym w erze). Wczesniej miałem: pop -> abonament plus 30zł -> simplus -> i abonament orange od roku. Płaciłem średnio po 70zł (tak samo na pre-paidach i na abonamencie). Teraz zawsze 55zł czyli kwote abonamentu, a z telefonu korzystam beztrosko, 3 darmowe nr głosowe, sms, mms, 33minuty zamienne na 125 smsów do pozostałych. W moim przypadku bardzo dobrze sprawdzają sie te darmowe nr (30zł za 3 nr, w Erze 30zł na 1 nr). Moge tez wybrać opcję 1nr 15zł i 5nr 40zł lub dowolne połączenie tych ofert. W erze 3 darmowe nr kosztowałyby mnie 90zł (albo 60zł, kiedyś do dwóch trzeci był gratis, nie wiem jak teraz). Dzięki tym darmowym połączeniom wygaduje na 1000-2000zł miesięcznie (minuta 0,75zł). Do tego koszytam z internetu w komórce i nie przejmuje się upływającymi kB (jeszcznie nigdy nie przekroczyłem abonamentu). Jako że zakupu dokonałem przez internet mam gratis MBox Platinum (100sms gratis miesięcznie bez reklam, mogą być 4 częściowe i pare mmsów no i skrzynka pocztowa, 10MB ale z powiadomieniem na komorke), i jeszcze przez rok dodatkowe pieniądze na rozmowy. Sielankowo było do tego stopnia, że nauczyłem sie płacić rachunki z miesięcznym opóźnieniem (w momencie otrzymywania smsa ponaglającego), aż do pewnego razu, kiedy sms przyszedł w piątek, a pieniądze dotarły we wtorek. W poniedziałek wieczorem zablokowali mi połączenia wychodzące. Niby drobiazg, ale kara wynosiła 15zł... Trzba też uważać bo jest pare dni w roku kiedy darmow rozmowy nie działają, Sylwester, Nowy Rok, Boże Narodzenie, może Wielkanoc.
To tyle, coś wnoszące i konkretne odpowiedzi na swoje pytania znajdziesz chyba tylko w salonie Ery Madziu_83.

No to witam w klubie
Ja to samo. Orange, abonament 25, tylko ja juz 4 rok i kończy mi się w kwietniu. Po trzecim roku zapropnowali mi dodatkowo 20 zł na rozmowy do orange i stacjonarne i 20 zł na SMS do orange lub 10 zł na 10Mb w internecie miesięcznie przez rok. A teraz już dzwonili do mnie i nie mieli nic nowego (lepszej propozycji). I przechodzę do ery. Jutro jadę do salonu wybrać telefon, bo ofertę już wybrałem:
Najtaniej do najdroższych
Telefony są różne w różnych cenach w zależności jaki abonamet wybierzesz tu możesz wybrać
Informacje o telefonach, zdjęcia - to tu:
MGSM,
a tu możesz je porównać:
TELEPOLIS

Jeśli chcesz rozwiązać umowę przed jej zakończeniem to nie wiem, ale to chyba się nie opłaca.
Na pewno przejście z numerem do innego operatora coś kosztuje. Nie wiem ile.

kozystam od ponad roku z urodzinowej ery... 40 zl w tym 80 min wymienne na smsy gratis. wtedy i raczej teraz (sa podobne promocje) jest chyba najtaniej.

[ wiadomość edytowana przez: Talus dnia 2007-02-21 22:41:47 ]

Zwracajcie uwagę na wymienność minut na smsy. Chyba była promocja w erze, w której tej wymienności nie było, a to spora wada.

W Plusie, w każdym chyba abonamencie sms-y są wymienialne na minuty. Moja cała rodzinka jest w Plusie od dość długiego czasu i doczekaliśmy się takich rabatów i darmowych minut, że zaczynam poważnie myśleć nad zlikwidowaniem stacjonarnego, tylko że tu rodzi się następny problem, bo mam neostradę 1.3 Mb/s za 49 zeta

Cytat:
2007-02-21 19:19:38, madzia_83 pisze:
do końca umowy pozostał mi ok. rok czasu

Madzia - zajrzyj do umowy i zobacz, ile będziesz musiała zapłacić "kary" za wsześniejsze jej zerwanie.
Proponuję przebidować jeszcze ten rok i dopiero później się zastanawiać.
Chyba, że już podliczyłaś i bardziej Ci opłaca zerwać umowę i zapłacić karę, niż bulić co miesiąc w Orange.

Cytat:
2007-02-22 10:12:52, BabciaEwa pisze:
Madzia - zajrzyj do umowy i zobacz, ile będziesz musiała zapłacić "kary" za wsześniejsze jej zerwanie.

Nie zauważyłem że umowa się kończy za rok. Jeśli to 24 miesięczna umowa to prawie na pewno trzeba zapłacić kare i to dość solidną. Jeśli umowa jest na czas nieokreślony to co innego. (jesli przy przedłużaniu umowy wzięłaś nowy telefon na pewno jest 24 miesięczna umowa).
Z ery podoba mi się ta promocja z laptopem Narazie mnie na nią nie stać

Cytat:
2007-02-22 10:12:52, BabciaEwa pisze:
Madzia - zajrzyj do umowy i zobacz, ile będziesz musiała zapłacić "kary" za wsześniejsze jej zerwanie. Proponuję przebidować jeszcze ten rok i dopiero później się zastanawiać. Chyba, że już podliczyłaś i bardziej Ci opłaca zerwać umowę i zapłacić karę, niż bulić co miesiąc w Orange.

oglądałam Babciu... 364 zł za zerwanie umowy. Co najgorsze do kwietnia 2008 roku muszę się z orange męczyć. Jasne że bym tą karę zapłaciła ale nie stać mnie na wywalenie od tak sobie prawie 400 zł
Ja chce mieć abonament za 50 zł, w tym 80 minut wymiennych na sms'y no i przez 2 lata dzwonię to mojego lubego gratis

Cytat:
2007-02-22 17:28:57, madzia_83 pisze:
Ja chce mieć abonament za 50 zł....

zawsze można mieć dwa tel. jeden rodzinny, drugi do.....

Cytat:
2007-02-23 07:31:56, marcin032 pisze:
zawsze można mieć dwa tel. jeden rodzinny, drugi do.....

...przyjaciela ale ja chce pozostać przy swoim numerze

Cytat:
2007-02-22 07:35:59, marcin032 pisze:
zaczynam poważnie myśleć nad zlikwidowaniem stacjonarnego, tylko że tu rodzi się następny problem, bo mam neostradę 1.3 Mb/s za 49 zeta

Jesli sie nie mylę, a mogę to sprawdzić bo mam znajomych w tepsie, to ostatnio była mozliwość rezygnacji z Neo, z racji zmiany regulaminu.
A od niedawna jest podobno dostępna opcja Neo bez konieczności posiadania telefonu.
Jak chcesz mogę się dopytać.
Podaj nr tel. domowego, popytam znajomych i zobaczymy co się da zrobić

rezygnować można było do 14go... ale ja bym nie zmieniał. za taką kase ciężko będzie wyszukać odpowiedniej propozycji z jednym tylko limitem na ilość pobieranych danych. Moja szefowa właśnie teraz zmieniła neo 512 na neta z jednej lokalnej firmy... miało być tak pięknie abonament 50zł za 1Mb/s 10zł za tani telefon VoP. Jest nieciekawie... Sypie się co chwile dziś nie było ani jednego, ani drugiego przez ponad godzinę! a raczej do pracy by się przydało. O p2p można zapomnieć... z przyjemności (oczywiście na przerwie ) zostają tylko forma, smog i youtube

ps. jaką masz taryfe, że masz 49zł za 1.3Mb/s

[ wiadomość edytowana przez: Talus dnia 2007-02-23 10:14:41 ]

Kitza, na razie sobie daruję.

Cytat:
2007-02-23 10:13:44, Talus pisze:
ps. jaką masz taryfe, że masz 49zł za 1.3Mb/s

coś ok. 80 zeta netto, a neo dali z trzyletnią umową

Cytat:
2007-02-22 17:28:57, madzia_83 pisze:
oglądałam Babciu... 364 zł za zerwanie umowy. Co najgorsze do kwietnia 2008 roku muszę się z orange męczyć. Jasne że bym tą karę zapłaciła ale nie stać mnie na wywalenie od tak sobie prawie 400 zł Ja chce mieć abonament za 50 zł, w tym 80 minut wymiennych na sms'y no i przez 2 lata dzwonię to mojego lubego gratis

Era to zlodzieje ,zobacz czy napewno na innych operatorow niz Era tez sa te minuty,to ich ulubione zagranie,,w Plusie za 55zl masz 90 minut.Osobiscie mam za 110 zl z 180 min gratis na wszystkich operatorow i olalem stacjonarny.Zreszta w ciagu dnia niema mnie w domu to chyba tylko mysz moglaby z niego korzystac.

Era próbuje przejąć dilerów Orange lub Plusa

Cytat:
Era to zlodzieje ,zobacz czy napewno na innych operatorow niz Era tez sa te minuty,to ich ulubione zagranie,,w Plusie za 55zl masz 90 minut.Osobiscie mam za 110 zl z 180 min gratis na wszystkich operatorow i olalem stacjonarny.Zreszta w ciagu dnia niema mnie w domu to chyba tylko mysz moglaby z niego korzystac.

Jedyną bardziej korzystną ofertą jest oferta Plusa. Ale wówczas nie miałabym 2 lat gadania za darmo z moim lubym.
I tak jeszcze pomęczę się z Orange do przyszłego roku

Era zawsze waliła w kulki. Dzwonią do pracy kilkanaście razy w miesiącu, żeby tylko do nich przejść, nachalni są strasznie
Dwa lata temu ciotka kupowała tel. i wybrała erę, bo miała "najlepszą" ofertę, jak się później okazało przepłaciła konkretną kaskę. Wmówili kobiecie, że w ciągu doby wydzwoniła wszystkie darmowe minuty, następnie zablokowali rozmowy wychodzące i kazali zapłacić karę, coś około 400 zeta No tak, to tylko w erze
Przeszła bidulka już do plusa i ma z głowy zamartwianie się rachunkiem

mi w erze źle nie jest