Dziwne wycie - linka prędkościomierza????????????/

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Dzisiaj po raz trzeci podczas jazdy z prędkością ~110km/h zaczęło coś wyć jakby zza zegarów! Dźwięk jest nieco podobny do tego co wydaje z siebie piszczyk niewyłączonych świateł w Omie A, ale wraz ze spadkiem prędkości stopniowo zanika, a przy 20-30km/h milknie! Mam wrażenie że to linka prędkościomierza (obrotomierza nie posiadam, pozatym zjawisko niezależne od prędkości obrotowej silnika)!

W archiwum nic podobnego nie znalazłem - czy spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim?? Jak temu ew. zaradzić??

Przy okazji tematu - w IC podali mi że wg katalogów do A są dwie długości linek do prędkościomierza i za cholerę nie można katalogowo rozeznać się która jest która a mają dostępne obie długości i różnica jest 30cm.
Jak nie wiadomo to kurna trzeba będzie wybebeszac deskę przed sklepem żeby dać na wzór.

Ktoś wie jak się w tym połapać.

z tego co pamiętam to dłuższa jest do automata...

Cytat:
2005-05-16 11:41:17, zork pisze:
z tego co pamiętam to dłuższa jest do automata...

Jesteś pewien? Mógłbyś to jakoś sprawdzić?
Goście w IC wertowali milijon katalogów i przy obu były te same oznaczenia i do tych samych modeli A i manual i aftomat itp.

Pewien nie jestem, sprawdzić nie mam w czym
w poprzedniej omie sedan (automat) linka była na tyle długa że licznik szło spokojnie wyjąć, w kombiaku (też automat) linka jest już "krótsza" tzn nie pozwala wysunąć licznika tak daleko jak w sedanie...
Ew weź tą dłuższą, będzie jej trochę więcej a to nie powinno 'szkodzić'

No nie wiem ile jest miejsca na ułożenie linki, bo różnica 30 cm to dużo i można ją zbyt załamać i pancerz szybko się wytrze lub linka się przetrze i duupa.

z tym przecieraniem linki do nie do końca tak. Po zmianie automat->manual zostawiłem starą linkę(dłuższą) i dąło się to bez problemów ustawić tak, żeby się nie załamała - a przetarć nie stwierdziłem.

Solltys a co się stało z Twoją linką? Pękła czy jej po prostu nie masz? Jak pękła to można dorobić - np. w Jankach jest zakład gdzie dorabiają.

pozdro

Mały

Linka wymieniona

Oczywiście niezbędny był demontaż liczników - ponownie Gieroy-wielkie dzięki za super opis w PORADACH

Do takiej wiekowej A linka jest ta krótka - nie zawsze gość w sklepie będzie wiedział mimo to że jak sam spojżałem w katalog pisało jak wół krótka-manual, długa-aftomat.

Dostanie się od spodu na poziomie chodnika jest raczej problematyczne z powodu za krótkiej i za grubej ręki - przeszkadza podpora sprzęgła-początku wału(?) i portki wydechu - niezbędne lekkie polewarowanie i wsadzenie głowy pod 1,6t a i tak sięga się końcami palców - kanał raczej niezbędny

Zrobiłem wszystko wieczorkiem w domu na parkingu jedynie rano szybki wypad na najazd i dokręcenie od spodu nakrętki i tu dupa - mimo kanału podejście jest tak beznadziejne że nie mogłem porządnie dokręcić i końcówka ma trochę luzu - może nakrętka nie pasuje do gwintu?

Najważnejsze że licznik działa

Czy wszystkie Omegi A mają napęd prędkościomierza linką, czy te z ABSem biorą sygnał z niego?

Cytat:
Czy wszystkie Omegi A mają napęd prędkościomierza linką, czy te z ABSem biorą sygnał z niego?

ja mam ABS i mam też linkę od prędkościomierza - i wcale się nie chwale