Klocki hamulcowe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Właśnie czeka mnie zmiana klocków hamulcowych z przodu, za bardzo niemam doświadczenia co do ich jakości.
Rozważam zakup orginalnych lub ferrodo lub coś z polecenia, ale kupię nie te które lepiej hamują tylko te które mniej brudzą. Zakładam że wszystkie markowe nie hamują gorzej od orginalnych bmw. Niewiem jakie mam teraz ale felgi są wiecznie czarne, więc co polecacie??

w 2004 w lipcu zmieniałem klocki i tarcze z przodu klocki kupiłem RAICAM po upuscie kolegi ok 60zł i jakl teraz zmieniałem felgi to wyglądaja jak nowe i nie brudzą jak te wczesniejsze ale tamte to nie wiem jakiej firmy bo juz z nimi kupiłem

To że klocki brudzą wg.mnie to dobrze o nich świadczy bo oznacza to, że klocek jest "miękki" przez co nie zużywa tak bardzo tarcz hamulcowych (znane mi są przypadki nie brudzących klocków twardszych od tarcz )

nie ze nie brudza wcale ale na wczesniejszych klockach felgi myłem co ok 3 dni (200 km) a teraz raz na tydzien oczywiscie mowimy o przednich bo tylne prawie wogole nie brudzą a co do twardosci to moje klocki maja wszystkie atest UE

Atest atestem a klocek klockiem wiem co mówię trochę się tym bawiłem

moze i masz racje ale ja tez zakladalem nowe tarcze i po ok 10 tys km rant na tarczy jest ledwo wyczówalny wiec chyba te klocki nie sa az tak twarde aby niebezpieczenstwo groziło moim tarczą

Nie mówię że nie wyraziłem tylko swoją opinię moja wypowiedź miała ogólny charakter nie dotyczyła Twoich klocków

Cytat:
2005-04-11 21:51:45, VANOS pisze:
...ale kupię nie te które lepiej hamują tylko te które mniej brudzą. Zakładam że wszystkie markowe nie hamują gorzej od orginalnych bmw. Niewiem jakie mam teraz ale felgi są wiecznie czarne, więc co polecacie??

Chodziło mi bardziej o to

ok zrozumiałem to tak ze kazde klocki które nie brudzą sa za twarde ale widocznie sie pomylilem

Im klocki mniej brudzą tym są twardsze (wolniej sie ścierają więc mniej brudzą) ot cała teoria

ale i tak opłaca sie kupić klocki firmowe twarde nie tylko że mniej brudzą ale są znacznie lepsze hamulce jak pójdziesz do sklepu to niech ci pan powie jakie dane klocki mają oznaczenie twardości

Przecież ja nie mówię, że klocek ma być tak miękki żeby rozpadał się w rękach.... nie popadajmy ze skrajności w skrajność.

Czy możecie mi polecić jakąś konkretna nazwę sprawdzonych tańszych klocków.
Słyszałem coś że nasze krajowe też są dobre i najtańsze ale nie pam,iętam nazwy.

pisałej juz wczesniej ze RAICAM moge ci polecic bo sa naprawde tanie a wydaje mi sie ze jakosc tez jest na ospowiednim poziomie a widziałem na allegro ferrodo do e36 za 100 zł kup teraz duzo miał tego

ferrodo jest dobre ale tylko model premium bo jak target to do dupy a ja używam klocków ate i po 30 tyś jest prawie pół klocka

To Panowie jak to jest z tymi klockami? JAkiej firmy w koncu polecacie bo z tego co jest tu napisane nie wiele mozna wywnioskowac A czeka mnie wymiana klockow wszystkich 4
Pozdrawiam

ATE

Cytat:
2005-08-18 22:37:06, baz-e30 pisze:
ATE

Prawda jest straszna bo droga!Ale bez zartow niestety jak sie jezdzi takim autem to niestety "kupy"nie zakladamy bo to nie Polonez!A jak nas nie stac na to -sprzedajemy nasza bejce i kupujemy Poloneza.

Cytat:
2005-08-18 23:00:34, broks pisze:
Prawda jest straszna bo droga!Ale bez zartow niestety jak sie jezdzi takim autem to niestety "kupy"nie zakladamy bo to nie Polonez!A jak nas nie stac na to -sprzedajemy nasza bejce i kupujemy Poloneza.

Doklanie masz 100% racje, BMW wymaga dobrych czesci a nie tanich szaisow np. TOMEX. Ja wymienilem tydzien temu klocki z 4 stron. Przód FERRODO 130 zł AUKCJA nei chcialem TARGET bo wiem ze sie szybciej scieraja sam sprzedajacy mi powiedzial ze ma tez TARGET wolalem dolozyc 30 zł i miec lepsze. Do tyłu zalozylem JURID bo wiedzialem ze tak szybko sie nie zetra (mniejsza sila hamowania ) noi sa tanie 30zł.

PS: powiem tylko ze po wymianei wszystkich z 4 stron ABS elegancko działa.

[ wiadomość edytowana przez: zdunekm dnia 2005-08-18 23:40:20 ]

Cytat:
2005-08-18 23:32:03, zdunekm pisze:
Ja wymienilem tydzien temu klocki z 4 stron.

Myślałem że koła są tylko z dwóch stron: prawej i lewej