| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2005-08-23 11:29:25 Ciekawy temat, bo akurat mam to samo tyle że:
Na gazie jest wsio OK, po przełączniu na pb - silnik pracuje jakby na 3 cylindrach, na wolnych obrotach telepie się cały silnik, na wysokich jeszcze bardziej, próba dodania gazu w czasie jazdy nic nie daje. Wykluczam raczej pompę paliwa, - niedawno wymieniałem, ma zabezpiecznie termiczne, poza tym silnik wchodzi na obroty tyle że nim rzuca. Filtr był wymieniany, może regulator ciśnienia? Podejżewam któryś wtryskiwacz, może się zapchał, zawiesił? Jak można je sprawdzić? Odłączając po jednym na pracującym silniku i patrzyć co się dzieje? Tom |
Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2005-08-23 11:52:24
Tyle że u mnie niezależnie od temp. sinika
Z błędów kompa to tylko EGR. |
Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2005-08-23 15:55:07
No to samo pomyślałem, może jednak coś z tym EGR? Zwłaszcza jak poczytałem ten wątek EGR |
Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2005-08-23 16:13:43
I o tym pomyślałem, ciekawe czy da się jakoś szybko odłączyć emulator żeby jednoznacznie ocenić czy to on jest przyczyną, w sumie to na pb powinien być chyba odłączony...może odepnę od niego zasilanie...już sam nie wiem czy jechać do gazowników czy normalnie na warsztat. Tom |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-08-23 16:24:02
adamie..ale emulator wtrysku to elektronika..ona dziala binarnie..tzn albo dziala albo nie dziala..ja mam ta instalacje juz 5 lat i 130tys km wczesniej czegos takiego nie bylo..by the way..jak sprawdzic ten emulator?? |
Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2005-08-23 16:26:36
A własnie mi przyszło do głowy, jeśli emulator się nie odłącza przy przełączeniu na pb, to sygnały mogłyby się nakładać i.....spróbuję wyjąć bezpiecznik od kompa gazowego, zobaczymy co się stanie. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-08-23 16:47:38
hmm ale jak rozumiem zakladasz ze emulator jest permanentnie podlaczony i NIGDY sie nie wylacza..bo jesli zalozymy ze po przelaczeniu na gaz sie wlacza a po powrocie na pb nie wylacza..to zamiast wyjmowac bezbiecznik wystarczyloby po prostu odpalic na pb i nie przelaczac na gaz..tak czy siak zdaj relacje z prob ![]() |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2005-08-23 17:03:10 Sonda Lambda malenki
Na gazie masz ja odlaczona wiec nie wplywa na sklad miesznaki a przy benzynie na wysokich obrotach tez nie bardzo ma co robic
|
Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2005-08-23 17:17:05
Wyciągasz wtyczkę i zwierasz parami kabelki 8 sztuk czyli 4 pary, niestety nie podpatrzyłem które. Zrobił mi tak diagnosta w Polmozbycie (znajomy) i silnik na benzynie chodził jak trzeba. Po wpięciu do emulatora usterki powróciły, a gazownicy (gwarancja) wymienili emulator. Jutro wybiorę się do znajomka aby mi wyjawił jakie kabelki trzeba spiąć, przyda się na przyszłość niejednemu. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-08-23 18:36:57 sprawdzilem..sonda lambda na cieplym silniku dziala w zakresie od 0.2 do 1.03V wiec jak najbardziej poprawnie..dodatkowo kiedy kiedys uszkodzila mi sie sonda to po jej odpieciu nie bylo zadnego pogorszenia pracy silnika tak jakby caly czas jezdzil bez sondy..teraz po odlaczeniu sondy samochod kompletnie nie chce jechac..ergo..trzeba szukac dalej |
Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2005-08-24 08:50:03 No to ja już wiem, w moim przypadku jest to wtryskiwacz trzeciego cylindra lub jego sterowanie. Odłączyłem emulator, nic się nie zmieniło, zacząłem na pracującym silniku na pb zdejmować po koleji kable WN, przy pierwszych 2 samochód zgasł, jak zdjąłem trzeci nic się nie zmieniło, pracował tak samo.
Czy jest kłopot z wykręceniem wtryskiwacza w 1.5?
Tom |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-08-24 15:34:07 a moze to swieca albo kabel?? |
Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2005-08-24 15:44:26
Nie, bo na LPG chodzi bez problemów. Tom |