Łożysko - skrzynia biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.

Mam pewien problem. Od pewnego czasu z uszczelniaczy półosi cieknie olej. Tak powolutku, ale widac, że obudowa mechanizmu różnicowego mocno się poci. Sprawa wydawałaby sie prosta gdyby nie fakt, że uszczelniacze były wymieniane jakieś 2 tys. km temu. Badając organoleptycznie przyczynę wycieku doszedłem do wniosku, że przegub wchodzący w łożysko ma luz - zbyt duży. Esperolot ma przejechane 103 kkm. Przeguby prawdopodobnie do wymiany lub tylko łożysko wewnątrz obudowy mechanizmu różnicowego.
I teraz pytanie:
czy ktokolwiek z Was wymieniał juz te łożyska? Interesuje mnie rozmiar łożysk i informacja czy wymienia sie je razem z obudową przegubu (strona z krótszą półosią).

Pozdrawiam wszystkich.

P.S. Ale Mandaryna dała popis, co? Jasna pogoda.

No więc ja miałem to robione, tyle że nie wystarczyła wymiana łożysk - wyrobiła się obudowa łożyska w mech. różnicowym. Mój mechanior rozebrał połówki mech różnicowego, dał je do obspawania, potem na frezarkę i dopiero włożył nowe łożyska i uszczelniacze...Ja miałem ten luz na półosiach - góra-dół ze 3 mm.

Cytat:
2005-09-05 23:19:57, Tom69 pisze:
No więc ja miałem to robione, tyle że nie wystarczyła wymiana łożysk - wyrobiła się obudowa łożyska w mech. różnicowym. Mój mechanior rozebrał połówki mech różnicowego, dał je do obspawania, potem na frezarkę i dopiero włożył nowe łożyska i uszczelniacze...Ja miałem ten luz na półosiach - góra-dół ze 3 mm.

Piszesz na półosiach - rozumiem, że na końcówkach przegubów ....... hmmmmm......... to po co wymieniałeś łożyska? Kurdę, ale spawać taki element skrzyni to ciężka sprawa.

A powiedz czy jest teraz ciszej w samochodzie podczas jazdy?

Cytat:
2005-09-06 08:19:07, markij pisze:
Piszesz na półosiach - rozumiem, że na końcówkach przegubów .......

...na końcówkach przegubów wewnętrznych, tuż przy skrzyni.
Cytat:
hmmmmm......... to po co wymieniałeś łożyska? Kurdę, ale spawać taki element skrzyni to ciężka sprawa. A powiedz czy jest teraz ciszej w samochodzie podczas jazdy?

Łożyska wymieniane były - bo po co wstawiać stare. Czy ja wiem czy ciszej...nie ma dziwnych stuków. Poza tym taraz mi cieknie olej i muszę jechać na poprawkę, ale mam już drugą skrzynię więc poprostu się przełoży.
Tom

[ wiadomość edytowana przez: Tom69 dnia 2005-09-06 09:25:40 ]

Super. Dzieki za informacje. Czy pamiętasz rozmiar tych łożysk? Jak mechanior rozbierze mechanizm różnicowy to niech je od razu wpakuje a tak to będzie szukał i kombinował. Dobry z niego fachura, ale czasem taki rozlazły jest.

Cytat:
2005-09-06 09:44:29, markij pisze:
Super. Dzieki za informacje. Czy pamiętasz rozmiar tych łożysk? Jak mechanior rozbierze mechanizm różnicowy to niech je od razu wpakuje a tak to będzie szukał i kombinował. Dobry z niego fachura, ale czasem taki rozlazły jest.

BUDOWA
Numer części to 96108125
A TUTAJ masz ceny

No rewelka!!!! Przy okazji wiszę czteropaka

Pozdrawiam.