Czujnik temp. zewnętrznej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zdarzyło mi sie zgubić czujnik temp.zewnętrznej w E39 /przy 200 km/h odfrunął gdzieś do rowu z kawałkiem nadkola/
Problem polega na tym ,że po podłączeniu nowego czujnika w dalszym ciągu wyświetla mi się -40 st.C.
Jeszcze jedna sprawa - czy brak w/w czujnika ma wpływ na brak działania klimy ?

skoro pokazuje ci -40 to znaczy że czujnik nie jest podłączony. o ile wiem to klima powinna działać nawet przy -40 na zewnątrz, choc tu na forum niektórzy pisali inacze. własciwie to i taka i taka wersja się pojawiła.
pozdrawiam

Układ klimatyzacji ma oddzielne czujniki temperatury. Czujnik temperatury podający sygnał do wyświetlacza temperatury zewnętrznej nie ma wpływu na działanie klimatyzacji.

Kolega zapewnia mnie , że po podłączeniu czujnika dość długo resetuje się wskazanie temperatury. Przeprowadziłem dwie próby pierwsza przy włączonym zapłonie - brak reakcji
druga przy uruchomionym silniku - temperatura podniosła się do
-39,5 st C po upływie 5 min /wolne obroty/ , kolejne pół stopnia w górę po kolejnych 5 min./albo dłuzej/. Tak więc prawdopodobnie będzie się coś działo tylko ,że bedę chyba zmuszony wypalić zbiornik paliwa.
A może ktoś ma inny sposób ???
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

A może odłonczysz np akumulator na 15 minut?!?

Już wszystko jasne Panowie!
Rozmawiałem telefonicznie z szefem serwisu BMW w Gdyni i wygląda to następująco :

wskazanie faktycznie resetuje się bardzo powoli /nawet do kilkunastu godzin/ po pół stopnia.

jeśli idzie o klimatyzacjię to nie powinna jednak działać przy wskazaniu poniżej 10 st.C

Cytat:
jeśli idzie o klimatyzacjię to nie powinna jednak działać przy wskazaniu poniżej 10 st.C

właśnie o tym pisałem. jedni ppiszą tak inni inaczej. ale dobrze że to wyjaśniłeś.
pozdrawiam

od siebie dodam, że odłączałem czujnik temp. i wtedy wskazywał wysoko na minusie ale po podłączeniu przewodów natychmiast wskazywał poprawną temperaturę. nie trzeba było czekać kilku godzin..... może mieć na to wpływ krótki czas odłączenia czujnika, ale czy aby napewno?

Przeżyłem coś podobnego w ubiegłą sobotę. Myślałem, że walnął czujnik. Dopiero w niedzielę rano pokazywał normalnie.

pozdr
Mariusz

no panowie wszyscy pisza ze jeden odłączył itd ale gdzie ten czujnik jest mam e34 i kiszka nie moge go znalesc niby miał byc z przodu kolo halogena i lipa tam go nie ma a na kompie było -30 a teraz cos mu odbiło znowu i teraz pokazuje -29,5 stopnia jakie propozycje gdzie oni to schowali, pozdrowionkaaaa

To proste, koło lewego halogena jest zaślepka z dziurką. I właśnie tam jest....

pozdr
Mariusz

głupia sprawa bo go tam nie ma juz z lupa szukełem hehe a chyba mi sie zdaje ze gdzies go schowali bo komp zmienił temperature bo wczesniej było -30 teraz jest -29,5 no chyba ze powinien tam byc a go nie ma znaczy mi go skubneli moze hmmmmmmmm

No to może wisi sobie na kabelku, a może w ogóle go nie ma (auto powypadkowe).

pozdr
Mariusz

a może by ktoś zmierzył omomierzem jaka jest rezystancja przy np + 20stopni bardzo bym prosił

Ja mierzyłem po odłączeniu (myślałem że się zepsuł, bo po podłączeniu pokazywał głupoty).

Nie pamiętam dokładnie, ale na pewno poniżej 100 omów.

pozdr
Mariusz

interesuje mnie dokładna wartość w temperaturze

Cytat:
2005-05-11 09:03:13, hz10 pisze:
a może by ktoś zmierzył omomierzem jaka jest rezystancja przy np + 20stopni bardzo bym prosił

0 st C 2.69 - 3.46 kohm
+ 10 st C 1.74 - 2.11 kohm
+ 20 st C 1.15 - 1.32 kohm
+25 st C 0.95 - 1.05 kohm
+30 st C 0.76 - 0.87 kohm
+40 st C 0.49 - 0.60 kohm

Cytat:
2005-05-04 13:06:20, daro-B pisze:
Już wszystko jasne Panowie! Rozmawiałem telefonicznie z szefem serwisu BMW w Gdyni i wygląda to następująco : wskazanie faktycznie resetuje się bardzo powoli /nawet do kilkunastu godzin/ po pół stopnia. jeśli idzie o klimatyzacjię to nie powinna jednak działać przy wskazaniu poniżej 10 st.C

Czujnik temperatury zewnętrznej to zwykła termopara, na której jest mierzona rezystancja, więc po podłączeniu od razu wskazuje właściwą temperaturę. Na nic nie trzeba czekać. Wskazania dotyczą temperatury termopary, więc jeśli nagle zmieni się temperatura powietrza, np. przy wyjeździe z garażu, należy poczekać kilka minut, aż termopara zmieni swoją termperaturę. Oto cała filozofia.

Co do klimatyzacji, to instrukcja mówi, że klima załącza się w temperaturze powyżej +1 st. C.

Cytat:
Wskazania dotyczą temperatury termopary

właściwie rezystancji z której została zrobiona.
dodatkowe informacje można doczytać
TU
i
TU
pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: MARCIN_RADOM dnia 2005-05-11 12:04:58 ]

Cytat:
2005-05-11 12:01:45, MARCIN_RADOM pisze:
właściwie rezystancji z której została zrobiona.

Marcin, nie czepiaj się szczegółów. Na wyświetlaczu w samochodzie jest pokazywana temperatura, a nie rezystancja.
Rezystancja termopary zmienia się wraz z termperaturą, i na podstawie tej rezystacji układ elektroniczny w wyświetlaczu przelicza ją na właściwe wskazania.
Napisałem tak aby podkreślić, że na wyświetlaczu jest pokazywana
temperatura termopary (a właściwie jej obudowy) a nie temperatura powietrza, która w danej chwili może być inna.