Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2005-11-19 17:35:36 Wygląda na to, że któryś kabel masz wciąż uszkodzony zaś ABS zaczął ci wreszcie prawidłowo działać. Tzn przy przekroczeniu pewnej prędkości wykrywa brak sygnałów z czujnika i wtedy wyrzuca błąd jednoczesnie dezaktywując działanie układu. Wydaje się, że jedynym rozwiązaniem jest wymiana całych kabli wg opisu w dziale "porady na stronie klubowej.
Zwracam uwagę, że oryginalne kable są koszmarne do lutowania, mogłeś zrobić "zimny lut". Sprawdzałeś przewodzenie po naprawie? A może za dużo kabla usunąłęś w czasie lutowania i teraz kabel sie napina przy skręcie? |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2005-11-19 18:17:51 ale dzieje się to zawsze przy dokładnie 40km/h?moze wyjmij wtedy bezpiecznik od abs włóż i zobacz co się będzie działo?
ja bym jednak nadal obstawiał przewody... |
dudek ESPERO 1.8 CD Jaktorów | 2005-11-19 18:31:29 ok. dzięki za wskazówki.
Sprawdzę jutro w dzień. ale gdyby ktoś miał jescze jakieś pomysły/domysły to piszcie. |
![]() AnJay 100-ny Członek Klubu Kołobrzeg | 2005-11-20 22:53:31 Czy koła na obu osiach są w tym samym rozmiarze? |
dudek ESPERO 1.8 CD Jaktorów | 2005-11-20 23:39:16
jak najbardziej, wszyskie cztery to 14 cali i na nich standardowe opony 185/65 |
dudek ESPERO 1.8 CD Jaktorów | 2005-11-21 08:04:59 Jedno co mnie tylko dziwi to to że ta szczelina jest nieregulowana bo czujnik jest mocowany na stałe, wiec co mogło spowodować nagle taką różnicę? gdybym teraz chciał wyregulować szczelinę musiałbym rozwiercać otwory pod śruby w czujniku. no chyba że został on jakoś mechanicznie uszkodzony i się "starł" ale na to mi nie wygląda bo pierścienie są ok.
A może jest jakaś metoda sczytania błędów komputera ABS-u ? bo to wiele by wyjaśniło. Nie chcę jechać do serwisu bo tam na dzień dobry wezmą 50 zł za podłączenie Scanera i powiedzą że naprawiane przewody trzeba wymienić, bo według instrukcji się ich nie naprawia tylko wymienia i przez to może źle działać i ble ble ble(techniczny bełkot) a tymczasem jeździcie na naprawianych przewodach i działa ja też przy tej naprawie zobaczyłem że jeździłem od 3 lat na sztukowanym przewodzie z lewej strony i do tej pory działało a ta nowa usterka powstała w oryginalnej części kabla a nie na łączeniu. Dyskutować mi się z nimi nie chce, starczyło jak opowiadałem mechanikom o objawach psucia się ABU-u tzn. chwilowy brak hamulcow to mówili że to niemożliwe i ble ble ble ( ich techniczny bełkot nie oparty na doświadczeniu) |