MotoNews.pl

Cisnienie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
ostatnio mój amochodzik troche jakby przysłabł, zwalajac wine na gaz zatankowany na stacji xxxlpg, pojezdzilem troche na benzynce. Troche sie zdziwilem bo na benzynce jeszcze gorzej mi to wychodzilo - tak z gupot calkowitych polecialem do speca i zmierzylem autku cisnienie - wyszlo - 9-9-6-3 - spec straszy remontem generalem lub przeszczepem.Szukalem (moze nie za dokladnie) na forum jakiegos watku w tej materii - ale licze na forumowiczow. Silniczek to 1,5gle z 94 - ujechane ma raptem 106kkm i juz? A tak w zasadzie to co dalej zrobic z tym fantem? jakie winno byc prawidlowe cisnienie - co to jest "próba olejowa" - i od czego zaczac reanimacje mego amochodzika?

dziki ja
tijo

Zmierz ciśnienie w innym warsztacie - dla pewności.
Próba olejowa- chyba chodzi o pomiar ciśnienia po wlaniu niewielkiej ilości oleju silnikowego do cylindra przez otwór świecy. Operację wykonuje się dla wszystkich cylindrów. Jeżeli po wlaniu oleju i ponownym pomiarze ciśnienia spręzania ciśnienie wzrośnie, to przyczyn niskiego ciśnienia należy szukać w pierścieniach (zużyte, zapieczone lub popękane) i wiąże się to z rozbiórką silnika i wymianą pierścieni, lub też ze szlifem to można ocenić po rozebraniu silnika lub przynajmniej po zdjęciu głowicy. Jeżeli ciśnienie sprężania nie wzrośnie po wlaniu oleju, przyczyn należy szukać w głowicy (nieszczelne zawory bądż wypalone od długotrwałej eksploatacji tylko na gazie lub na ubogich mieszankach paliwowych). Naprawa wiąże sie z demontażem głowicy i kompletną jej obróbką (szlif zaworów, gniazd zaworowych, przy okazji można sprawdzić prowadnice zaworowe, zmienić uszczelniacze zaworów i splanować dla wyrównania).

Ewentualnie jeżeli ciśnienie wzrośnie po wlaniu oleju, można spróbować wlać nafty do cylindrów przez otwór świecy, i odczekać 1-2 dni. Jeżeli pierścienie się zapiekły czasami taka operacja pomaga ale raczej nie liczyłbym na wiele ( to taka ostatnia deska ratunku, liczenie na cud- a jak nie będzie poprawy i ciśnienie sprężania nie wzrośnie to raczej pierścienie są zużyte lub popekane = silnik do rozbiórki).

Ciśnienie powinno oscylować w granicach 9-10, jak jest więcej to jest super, a napewno powinno być w miarę równe dla wszystkich cylindrów (powiedzmy róznica 0,5 pomiędzy cylindrami to nic strasznego).

witam
Tak apropos tematu ile kosztuje sprawdzenie ciśnienia na cylindrach ?

Dokładnie o próbie olejowej, wyciągniete gdzieś z forum:
Próba olejowa polega na wlaniu 5 - 15 cm3 oleju i ponownym pomiarze. Przyrost ciśnienia o :
- 20 - 70 kPa - zużycie przylgni lub gniazd zaworowych
- 70 - 120 kPa - nieszczelność pierścieni tłokowych
- 120 - 200 kPa - znaczne zużycie gładzi cylindra oraz pierścieni tłokowych i tłoka
Cytat:
2005-02-08 18:34:28, janek76 pisze:
witam Tak apropos tematu ile kosztuje sprawdzenie ciśnienia na cylindrach ?

Ciśnieniomierz kosztuje 35 zł i można to zrobić samemu , a w jakimkolwiek warsztacie na pewno wezmą więcej.

wszystko pięknie, a czy zawory są dobrze wyregulowane, bo bez tego to se można mierzyć.

[quote]
2005-02-08 11:37:54, tijo pisze:
ostatnio mój amochodzik troche jakby przysłabł, zwalajac wine na gaz zatankowany na stacji xxxlpg, pojezdzilem troche na

dla mnie to 6-3 to przepalona uszczelka głowicy. zwłaszcza jeśli stało się to dość nagle. Jeśli próba olejowa nie da dużego wzrostu ciśnienia to jest to.

Cytat:
2005-02-08 18:39:11, Qba6tak pisze:
...Ciśnieniomierz kosztuje 35 zł i można to zrobić samemu , a w jakimkolwiek warsztacie na pewno wezmą więcej.

Gdzie kosztuje 35 zeta?

Cytat:
2005-02-08 19:10:24, LifeGuard pisze:
Gdzie kosztuje 35 zeta?

Jeśli chodzi o ten to nie jestem jego wiarygodności

Uszczeleczka !!!!!!!!!!!
nie remont a ONA teraz cisnienie po - jest po 12 na kazdym - ale sie ciesze, teraz tylko pamietac ze dokrecic glowe trzeba !!
Dziekuje za wszelkie wyjaśnienia i pomoc w tej materii.

dziki ja
tijo

ps. do razu nast..hm

Cytat:
2005-02-08 19:10:24, LifeGuard pisze:
Gdzie kosztuje 35 zeta?

W każdym sklepie z częściami do samochodów produkcji krajowej (np. w Radomiu ul. Jaracza, ul. Kościuszki w obydwu do kupienia od ręki)
Cytat:
2005-02-08 19:37:30, LifeGuard pisze:
Jeśli chodzi o ten to nie jestem jego wiarygodności
A dlaczego Przecież to zwykły ciśnieniomierz i jeśli ma dokładność do 0,5 bar'a to wystarczy.