MotoNews.pl

[ot] - rozbieranie silnika z malca - Odzysk. co i za ile?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hej. doszlo do tego ze trzeba siepozbyc dwóch skrzyn i silnika. Zatem mam pytanie - warto to rozbierac na czesci zeby oddac osobno aluminium (po 3,50/kg u nas) ??Co w silniku z malca jest alumionowe?? Blok, Tloki, glowica... i cos jeszcze? Ile wazy blok? ile wazy alu z skrzyni? na pewno ktos juz kiedys oddawal...

pat a te skrzynie to jakies sprawne czy zlom?

jedna sprawna i w sumie czeka na nowego nabywce;p

a druga zlom juz czesciowo rozebrana.

Ja kiedys oddawalem blok i skrzynie na zlom, nie pamietam ile dostalem. Zwroc uwage na to zeby powykrecac wszystkie szpilki z bloku i skrzyni, aluminium musi byc czyste (bez domieszek innych metali) bo inaczej zaplaca Ci mniej.

no wiem wiem tylko czy to gra wata swieczki (siedziec caly dzien i wykrecac zeby dostac marne 30 zl) to lepiej w robocie siedziec i zarobic 3 razy tyle.

Wczoraj oddawałem :
3 bloki - wyszło jakies 16 kg
2 głowice , mnóstwo tłoków , obudowe alternatora , obudowe skrzyni , kołnierz od drugiej , podstawe pod pradnice i inne pierdoły jak obudowa łancuszka itp i suma sumarum nazbierało sie 36 kg po 3,80 za kg wiec sie opłacało bo demontowałem max 3 godziny..
aha sruby u nas mozna traktowac gumówką!!!

Cytat:
Wczoraj oddawałem :

Qwq no czuczofon zdradź nam prosze, jak ty to robisz, że jaki się temat na forum nie porusz to ty to wczoraj robiłeś

A muuuuuuuuuuuu qwa, a muuuuuuuuuuuuuuuu dziamaki

No i co , tego mod nie usuwa

ja mam niby rozebrane 2 silniki właśnie i musze posegregować co alu a co nie ale nie wiem ile to wazy

no wlasnie ja tez nie;p

jakby nie było na wódke będzie

ja tam wole Heinki;d

z tego co wiem to w silniku aluminowa jest tylko głowica, blok to żeliwo, a obudowa skrzyni jest ze... znalu (czy jakoś tak )
Ja za rozbrojoną głowuicę dostałem coś ok 10zł. Dużo roboty przy tym nie było, duży młot i pręt do wybiacia prowadnic, prowadnice naciałem kątówką i talej sie połamały jakoś, no i wykręcić szpilki.

[ wiadomość edytowana przez: _Szary dnia 2005-09-03 12:09:30 ]

Cytat:
2005-09-03 12:08:26, _Szary pisze:
blok to żeliwo

Cytat:

2005-09-03 12:08:26, _Szary pisze:
a obudowa skrzyni jest ze... znalu (czy jakoś tak )

wiesz co to jest "znal"? -> Zn-Al - stop cynku z aluminium, wszystkie gazniki sa ze znalu na przyklad, a skrzynia jak i blok sa ALU wiec nie opowiadaj farmazonow jak nie wiesz.

zeliwny blok w malanie...

Terytorialny łeb znowu pokazał klase.

no panowie kazdy sie moze mylic. dobrze ze wyslo na forum a nie na privie bo by kto oddal jeszcze zeliwo jako wsad;pd

Jesionku tyle ze tak sie skąłda ze akurat wczorajwywiozłem na złom silniki bo sie przenosze i garazyk sprzatam.
Ale neich ci bedzie suma sumarum dzieki temu malec jest pospawany , ale tywiesz lepiej.

5 godzin dlubania i rozebrane. blok z obudowa skrzyni i kolnierzem i dwieosolony plus tloki - a nawet niema 10 kg..no co z ale zawsze cos

Cytat:
2005-09-03 15:49:37, Pat_kdb pisze:
5 godzin dlubania i rozebrane. blok z obudowa skrzyni i kolnierzem i dwieosolony plus tloki - a nawet niema 10 kg..no co z ale zawsze cos

A trzeba było to dla mnie zostawic....
I bym wziął cały silnik za te 30zł...
A tak to grosze na złomie dostaniesz