MotoNews.pl
10 Badanie techniczne (112392/26) - NT

Badanie techniczne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Byłem dzisiaj na przeglądzie swoim esperakiem i prawdę powiedziawszy przeżyłem drobny szok.Wiedziałem,że auto jest sprawne,ale że aż tak?????
Możek ktoś jest w temacie.Sprawność hamulca pomocniczego wyszła 23% (dopuszczalna 10%), hamulca roboczego 115% (dopuszczalna 50%).Może nie jestem dość mocny z matematyki,ale wydawało mi się,że sprawność czegoś może być max.100% .Więc skąd 115%?
Przy okazji amory przód 86% sprawności,tył 88% sprawności.Cudo

A gdzie byłeśna tym przeglądzie? Ja miałem podobne jazdy (jeszcze w Tico) tylko w drugą stronę. Wynik badania był zaniżony w stosunku do stanu faktycznego sprawdzanego w innej stacji diagnostycznej.

Słupno między Markami a Radzyminem

Ja robiłem w W-wie i Pruszkowie, więc to nie to samo miejsce.
Tak mi teraz przyszło do głowy, że morze dobrali niewłaściwy profil pojazdu do badania. Podobno się to zdarza. A swoją drogą to bym podjechał jeszcze na inną stacje i porównał wyniki.

Cytat:
2005-09-01 13:53:12, draco_pl pisze:
A swoją drogą to bym podjechał jeszcze na inną stacje i porównał wyniki.

I zapłacił powtórnie za zepsucie samopoczucia - po co?

ja już nie wiezrze w te przeglądy.. co roku wychodza mi sprawniejsze amortyzatory a przeciez nigdy ich nie zmieniałem..

Cytat:
2005-09-01 22:11:00, Rafi pisze:
ja już nie wiezrze w te przeglądy.. co roku wychodza mi sprawniejsze amortyzatory a przeciez nigdy ich nie zmieniałem..

Z amorkami to już kilka razy był temat poruszany - powtórzę: wg mnie badanie statyczne amorków jest o kant d...y potłuc.
Moje miały jeszcze sporo (nie pamiętam, ale chyba ponad 80%), a droga hamowania wydłużała się niesamowicie, bo autko nurkowało (hamulce wtedy były już po wymianie).
Po prostu podejdź do auta i rozbujaj przód i tył (z przodu uważaj, bo łatwo można wgnieść błotniki ).
Sposób prosty i skuteczny.
Pozdr. P.

Amorki już sprawdzałem-na drodze z płyt betonowych (trasa testowa-równoległa do Jagiellońskiej na wale przeciwpowodziowym wzdłuż działek).Do 100 km/h prowadzi się idealnie.Szybciej już nie testowałem,wystarczy że jedna Toyota już wylądowała w Wiśle