Naprawa ogumienia - w jakim przypadku :( ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Właśnie rozpieprzyłem sobie oponę o takie pieprzone zamknięcie do wjazdu samochodu. Zmieniłem na zapas ( O 11 w nocy to nie jest miła zabawa ). Oponki 17 cali 235 ale to chyba bez znaczenia, oczywiście bezdętkowe. Opona jest pęknięta z boku! Nie na bieżniku itd tylko z boku, jakieś 2 cm od felgi, taka łata może z 1cm kwadratowy odchodzi. Czy coś takiego nadaje się do naprawy w warsztacie wulkanizacyjnym? Jeżeli ktos robił coś podobnego to bardzo proszę o informacje bo chciałbym spać wiedząc co mnie czeka.

Pozdrawiam!

To zależy od wielkości dziury/rozcięcia. Najlepiej jak pojedziesz do zakładu to Ci wtedy powiedzą

Witam , wszelkie pekniecia boczne nie nadaja sie do wulkanizacji.Tak przynajmniej stanowi prawo Niemieckie i uwierz mi , Niemcy sa cholernie pedantyczni w takich sprawach.A to z prostego wzgledu , juz przy szybkosciach w granicach 80-ciu km/godz. , nacisk na miejsce w ktorym wystapilo pekniecie jest ok. , 4,5 razy wiekszy niz w normalnej oponie.Po prostu takie sa prawa fizyki.Zrobisz oczywiscie jak uwazasz , ale o oszczednosci w takim wypadku nie mozna nawet myslec.Opony sa jedynym miejscem pomiedzy samochodem a jezdnia . Powodzenia i napisz , co zrobiles - Adalbert