MotoNews.pl

Mineral na popychacze pomorze ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wyczytalem prawie wszystkie watki o popychaczacz w omie b 2000 16v.
Jezdze na polsyntetyku " mobil ", czy olej mineralny moze je troche uciszyc ?? " 140,00km przebiegu, slychac ciche tykanie powyzej 3000obr na cieplym silniku" co ciekawe chyba bardziej slysze w srodku niz jak go przygazuje na luzie i otworze , ale mysle ze jeszcze nie jest tak zle
< na zimnym jest troszke glosniej, ale jest narazie jest lato nie jedzilem jeszcze przy duzych mrozach >

a jak tam stan oleju?nie jest za niski?mineralny powinien pomóc wszystko zależy od stanu tych samoregulatorów a spróbować zawsze warto

Na "Pomorze", to można się wybrać na wakacje , a naprawianie olejem kasatorów luzu, to kolejny objaw wiary w niemożliwe. Jeśli zaczęły stukać, to pomoże tylko wymiana na nowe, a zmienianie lepszego oleju na gorszy z pewnością nie jest rozwiąaniem. Każdy jednak robi co uważa za słuszne.

To jeszcze troche pojezdze i sie zobacz, jak bedzie gorzej to wymienie, narazie troche brak kasy, a popychacze jeszcze sie trzymaja nawet < nie wiem jak u innych > mam kumpla ma omege tez z tym silnikiem tylko na automacie 165,00km przebieg i tez je slychac chociaz mysle ze troszke mniej , przynajmniej na zagrzanym silniku.

Popychacze slychac dopoki nie wypelnia sie olejem wiec teoretycznie i praktycznie szybciej powinny ucichnac przy oleju o jak najmniejszej gestosci Wiec zmiana z polsyntetyka na mineral raczej nie powinna pomoc na ten problem, wrecz przeciwnie popychacze bedzie slychac dluzej po odpaleniu silnika. Mam to samo w swoim samochodzie i tak naprawde sam jestem ciekaw czy taka zmiana da jakies efekty, wszyscy mechanicy spod znaku mlotka i dluta mowia, ze da - ja jestem innego zdania

Cytat:
2005-09-14 22:59:29, rafalklamut pisze:
... slychac ciche tykanie powyzej 3000obr na cieplym silniku"

Pomorze pomaga. Powyżej 3000 tys popychacze cichną nawet jak walą niemiłosiernie na jałowym, ot tak specyfika tego urządzenia.

Raczej nie to puka w silniku, choć jest pewna możliowść, że ciśnienie oleju jest bardzo słabe wraz ze wzrostem prędkosci obrotowej silnika, co sugerowałoby poważną usterkę ale w tym przypadku świeciłaby się kontrolka oleju. Jeśli masz te elementy sprawne to nie są to popychacze.
Acha popychacze nie tykają tylko pukają .

a jak popychacz(kasator) już umarł to i przy 3tyś obr też będzie pukał.
nie dotyczy omegi C30XEI

Dzieki za odpowiedzi !!!
POzdrawiam

Cytat:
2005-09-15 08:25:24, MEGA_3 pisze:
a jak popychacz(kasator) już umarł to i przy 3tyś obr też będzie pukał. nie dotyczy omegi C30XEI

Mega nie przesadzaj! Pewnie, że dotyczy tylko taki popychacz musi naprawdę umrzeć nie wiem jak mocno ale z takim cudem się jeszcze nie spotkałem, no i na pewno nie będzie to "cykanie" powyzej 3 tys. Najgłośniejszy (c20ne) cichł przy 3,5 tys obrotów a na jałowym walił tak, że przechodnie się oglądali a ja myślałem, że się silnik zaraz rozwali.
Być moze dlatego ze w c20ne i c30se/sej/xe
popyczache są zupełnie inne. Jeśli się nie mylę w x20xe i c30se/sej/xei popyczacze są takie same.

[ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2005-09-15 08:57:14 ]

Niewypełniony popychacz lub popychacze mają to do siebie że słychać je w całym zakresie obrotów ,tylko częstotliwość cykania się zmienia i popychacz wydaje wysoki dzwięk(dzwonienie).Radzę posłuchać pod miską olejową przy dodawaniu i odejmowaniu gazu, niższy dziwęk(stukanie)-panewki korbowe.

Co do oleju ,a popychaczy to zdarzały się przypadki że pomogła zmiana na olej o tej samej klasie lepkości a innej marki.

Pozdrawiam

NIEPOTRZBNIE POPRZEDNI WLASCICIEL ZALAL GO MINERALEL, ZMIENILEM NA POLSYNTETYK, OLEJU NIE BIERZE ZROBILEM 4000KM I SPAD STAN TYLKO TROSZKE NA BAGNECIE.
TRZEBA JEDZIC I JESZCZE RAZ JEDZDZIC !!!
POZDRAWIAM WSZYSTKICH ***