[DOHC] Dwa gaźniki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy kolektor ssący z dwoma gaźnikami od fiata ritmo 130TC pasuje do dwójki od 132? Mam namiary na takie cacko, tylko nie wiem, czy przydać się może.

[ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-03-17 10:35:18 ]
[ powód edycji: Modyfikowałem tytuł ]

Pasuje - bierz czym prędzej, napewno się przyda. Problemy co prawda są nieco przy regulacji tego cacuszka, ale efekt - zajebisty!!!! Tylko uwaga - zużycie benzynki (gazu się przy tej konstukcji nie da stosowac) oprzy dynamicznej jeździe wzrasta do ok. 20 l/100.

Mrozek , nie bardzo pasuje poniewaz gazniki w Ritmo 130 TC sa pozione a nie pionowe i jest duzy problem bo sie nie mieszcza , bedą chaczyć o pompe hamulcowa . Pozatym przy ich zastosowaniyu trzeba miec aparat zapłonowy zboku w głowicy.
Zastosowanie podwójnych gażników z Fiata 124 Sport Coupe czy Fiata 131 Rally nie stwarza wspomnianych problemów bo sa pionowe. Wiec upewnij sie najpierw czy ci sie te gazniki zmieszcza .Mozesz spodziewać sie sporego wzrostu mocy ale niestety kosztem paliwa. Przy spokojniej jeżdzie ( ekonomia ) bedzie na poziomie 13-15 l ale jak wciśniesz gaz do dech pójdzie na 30l ! Istenieje jeszcze problem i ich regulecja , ale to juz błachowska

O rany, 30 l... No comment

Gaźniki od Ritmo 130TC (Solexy C40 lub Webery 40 DCOE) mieszczą się w Polonezie. Problem jest z zabudowaniem filtra (lub filtrów) powietrza. Nieprawdą jest, że silnik na tych gaźnikach będzie dużo palił. Ritmo 130TC był oszczędniejszy od 125TC, a różnił się tylko tym że miał dwa poziome gaźniki. Wszystko zależy od wielkości gaźników. Zastosowanie gaźników o średnicy 40 mm i gardzielach 32 mm w silniku 2000 poprawia moment praktycznie w całym zakresie obrotów i da nieznaczne zmniejszenie zużycia paliwa, ale przyrost mocy maksymalnej jest raczej umiarkowany. Jeżeli zależy nam na osiągach to należałoby zamontować Webery 45 DCOE z gardzielami 36 mm wówczas uzyskamy ok. 145-155 KM, ale też odpowiednie zużycie paliwa. Oczywiście zakładam, że gaźniki będą idealnie wyregulowane...

Pozdrawiam
Sławek

32mm gardziele - ale opcja Tylko wydech też trzeba bedzie odetkać. Ja u siebie w std gaźniku zastosowałem gardziele 24.5 i 27 mm (zgodnie z książką poprawa...) - jest fajniej niż na 24 i 26

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Tak się składa, że ja mam aparat zapłonowy w głowicy

Panowie, rany boskie. Nawet 30 litrów, to już jest wir w zbiorniku. Nigdy, to już bym wolał w łeb sobie strzelić. Zrost zużycia o 20, 30 no max 40% to jeszcze, ale o 140% za to żeby lepiej się zbierał to juz przesada

Mrozek napisałeś że ni da się zaistalować gazu w tym cudzie...czemu??!?!

..eee tam nie da sie.. jasne ze sie da! tyle że po co gaz w Ferrari? gaz można sobie założyć nawet przy turbozprężarce,pod warunkiem ,że się będzie spężać gotową mieszankę..

hmm. A zawsze sie zastanawiałem jak to jest realizowane

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Kto ma pomysł na zabudowanie 2x2 poziome w polonezie to z chęcią pogadam. Mam take od alfy 75, ale ni wała nie mogę ich wcisnąć. Chyba ze ktoś ma namiary na taki zestaw ale pionowy WEBERA to będę wdzięczny, bo fabryka 2.0 to już mi trochę mało...

MAM DWA solexy w ritmo 2.0 i mam gaz. wiec sie da.

Byku mam webera do sprzedania z kolektorem pionowy. i mikser.

[URL=http://img443.imageshack.us/my.php?image=10043858el.jpg][IMG]http://img443.imageshack

http://img443.imageshack.us/img443/1866/10043858el.jpg

miala byc miniaturka zdiecia ale nie wyszlo

maskekk jestem zaintersowany tymi weberami. Wiadomość na priv.

kolektor do dohc pod pionowe gaźniki? jak są przesunięte to jestem zainteresowany! odpisz na priv lub maila

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek