| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kgorka Fiat 125p Gierałtowice | 2005-08-04 13:20:32 Witaj! Filterek gazu chyba nigdy nie zaszkodzi zmienic. Wyjezdzij troche tego gazu i dotankuj innego tzn. z innej stacji To nie pomoze to potem trza szukac dalej....kabelki WN itd.Proponuje pierw to zrobic tym bardziej ze piszesz ze objawy pojawily sie po zatankowaniu tego czegos. Nic tylko dotankowac innego ,wypalic zmienic filtr i cos lepszego zatankowac. POZDRAWIAM i daj znac co to bylo.... |
Bambek C15 Siedlce | 2005-08-05 07:36:59 Lepiej zapobiegać niz leczyć.
|
profil-usunięty | 2005-08-05 08:35:43
ale może to być drobnostka taka, że na zapobieganie stracisz więcej energii niż zyskasz przez jeżdżenie samochodem - czasami w takich przypadkach lepiej nie zapobiegać i nie korzystać wogóle z pojazdu Sprawdź go na innym paliwie, jak będzie coś nie tak, dopiero wtedy walcz.... [ wiadomość edytowana przez: robreg dnia 2005-08-05 08:36:29 ] |
Bambek C15 Siedlce | 2005-08-05 09:01:11 No może i tak być, że stracę więcej energii, ale wydaje mi się, że lepiej zasygnalizować problem wcześniej, zwłaszcza, że w poniedziałek ruszam na urlop i trochę trasy przede mną. Póki co wyjeżdżę ten gaz, nie wiem czy się wyrobię przed weekendem, bo całą butlę nabiłem, a szkoda go w chmurkę wypuścić...
A później zatankuję na shellu i się zobaczy. Wnioskami na pewno się podzielę, mam nadzieję, że będzie to tylko marnej jakości gaz. |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2005-08-05 09:10:57 Gaz gazem - ale czy wszystko jest w porządku to mozesz przecież teraz sprawdzić - jak zachowuje się na PB ? Jeżeli dobrze to masz ewidentną winę LPG, czy pierwszy raz tam tankowałeś?
|
Bambek C15 Siedlce | 2005-08-05 09:24:06 Nie, tankowałem już kilka razy, choć przyznam, że raczej to nie jest moja stała stacja, ale dotychczas nie było problemu. Właśnie jeździłem też na PB i było w porządku, choć tak naprawdę to trudno do końca stwierdzić na 100% czasem jest tak, że i na LPG nic się nie dzieje przez cały dzień, a czasem ze dwa razy pod rząd "przypomni" mu się ża ma szarpnąć... Po prostu sądzę, że trzeba pojeździć, zatankować inny gaz i zobaczyć. Problem zawsze występował w cyklu miejskim, nigdy w trasie. |
anmimo Miłośnik FSO Wartburg/Wołga/Dacia ... Białystok | 2005-08-05 09:26:50 A mi sie wydaje ze to wina swiec. |
Swireq Polonez Balice | 2005-08-08 23:48:55 pozwolcie ze wtrace swoje 3 grosze...
1. Ostatnio bedac u mechanika i widzac zacieki na silniku wylot z pokrywy zaworow(odme) skierowalismy za pomoca weza w okolice lozyska walu.... zysk ze auto z poczatku bylo dynamiczniejsze i o dziwo mniej spalalo z 450km zwiekszyl sie zasieg do 570. na 59l LPG. w miescie. 2. Ostatnimi czasy odczuwam dyskomfort nierownej pracy silnika na wolnych obrotach skacze od 500 do 1500 a czasem se zgasnie. A i jak tocze sie na 1 albo 2, 'bez gazu' wystepuje denerwujace szarpanie jakbym byl poczatkujacym kierowca
3. Czy to ma zwiazek z zabawa z Odma? dodam ze parownik jest w systemie podcisinieniowym z 94r, regenerowany w maju br. Czy to tylko zbieg okolicznosci i nalezy szukac przyczyn gdzie indziej.... Dodam tylko ze po operacji z odma jest suszej w gornej czesci silnika... i oleju nie bierze. |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-08-08 23:55:06
ten zasięg mnie zaciekawił ... poprawić wynik o 130 km |
Swireq Polonez Balice | 2005-08-09 10:10:55 no ja bylem bardzo zaskoczony pozytywnie. A co do odmy to powiedziano mi ze moj motorek sie meczyl zaciagajac syf z odmy podobno na gazie lepiej jest te odme miec tak jak mam teraz ale nie wiem jaka prawda przecie ktos to wymyslil zeby wracalo chyba ze to widzimisie.
Narazie jezdze i sie zastanawiam co i jak
PS. Czy ktos wie gdzie dobrze orobia gazniki, mam taki degenerat ze pali 19/100 benzynki i juz rozwazam sens dojezdzania do stacjiu lpg na benie... najlepiej Krakow i zachodnie okolice Krakowa (zabierzow) |
![]() kwix Miłośnik FSO Astra I Kraków | 2005-08-09 11:56:54
A mozesz w trzech słowach napisać o co chodzi z ta odmą? |
Swireq Polonez Balice | 2005-08-09 20:38:00 Wiem ze to jest taki wezyk kotry laczy pokrywe zaworow z deklem filtra powietrza i tym wezem ponownie sa zasysane przedmuchane spaliny i olej do gaznika. Cos ala sprzezenie zwrotne. Nie jestem mechanikiem nie bede sie wdawal co daje jesli silnik jest bardziej odprezony od jakiegos tam innego. Nie ukrywam ze jestem laikiem jesli chodzi o samochody i niestety podazam za wymogami porfela czyli po najekonomiczniejszej lini. Narazie zaobserwowalem zysk na tej zamianie ale niech sie wypowiedza specjalisci... sam jestem ciekaw co mnie czeka w przyszlosci.
|
dr_przemek Miłośnik FSO FSO125p/Uno1.4i.e.S Warszawa - Bielany | 2005-08-09 20:51:52 W przyszłości może Cie czekac np mandat a już na przegląd rurę na pewno musisz z powrotem założyć do gaźnika.. Patenty z wężem ogrodowym zamiast odmy skierowanym gdzieś pod spód były już przerabiane na tym forum kiedyś. Fajnie, że zauważasz jakies pozytywy ale generalnie jeżeli to pomaga to niestety nie najlepiej świadczy o silniku (przedmuchy itp). A może wystarczyłoby porządnie oczyścić układ odpowietrzający silnika? (czyli pokrywę zaworów, jak oczyscisz z "syfów" to silnik się nie będzie męczył zaciągając je).
[ wiadomość edytowana przez: dr_przemek dnia 2005-08-09 20:56:25 ] |
Swireq Polonez Balice | 2005-08-09 21:11:37
tym akurat sie nie martwie....
Sorry nie znalazlem ale moze za slabo szukalem ;/
Pokrywa jest czysciutka jak pupcia niemowlaka zawory regulowane miesiac temu a w maju byla robiona klawiatura bo srube jakas tam szlaq trafil na popychaczu. Z tej odmy to tylko taki lekki podmuch goracego powietrza idzie i nawet sucho jest.... a osiagi lepsze. Podobno gaz woli miec zimne powietrze tylko. Tak jak pisalem wczesniej jestem laikiem i czasem jestem wstanie uwierzyc we wszystkie bajki usprawniajace moja jazde.... dlatego chetnie sie dowiem co jeszcze mnie czeka. |
Bambek C15 Siedlce | 2005-08-23 07:55:47 Witam po przerwie urlopowej.
Pośmigałem trochę autkiem po kraju i problem szarpania dalej występuje. Ani się nasilił ani osłabł, jest jak było. Zatankowanie gazu na stacji shella nie pomogło. Wymienię teraz świece i kable WN i zobaczę czy pomoże, o efektach poinformuję na forum. |
Redarrow Miłośnik FSO Polonez 1.6 SLE Gdańsk | 2005-08-25 11:42:38
Ja miałem podobny problem. Znajomy mechanik powiedział mi żebym sprawdził wszystko co dotyczy prądu, bo na jeździe na gazie jest bardzo istotne. U mnie było tak, że na benzynie było OK a na gazie szarpał poniżej ok 2100obr/min. Zminiełem kopułkę aparatu, też na starą, ale w lepszym stanie i odczyściłem ją dokładnie. Jak na razie problem znikł Swiece mialem wymienione wczesniej wiec wiedzialem ze to nie swiece. |
Bambek C15 Siedlce | 2005-08-26 07:21:46 U mnie nie ma kopułki bo to GLI, ale problem też występuje jak pisałem wcześniej przy jeździe miejskiej zwłaszcza po dodaniu gazu na drugim biegu, kiedy silnik kręci się raczej w okolicach tych 2 tyś obr. Wymieniłem wczoraj kable WN i świece i się zobaczy. Muszę poobserwować autko, bo jak pisałem wcześniej szarpanie nie zawsze występowało codziennie, czasem był dzień albo i dwa spokoju, a czasem 2 - 3 razy dziennie szarpał, więc muszę teraz pojeździć trochę, żeby stwierdzić czy wymiana kabli i świec pomogła.
Dam info za jakiś czas co i jak. |