| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-09-01 00:12:37 nie wiem jakim cudem ?
tak dzis sobie jezdze beztrosko i w koncu zauwazam wskaznik na drugiej kresce (powyzej polowy) temperaturki no to jezdzilem spokojnie byle dojezdzic do domu - z przerwami itp. i w koncu patrze pod mache bo ciekawy bylem co to tak grzeje a tu plynu w zbiorniczku wyrownawczym ni kropelki ?? jedynie troche na dnie... ... no to pytam gdzie ten plyn tak nagle wcielo bo pod autem nic nie kapie ? czy jest mozliwosc ze on po prostu tak powoli sobie znikal na potrzeby czegokolwiek ze w koncu zniknal calkiem ? ![]() |
konradkar daewoo espero 1.8 CD Ostrołęka | 2005-09-01 00:45:58 moze moze byc nieszczesna uszczelka... najpierw trzeba spojrzec w lusterko czy nie dymi jeszzce wczesniej czy wiecej oleju sie nie zrobilo i nieszczelnosci |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2005-09-01 07:21:54 jak masz gassssss,to obejrzyj wszystkie wcinki wodne.Często płyn się sączy po trójnikach,nie kapie a ubywa |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-09-01 08:12:52 nie mam gazu.
dzis naleje full i zobacze ile czasu zajmie mu spierd...enie ze zbiorniczka. rozumiem ze moze byc opcja ze plyn kapie tylko przy pracy silnika na goracy silnik i ubytkow nie widac... autko nie dymi, praktycznie nie widac spalin zamelduje co jest nie tak, jak juz bede mial jakies podejrzenia. poki co ide dokulac sie powoli do sklepu motoryzacyjnego ![]() |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-09-01 08:21:11
Radzę nalać tylko do połowy
Bo płyn może spier..... szybciej ze zbiorniczka, niż go nalałeś |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2005-09-01 08:27:23 Obejrzyj kruciec wyjściowy z chłodnicy, ten z którego idzie przewód gumowy na termostat. Ten kruciec często lubi pękać ( ja tak mam) , pękniecie jest niewidoczne, ale z czasem się powiększa.
Narazie mam na poxilinę, też przecieka lae mniej, a było juz całkiem ostro. Obejrzyj bok chłodnicy czy nie jest wilgotny czy biały. A tak przy temacie, czy jest jakiś sposób na lutowanie/spawanie tego krućca?? |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-09-01 11:16:13 no i patrze na chlodnice od lewej strony patrzac w strone auta przed maska mokro, pare mokrych wezykow cos tam musi niezle sikac.
czy mozna nalac zamiast plynu chlodniczego wody destylowanej albo czegos w tym rodzaju? boje sie zeby toto sie nie zagotowalo chociaz chcialbym po prostu sprawdzic na postoju na pracujacym silniku gdzie to tak kapie i sika. juz 2l plynu poszlo mi sie jeb... |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-09-01 11:24:21 Można nalać wody destylowanej.
Ale muszisz brać pod uwagę, że woda krzepnie w 0*C. Więć jak dolejesz 2 L to w zimie będziesz miał problem. Radzę Ci, Rafale, zaraz po usunięciu wycieków przy wężykach zmienić płyn na nowy |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-09-01 12:16:50 tak wiec rozumiem ze z ukladu owa wode destylowana bedzie mozna jakby co spuscic... u dolu chlodnicy winien byc odpowiedni korek temu sluzacy, prawda?
espero robi sie ostatnio zlosliwe za szalenie nim - moja jazda po tym sie uspokoila ale awarie juz nie znikaja ![]() |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-09-01 12:24:21
Jak do tej pory to widziąłem takie cudo tylko u Piotr-ka |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-09-01 12:28:23 piotr_ek gadaj no czy to miales seryjnie taki koreczek a ja ide obczaic co i jak pod autko ![]() |
draco_pl Fiat Marea Weekend T ... okolice Grodziska Maz. | 2005-09-01 13:09:45 Ja u siebie też miałem taki zaworek do spuszczania płynu, ale po wymianie chłodnicy już nie mam. ![]() |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-09-01 15:41:25 no i pisze co i jak.
pojechalem do mechanika bo zlokalizowalem wyciek na laczeniu krotkiego grubego weza z chlodnicy do silnika - przy samej chlodnicy. mysle sobie waz do wymiany czy cos, mechanik ogladnal i zaczelo bardziej sikac a po zdjeciu weza okazalo sie ze chlodnica jest do latania. dzis jedzie zalatac a jutro sie dowiem co i jak, z plynami usluga itp wyjdzie to ok 150-200zl ... coz, nie bede narzekal, bo nie na forum miejsce na to
dzieki za wszelka pomoc. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-09-01 16:29:42 Koreczek był seryjny - z lewej strony. Kiedyś nawet fotkę z owym koreczkiem wrzucałem - ponoć Nexia coś takiego ma, bo jak ciekło spod korka to w badziewnym moptosklepie nabyłem nowy korek. Z ciekawości - bok chłodnicy Ci poszedł. |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-09-01 22:38:50 Korek w chlodnicach espero to rzadkosc, ale np. z wyjeciem chlodnicy jest mniej pracy niz sie na poczatku wydaje. Zdejmuje sie 3 wezyki, odkreca 2 uchwyty, rozpina 2 wtyczki i wyciaga chlodnice do gory.
Nie nalezy, a wg. instrukcji obslugi wrecz nie wolno zalewac ukladu chlodzenia woda, nawet latem! Ale kazdy robi jak chce |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-09-02 06:32:50 Czasami wodą się musi... jak mnie, gdy jechałem do serwisu w Dąbrowie Górniczej. Musiałbym z 50 zł wydać na płyn, który i tak wyleciałby na drogę. Zalałem kranówką. Tak, że wodą zalewać nie wolno, ale bez przesady. |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-09-02 22:44:56 no i zakoncze temat, chlodnica polatana, koszt 210zl z plynami i robota. |