| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bmw-wojtek BMW Friend BMW 323 Katowice | 2005-09-12 23:04:01 Nawiazujac do rozmowy sprzed kilku dni o falujacych obrotach w tds-ie mam takie pytanie. Mam problem z zapalaniem cieplego silnika, zimny zapala od strzala, natomiast na cieplym dosc dlugo musze krecic zeby zapalil, lapie ale gasnie. Problem ten sie pojawil kilka dni temu wczesniej zapalal normalnie. Czy jest to spowodowane glowiczka? W kilku zdaniach przedstawie skad to sie wzielo. Szczelil waz cisnieniowy idacy do chlodnicy oleju, olej wyciekl na droge i zarysowalo mocno gladz 6-go cylindra. Naprawa byla nieoplacalna, wiec kupilem do mojego e-34 tds '95, silnik z e-36 td '91. Zalozylem silnik pojawil sie problem z uruchomieniem co sie okazalo w silniku ktory kupilem nie dzialala glowiczka, wiec zalozylem glowiczke z mojego starego silnika, ustawilem obroty i wszystko zapalal cieply normalnie, jednak w tej chwili cieply ciezko pali. |
piotrfire BMW Member BMW 525 TDS i MAzda ... prawie Wrocław | 2005-09-13 12:17:17 Trudność w zapalaniu ciepłego silnika może być spowodowaną zużytą głowicą pompy nie myl z głowiczką z potencjonometrem najprostrzym sposobem aby to sprawdzić jest zagrzanie silnika a następnie schłodzenie samej pompy wtryskowej wodą tak żeby była letnia jeżeli wówczas zapali to remont pompy |
andrewskr Płock | 2005-09-23 13:26:10 Sprawdź rozrusznik - naprawiałem 325 td który ciężko palił na ciepłym na zimnym oczywiście dobrze. W rozuszniku (boscha) elektryk nasmarował tylko przekładnie plenetarną (koszt robicizny 10zeta powiedział że tam "był pieprz w środku" pewnie dlatego miał ciężko i kręcił zbyt wolno) i czy ciepły czy zimny pali od dotkniecia. W tych nowszych jest rozrusznik boscha i on sprawuje sie nieźle, w starszych jest magnet-mareli który jest dość zawodny. |
broks BMW Member BMW 525 TDS kobierzyce | 2005-09-25 00:04:30
10zeta?co to za cena?Daj namiary-zrobimy biznes! |
andrewskr Płock | 2005-09-25 23:19:12
10 zeta za rozkrecenie i posmarowanie przekładni w rozruszniku - nie sądze żeby jakiś elektryk wziął wiecej za zrobienie czegoś takiego. Oczywiście rozrusznik wyciągałem w montowałem sam. |
broks BMW Member BMW 525 TDS kobierzyce | 2005-09-25 23:28:33
To już mogłeś sam przesmarować! |
andrewskr Płock | 2005-09-27 22:54:59 Hehe - nie wiedziałem co tam będzie - chciałem żeby zobaczył to ktś kto się na tym zna, tym bardziej że w innym rozruszniku(włoszczyzna) był przetaczany wirnik czy cos innego i ogólnie było tam wiecej do robienia. Skoro wyciągałem ten rozrusznik ze 2 godziny to wolałbym drugi raz tego nie robić, bo ja czegoś nie zrobiłem za pierwszym razem ![]() |
broks BMW Member BMW 525 TDS kobierzyce | 2005-09-28 00:00:31 Człowiek sie uczy całe życie-szkoda dawać komuś zarobić 10zeta! |