[126]Wzmocnienie budy do hamulcow tarczowych.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam hantle tarczowe od SC Sprting i warto by je zastosowac ale po wypowiedziach na innych forach uznalem ze trzeba wzmocnic mocowanie resora zeby mi przodu nie zawinelo pod podloge podczas hamowania
Pomyslalem ze zrobie wzmocnienie o konstrukcji pchajacej resor do przodu podczss hamowania (sila hamowania ma zwrot do tylu samochodu a pchajaca masa samochodu ma zwrot sily do przodu - powinny sie rownowazyc). Realizowane to ma byc za pomoca ceownika opasajacego dol zewnetrznych podloznic zamieniajacego sie na plaskownik ktory bedzie przykrecony do szpilek mocujacych jarzma resoru. Co do wzmocnien wahaczy przednich to beda obspawane blachy ich dwucentymetrowymi spawami przerywanymi po dlgosci laczenia elementu z nadwoziem (zeby wyeliminowac pekanie blachy i spawow podczas sil skrecajacych nadwozie.
Co o tym myslicie? Moze ktos juz zna jakis patent i wie jak to zrobic, bede wdzieczny za wszelkie wypowiedzi i fotki pomocnicze.
Pozdrawiam.

[ wiadomość edytowana przez: bassman dnia 2005-09-05 13:53:19 ]

[ wiadomość edytowana przez: lukaszc dnia 2005-09-05 14:45:26 ]
[ powód edycji: w tytule powinien znajdowac się model fiata !!! ]

Witam, jest prosty i sprawdzony sposób na usztywnienie resora juz o nim wspominalem w jakims temacie, nie moj patent:
Polega na zastosowaniu pchanego stabilizatora (np zmodyfikowany z TICO ew. MATIZ spawasz 2 blachy ze szpilkami(po 2 sztuki na blache) do nadwozia symetrycznie (gdzies w okolicy tych 3 krotkich podluznic), stabilizator przykrecasz za pomoca 2 oryginalnych jego mocowan ze wspomnianych wyzej koreanskich wynalazkow do wczesniej wspawanych szpilek, (rozstaw szpilek oczywiscie wedlug otworow w mocowaniach stabilizatora!)
wygiete konce tego stabilizatora podpiac do resoru najlepiej za pomoca obejm 2- czesciowych (cos dopasowac np obejmy z malucha na resor dospawac na koncowki wygiete stabilizatora) z powodzeniem spelnialo swoja role, nie trzeba bylo konstruowac od podstaw

Hmm rozwiazanie dosc ciekawe i proste do zrobienia jesli sie wie dokladnie jak - jakies zdjecia rysunki moze?
Moze ktos ma juz taki patent u siebie - chetnie zobacze.
Ewentualnie prosze o jeszcze kilka rozwiazan.
Z gory dzieki.

Ja mam tarcze i poprostu wyspawane dobrze i dokładnie mocowanie resora.... Chętnie jeszcze zobaczę na własne oczka co kombinujecie;]

Jesli uwazacie ze przesadzam to napiszcie ale nie ufam konstrukcji przedniego zawieszenia w bobq, a jak maja to rozwiazane malacze startujace w wyscigach np w Belgii?

No nadal czekam na jakies prowizoryczne chociarz rozwiązania rysunkowe;] Może mi to coś rozjaśni i dopiero wtedy będę mógł sie ustosunkowac do całej sprawy