MotoNews.pl

Drążek zmiany biegów-drży gałka :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Mam pewien chyba smieszny problemik.Otoż na jałowych obrotach wiadomo-drży drążek zmiany biegów.Niesty gałka jest troche luźna i pada w wibrację i tochę hałasuje.
Chciałbym jakośc zrobic żeby "gałka" sie nie trzesła.I stąd moje pytanie:jak sie sciaga gałkę od zmiany biegów w E36 ? nie chcialbym nic popsuc.Czy wystarczy przytrzymac drązek i wykrecic "gałkę" ? Jesli nie to w jaki inny sposób ją sciągnąć ?Jak juz sciagne to pewnie czyms mi sie uda uszczelnic zeby nie wibrowala...

CZeść ja zmieniałem gałke od biegów i ściągałem ją ciągnąc w góre (nie przpominam sobie żebym ją przekręcał) po prostu delikatnie do góry najpierw zejdzie z stożka plastikowego nie do końca a póżniej chwyć ten stożek od spodu i ściągnij (drążek stalowy jest nacinany i nieda się gałki obrucić nic na siłe

Oczywiście masz gałkę oryginalną? Jeśli tak to musisz mocno do góry i nie wolno kręcić na boki, bez obawy drążka nie urwiesz. Jeśli masz tam założony jakiś wynalazek z allegro to najczęściej trzeba przy samym łączeniu gałki z mieszkiem odkręcić pierścień maskujący śruby na imbusa.
http://www.unofficialbmw.com/e36/interior/e36_shift_knob_install.html

Dziekuje bardzo za pomoc