P³yn ch³odz±cy-parowanie.

Sortuj wg daty:
rosn±co malej±co
Wiam ......powiedzcie mi czy p³yn ch³odz±cy mo¿e parowaæ, znaczy siê mo¿e go naturalnie podczas eksploatacji silnika ubywaæ ?
Pytam poniewa¿ do mojego zbiorniczka wyrównawczego "od zawsze" znaczy siê od 4 lat jak go mam - zawsze co parê miesiêcy (w lecie czê¶ciej) muszê dolaæ ok. szklaneczki p³ynu.....
Oleju raczej nie przybywa, przecieków nie zauwa¿y³em, k³opotów z odpalaniem ¿adnych, ob³oków bia³ego dymu(pary) podczas uruchamiania silnika nie widaæ wiêc dlaczego by go ubywa³o.....niedu¿o ale gdzie¶ odparowuje ............
A jak jest u was.......dolewacie ch³ociwa co jaki¶ czas?

Ja nie dolewam. A sprawdzales czy wykladzine masz zawsze sucha ?? Moze z nagrzewnicy leci ??

ja tez dolewam...gdy poziom plynu spadnie do ok polowy w zbiorniku wyrownawczym przestaje go ubywac... ale ja i tak dolewam do maxa hehe taka maniera

Tazz ;D....a nie chcesz mi przypadkiem nagrzewnicy sprzedaæ ? ¯artowa³em oczywi¶cie ...ale na powa¿nie to czêsto zagl±dam pod dywaniki i zawsze "odpukaæ" wszêdzie sucho
Sam nie wiem.....mo¿e trochê mo¿e parowaæ a dolewki s± normaln± spraw±?

ta jak mówi maciek.. jak zalewam do MAX to po jakim¶ cazasie mam w po³owie drogi do MIN... i stoi. mo¿e gdzie¶ uk³±d sobie wype³nia i tam sobie p³ywa...

Sprawdz czy korek wlewy jest szczelny uk³ad dzia³a w nad ci¶nieniu i przez nieszczelny korek bêdzie p³yn wparowywa³ bez widocznych wycieków.

nie. prawidlowy poziom plynu to jest wlasnie polowa skali na zbiorniku. jesli ktos ma wiecej to silnik 'wyrzuca go' w postaci pary przez korek.