UNIDEN 520XL czy UNIDEN 510XL

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie. Generalnie jestem "zielony" ale po lekturze forum chce kupić jedno z tych radyjek. Wiem czym się różnią i na moje potrzeby pewnie oba wystarczą. Intryguje mnie jedynie pokrętło "RF GAIN".

Napiszcie dokładnie do czego służy, czy da sie bez tego żyć no i czy warto wydać na to 65zł wiecej??

Jaką antene magnesową najlepiej do tego modelu?? Czy antena magnetyczna Hustler o takich parametrach bedzie ok ??

"Częstotliwość 26,0 do 27,5 MHz Produkcja USA Impedancja / Długość przewodu 50 Ohm / 4,70 m Zysk ok. 4,0 dB SWR 1.1 do 1.2 Długość ok.1000 mm Średnica podstawy 90 mm"

Kolego

Uniden 520 ma nie tylko RF-Gain, ale takze wyjscie na tube (tzw papug) co moze sie przydac na roznych imprezach, typu zloty motoryzacyjne, itp

RF_GAIN jest to tlumik czulosci urzadzenia czyli tego co jest odbierane z anteny (nie wycina szumy itp tylko "oslabia" sygnal docierajacy z anteny do radia), przydaje sie w miastach, zwlaszcza w okolicach szpitali (strasznie piszczy, burczy itp, takie tam urzadzonka sa), generalnie jesli masz te 65 PLN i mozesz sobie pozwolic na taki wydatek, to raczej warto.

Bez tego tez da sie zyc, ale trzeba wtedy krecic squelczem, no ale sie da

Decyja nalezy do ciebie

Cytat:
2006-02-06 08:35:47, dcnt pisze:
...; ale takze wyjscie na tube (tzw papug) co moze sie przydac na roznych imprezach, typu zloty motoryzacyjne, itp...

..no,no przydaje sie,dobry bajer na " laski " na przejściach (pasach i chodniku)

"RF GAIN" - przydatne pokętło (zwłaszcza w wielkich miastach)

Ja mam i polecam 520-e

witam
jak masz zaoszczędzi pare zeta to nie ma sensu kupowac 510 bo po kilku tygodniach będziesz chciał coś lepszego
chyba ze nie ma kasy , wtedy 510 w zupełności wystarczy

osobiście używam 520 i na antenie wilsona 1m
czysty odbiór to 8km (radio ustawine na czysty odbiór)