MotoNews.pl
8 Jeszcze raz kolektor. (113478/0) - NT

Jeszcze raz kolektor.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Szanowni omegomaniacy być może się powtarzam ale szukałem na forum i nie znalazłem odpowiedzi na pyt. czy pęknięty kolektor wydechowy (ok 2cm) będzie miał wpływ na spalanie .

na spalanie nie bedzie miał wpływu bo niby jak? ale na głośność wydechu i owszem

Na spalanie nie powinien chociaz to nie jest takie oczywiste jesli zastanowic sie nad wskazaniami sondy lambda Natomiast takie pekniecie raczej nie powinno miec.

mój jest pęknięty i nie mam z tego powodu żadnego problemu
niestety tylko pierdzi jak zimny ale spawać 2 raz nie bede ... no chyba że mnie cos napadnie dodam że jeżdze na lpg i sonda pracuje ok

tylko że w niedługim czasie z tych 2cm zrobi się 20cm, a wtedy będziesz mógł szukać nowego.
Spawaj póki nie ma dużego uszkodzenia.
U mnie pęknięcie miało ok 5cm, pojechałem do niemiec , auto przegoniłem na banie i z tych pieciu zrobiło się jakieś 25cm
Ciężko było to pospawać więc musiałem kupić nowy.

zgadza sie moje pęknięcie miało 20 cm
po pospawaniu było git 20 tkm i znowu pękł

Tak też myślałem że trzeba spawać póki niewielkie pęknięcie .

Tak też myślałem że trzeba spawać póki niewielkie pęknięcie .

Teoretycznie niema duzego wpływu bo niby jest tam ciśnienie i spaliny wylatują przez szczelinę Czy możliwe jest aby przez szczelinę z ciśnieniem mogło dostać się do kolektora powietrze nieiwem ale ponoć tak jest.
Wtedy sonda lambda pokazuje że mieszanka jest uboga i daje więcej paliwa. No i silnik pali niby więcej.

Na dodatek uciekanie spalin może zaburzyć w wydechu efekt falowy pomagajacy odprowadzaniu spalin co pogorszy pewnie moc i moment ale w jakim stopniu to niewiem ale pewnie minimalnie nieodczuwalnie
Zresztą jak masz 2,0 to się nie martw bo to i tak jest słabe.

Najgorsze co może spowodować szczelina i wylatujące spaliny do komory silnika to straszna korozja blach dookoła wydechu.
U mnie był luźny kolektor i tak ktoś jeździł jakiś czas.
Blachy to się łamią jak papier więc lepiej u siebie to załataj.