Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
jacekmielew vectra B kombi świnoujście | 2005-09-07 16:26:44 Jestem posiadaczem omegi caravan. Mam mały problem, od kilku tygodni dręczy mnie metaliczny stukot z okolic tylnego zawieszenia.
Mechanicy zbaranieli wedlug nich (bylem u kilku) zawieszenie jest ok inny wykrył luz na wielowpuście wału napędowego (byłem pod autem i faktycznie jest mały luz) i wymienił dwie tylne spręzyny (były peknięte) Myslałem że to juz koniec problemu ale stukanie nadal jest. Ale wystepuje tylko przy jezdzie na luzie po małych nierównosciach kiedy wbijam bieg zanika. Kiedy wjeżdzam w wiekszą dziórę (rownież na luzie) stukotu nie ma. Proszę o pomoc i sugestie co to może być. |
jacekmielew vectra B kombi świnoujście | 2005-09-07 22:08:14 mam omege b stuka tak jakby byla jakas luzna cienka blacha (podobnie jak klocki hamulcowe) i tylko jak wrzucam luz na nierownej drodze, wedlug mechanikow to wał. Dzieki za pomoc jutro sprawdze.
|
jacekmielew vectra B kombi świnoujście | 2005-09-07 22:11:02 tylko oma b ma naped na tył |
jacekmielew vectra B kombi świnoujście | 2005-09-07 22:13:13 sorki za niefachowosc ale auto mam od 2 mies |
![]() stanislaw Omega A- B kombi Wlkp. | 2005-09-07 23:05:47 Jacek, wpisz w profilu rocznik,silnik, zawsze to łatwiej komuś kto chciałby Ci pomóc. |
![]() kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2005-09-07 23:41:09
Hmm... Ruszy z piskiem to jak usłuszy stuk ![]() Wystarczy po prostu, że szarpnie Omcią na jedynce ![]() Taki dźwięk mogą wydawać sprężynki dociskające klocki tylne a raczej ich brak oraz poduszka skrzyni biegów (to by wyjaśniało stuk tylko na luzie), tudzież podpora wału napędowego mogła się rozwulkanizować. Co nie oznacza, że może być to, co pisze Mariosomegos. [ wiadomość edytowana przez: kuba dnia 2005-09-07 23:42:36 ] |
kielkac | 2005-09-08 00:06:10
przy urwanych poduszkach na pewno uslyszy... ![]() choc mnie sie wydaje, ze to nie to. |
jacekmielew vectra B kombi świnoujście | 2005-09-08 10:41:39 Podpora walu jak i poduszka pod skrzynią biegów jest ok.Może to faktycznie wał, ale jak chciałem wymienic to mechanior powiedział iż nie daje 100% że to napewno wał. Mi sie wydaje że luz na wielowpuście wału daje o sobie znac podczas zmiany biegów a nie jazdy na luzie po kocich łbach. Pytałem taksówkarzy co śmigają omkami i mieli podobny problem to diagnozy były nastepujące:
-klocki hamulcowe(mechanik stwierdził ze sprawdzał wedlug niego kolo chodzi ciasno i klocki są ok) -okładziny hamulca ręcznego(nie byly sprawdzane) -osłony tarcz hamulcowych(byly sprawdzane przez mechanika i stwierdził ,że są dobrze zamocowane) Jeszcze jedno pytanko jaki jest koszt poduszek tych z okolicy tylnego wachacza. |
![]() Mariosomegos LOB MEMBER Omega-Monaro, Omega ... Parczew | 2005-09-08 12:13:43 W omedze A 60 - 70 zł. a w B się nie orientuję, ale chyba to samo. |
![]() kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2005-09-08 12:37:11
A stwierdził czy sa owe blaszki sprężynujące w tylnych klockach? Sam sprawdź. Jesli ich nie ma, to klocki latają na trzpieniach i stąd może być ten dźwięk. |
jacekmielew vectra B kombi świnoujście | 2005-09-08 13:45:41 Po naciśnieciu pedału hamulca podzczas jazdy grzechotanie nie ustaje, wiec stwierdził , że klocki napewno nie. |
jacekmielew vectra B kombi świnoujście | 2005-09-16 18:38:26 bylem u mechaniora sprawdzil poduszke skrzyni podpore walu klocki i poduszki w belce stwierdzil ze wszystko jest ok .
dzieki wszystkim za pomoc, chyba mi to stukanie zostanie na zawsze albo sam sie za to wezme. |