MotoNews.pl
2 Ekonomizer??????? (86406/0) - NT

Ekonomizer???????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy ekonomizer w bejcy pokazuje realne zużycie paliwa czy jednak nie sugerować się jego wskaźnikem jak jest w waszych autach?
pozdro

Chwilowe - nieźle przybliżone.

Prawda jest taka że ten wskażnik dot. zużycia paliwa to jest po to żebyś miał stres! Dla mnie to najgorszy wymysł BMW To nic nie daje tylko wkurwia no i stres

dokladnie hehe trzeba to zakleic,albo przeskalowac ...

no ja się tu nie zgodzę. Owszem pokazuje z rana nie zaciekawe wskazania, ale jeżeli chcesz nauczyć się ekonomicznie jeździć to jest on bardzo przydatny.

No jasne że pokazuje realne zużycie paliwa - napewno jest jakiś bład pomiaru ale to nie prawda że on sobie pokazuje co chce.
On poprostu pokazuje zużycie paliwa w litrach na 100km. Dlatego jak autko stoji to wskazówka pokazuje maxymalne zużycie paliwa i schodzi nad 30 litrów w położenie nieskończoności. Wtedy tak jakby ekonomizer nie działa bo on pokazuje zużycie paliwa w czsie jazdy i jak np. pokazuje nam 25 litrów w danej chwili na np. 2 biegu to on nam uswiadamia że jadąc na tym biegu auto na 100km spali np. 25l. Jednak to jest chwilowe zużycie bo przecież jak bedziesz gdzieś jechał to wrzucasz bardziej ekonomiczne biegi takie jak 4 i 5 przy których autko pokaże np. 8 - 10 litrów. a nie jedziesz cały czas na 2

... ja sprawdzałem u mnie, po zatankowaniu do pierwszego "odbicia" wyzerowałem licznik przebiegu oraz 1-zużycie na kompie i podczas następnego tankowania wyszła różnica 1-2% za wysoka dla przebiegów manualnych (km i litry) w stosunku do głównego przebiegu auta ...

ja nie napisałem, że on pokazuje coś innego. Wg mnie jest on dokładny. A z rana po prostu na 1,2,3 wali poza 30 i tylko tyle że niemiło na to patrzeć, ale poźniej nie przekracza 20 i jest ok. Pozdro

Jest do d.........y pokazuje mi że pali 6 litrów a wciąga ponad 10

Drylo a co masz za silnik - bo mi nawet jeżeli jest zimny to maksymalnie podczas jazdy na 2 biegu pookazuje 20 litrów/100km chyba że go gwałtownie przycisne to wtedy pokaże przez chwile 30 litrów.

Natomiast do piotrfire:
To że pokazuje ci w pewnej chwili 6 litrów a sumarycznie pali 10 to to jest normalne. Bo on pokazuje chwilowe zużycie paliwa a nie sumaryczne. Przecież nawet jak sam sobie liczysz zużycie paliwa to liczysz i tak średnie. A Ekonomizer pokazuje zużycie paliwa w danej chwili. Radze jeszcze raz przeczytać to co napisałem poniżej. Bo widze że chyba nie czisz zasady działania tego urządzonka. Jak sama nazwa wskazuje to to jest przyrząd za pomoca którego możemy kontrolowac zużycie paliwa na poszczególnych biegach i uczyć się ekonomicznej jazdy.

Jak robię trasę i jadę autostradą 140 wskazuje ok 5l/100 przy tankowaniu wleam 10l/100 i wiem że on nie usrednia teraz zimą jadąc ostroznie bez wariacji zadko wskazówka wychyla się ponad 10 na niskich biegach a i tak wciąga 10

Cytat:
2005-03-10 13:00:28, piotrfire pisze:
Jak robię trasę i jadę autostradą 140 wskazuje ok 5l/100 przy tankowaniu wleam 10l/100 i wiem że on nie usrednia teraz zimą jadąc ostroznie bez wariacji zadko wskazówka wychyla się ponad 10 na niskich biegach a i tak wciąga 10

wniosek jest chyba prosty... coś Ci ten eko nie działa tak jak powinien. Może jak deptasz bardziej to jak w samolotach, zrzuca ci paliwo? . pzdr

[ wiadomość edytowana przez: jeztom dnia 2005-03-10 13:07:09 ]

Piotrfire - powiedz jak sie wlewa 10 litrów na 100km bo nie rozumie. A tak wogóle to chcesz mi powiedzieć że jak jedziesz sobie na trasie to jedziesz non stop 140km/h i nigdzie sie nie zatrzymujesz - ani na swiatłach, ani nie hamujesz jak ci ktoś droge zajedzie - NORMALNIE UTOPIA -ŚWIAT IDEALNY.

Atak wogle to jak jedziesz na 5 biegu 140km/h to pali ci 5 litrów, a jak ruszasz z jedynki to co wskazówka nie przekracza ci 10 litrów ? A potem jak rozpędzasz auto do tych 140km/h to tez gazu nie dodajesz ?? auto samo sie rozpędza?? No chyba że ty do setki rospędzasz to auto bardzo ekonomicznie i potrzebujesz do tego 1 km drogi. Więc niewiem albo to nie BMW albo ty na samym sprzęgle jeździsz.

niemozliwe ze wskazowka rzadko sie wychyla ponad 10, u mnie nawet przy niezbyt dynamicznym przyspieszaniu na kazdym biegu wskazowka spokojnie jest na 20 a jak depne mocniej to 30 a poszlaby dalej jakby byla skala

no właśnie

mam tak samo jak ty.leko depne i już 30.to mnie czasem denerwuje bo jeżeli ktoś kupuje bmw to chyba wie i liczy się z tym że będzie tyle paliło, a jak tu jeździć jak depnąć nie można bo żal sciska. wolał bym żeby tego nie było bo lubie szybko jeździć.pozdro.

Nie rozumiem w czym problem post dotyczył czy ekonomizer pokazuje prawdę u mnie nie a jeśli chodzi o przyspieszanie to nie jeżdze w cyklu miejskim więc rozpędzam auto raz na jakieś 5 ,10 km trwa to 10s resztę przejeżdżam raczej spokojnie na 5 biegu i wtedy zwracam uwagę na eko i jak mówiłem pokazuje 5,6/100 a wciąga 10 więc moim zdaniem okłamuje.

Cytat:
jak jedziesz sobie na trasie to jedziesz non stop 140km/h i nigdzie sie nie zatrzymujesz - ani na swiatłach, ani nie hamujesz jak ci ktoś droge zajedzie - NORMALNIE UTOPIA -ŚWIAT IDEALNY.

Wiesz jeżdzę trasą wrocław katowice autostradą ale co będę ci mówił dla ciebie to "utopia"

[ wiadomość edytowana przez: piotrfire dnia 2005-03-10 14:46:49 ]

kiedys jak jezdzilem Dodge Stratus 2.0 to tam był cyfrowy ekonom i jak mu sie przycisneło to chwilowe spalanie pokazywał 60l na 100 to dopiero człowiekowi gały wychodziły
A teraz to tez mi czesto wskazówka wychodzi poza 30l jak przyspieszam ale z obserwacji wnioskuje z dosyc precyzyjnie wskazuje. Ale lepiej zeby tego nie było bo człowiek mimowolnie ciagle tam zerka i noga z gazu schodzi

No wszystko łądnie pięknie - jestem z Gliwic więc kiedyś tam widziałem trase Wrocław - Katowice I jeżeli ty twierdzisz że z Wrocławia do Katowic jedziesz bez zatrzymywania ro ja cie pozdrawiam. A jeżeli chodzi o okłamywanie Ekonomizera a co sam zauważyłeś tego tyczy się temat to ja sądze, że mój działa w porządku - zresztą ogólnie interesują mnie jego wskazania w mieście na trasie to nawet go nie zauważam Natomiast do jazdy w mieście uważam że to dobra rzecz uczy normalnej jazdy. Na uczelnie mam 7km i zaraz po wyjeździe z garażu mam jedne światła a ponich 6km prostej do samej uczelni i tak też śmigam sobie 90km/h i pokazuje mi 8-10 litrów, a czasem jak sie zapomne przy ruszaniu i pociągne na 1,2 ,3 biegu do końca to i pokaże 30 litrów, ale zbytnio się tym nie przjmuje bo to tylko pokazuje nam ile by spalił nam samochód przy jeździe z prędkością 100km/h na 2 biegu. A tak jedzie sie tylko ułamki sekund a nie cały czas.

mi tez na 1,2 wali na 30 a nawet poza na 3 już mniej i itd . Ja tam samochodem nie szaleje w szczególności jak zimny, ale tez nie rozpędzam go jak na odcinku 1 km.

Moim zdaniem jest to bardzo przydatna rzecz, można zauważyć ze jadąc samochodem z określoną prędkością i zdejmuje się ciut noge z gazu to spalanie spada dosyć duzo a prędkość ta sama.

I dobrze że te ekonomizery tylko do 30 skalę maja, inaczej to by mozna się było podłamać.