Czy ktoś samodzielnie montował spoiler??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

bo jutro najprawdopodobniej dostane go od lakiernika i mślę nad montażem......

miejsce na śrubki myślę że wsadze w otwory w spoilerze jakieś pisaki i tak zaznacze na klapie gdzie wiercić.. potem zbezpiecze to jakąś farbą

następnie myślę żeby przykleić spoilerek na jakis klej albo silikon... tylko nie mam pomysłu dokąłdnie na co.... może klej na gorąco??

przykleja sie albo na klej taki jakim wkleja sie szyby samochodowe, albo na klej montazowy - taki w tubkach jak silikon do kupienia praktycznie w kazdym markecie budowlanym, aha ten do szyb jest koloru czarnego a montazowy przewaznie szary

jesli chodzi ci o klej w sztyfcie (na gorąco) to nie za bardzo bo on jest chyba za sztywny

Wiktor

Cytat:
2005-09-14 23:04:58, Wiktor_ pisze:
przykleja sie albo na klej taki jakim wkleja sie szyby samochodowe, albo na klej montazowy - taki w tubkach jak silikon do kupienia praktycznie w kazdym markecie budowlanym, aha ten do szyb jest koloru czarnego a montazowy przewaznie szary jesli chodzi ci o klej w sztyfcie (na gorąco) to nie za bardzo bo on jest chyba za sztywny Wiktor

oki dzięki... tylko tego kleju do szyb chyba nie kupie nigdzie raczej....

i jescze mi sie przypomniało w którym miejscu najlepiej podpiąć się z kablami do 3go stopu???

ja nie montowałem spojlerka..ale zespojlerkiem ładniej wyglada i napewno pry nowym DU bede chciał miec

Nie montowałem osobiście spojlera, ale Espero kupiłem już z nim.
Co do podłączenia kabli 3 Stopu to mimo że mamy gotową wtyczkę proponuje poprowadzić kabelek od lampy spojlera w rurce peszelowej z lewej strony klapy i do żarówki Stopu w lampie błotnika.
Jak się troche postaramy to nawet tego nie bedzie widać.

Cytat:
2005-09-14 23:30:11, Bartas87 pisze:
ja nie montowałem spojlerka..ale zespojlerkiem ładniej wyglada i napewno pry nowym DU bede chciał miec

no ładnie wygląda i dlatego zakładam

jak założe to zapodam foto.... chyba ze mi nie wyjdzie

Cytat:
2005-09-14 23:47:15, krzychu_ch pisze:
Nie montowałem osobiście spojlera, ale Espero kupiłem już z nim. Co do podłączenia kabli 3 Stopu to mimo że mamy gotową wtyczkę proponuje poprowadzić kabelek od lampy spojlera w rurce peszelowej z lewej strony klapy i do żarówki Stopu w lampie błotnika. Jak się troche postaramy to nawet tego nie bedzie widać.

gdzei ta wtyczka???

ta wtyczka podobno dynda miedzy głośnikami tylnej półki. Jak sie kiedyś pytałem na forum to mi tak powiedzieliforum

Cytat:
Co do podłączenia kabli 3 Stopu to mimo że mamy gotową wtyczkę proponuje poprowadzić kabelek od lampy spojlera w rurce peszelowej z lewej strony klapy i do żarówki Stopu w lampie błotnika.

i jest to najprostrze rozwiązanie, bo w tej wtyczce którą mamy w aucie pojawi się odpowiednie napięcie dopiero po włożeniu przekaźnika w wolne gniazdo w puszce koło nóg kierowcy z lewj strony. A taki przekaźnik wcale niełatwo kupić.

sa 2 wtyczki jedna miedzy głosnikami ale ta jest do stopu za szybą a dryga w klapie wychodzi z wiązki przewodów

klej do szyb mozesz kupic w zakladzie montującym szyby albo ich poprosic o przyklejenie

Cytat:
2005-09-14 23:54:11, krzychu_ch pisze:
ta wtyczka podobno dynda miedzy głośnikami tylnej półki. Jak sie kiedyś pytałem na forum to mi tak powiedzieliforum

spoko już wiem o którą chodzi

Cytat:
2005-09-14 23:59:53, Wiktor_ pisze:
sa 2 wtyczki jedna miedzy głosnikami ale ta jest do stopu za szybą a dryga w klapie wychodzi z wiązki przewodów klej do szyb mozesz kupic w zakladzie montującym szyby albo ich poprosic o przyklejenie

nom tylko pewnie będą chcieli za to kasę... chyba kupie silikon

Cytat:
2005-09-14 23:58:08, Marek_dziadek pisze:
i jest to najprostrze rozwiązanie, bo w tej wtyczce którą mamy w aucie pojawi się odpowiednie napięcie dopiero po włożeniu przekaźnika w wolne gniazdo w puszce koło nóg kierowcy z lewj strony. A taki przekaźnik wcale niełatwo kupić.

tak chyba zrobie

Cytat:
2005-09-15 00:05:57, Kolber7 pisze:
nom tylko pewnie będą chcieli za to kasę... chyba kupie silikon

same głupie pomysły ....nawet Ci ich nie będę z łeba wybijał bo jak zwykle i tak zrobisz po swojemu

...skończy się na tym ze spojler przykręcisz ale to potem

na silikonie to mozna sobie fryzure postawic a nie przykleic spojler.

Mój spojler jest zarówno przykręcony, jak i przyklejony jednocześnie. Moim zdaniem samo tylko przyklejenie spojlera jest nieporozumieniem. Z obserwacji widzę, że spojler wbrew pozorom jest dość ciężki i razem z klapą ma sporą bezwładność, a przy zamykaniu bagażnika przenosi spore drgania. Pamiętaj, że jeśli go tylko przykleisz, to przykleisz go tak naprawdę do lakieru, a nie do klapy i to trwałość powłoki lakierniczej będzie decydować o stabilności jego zamocowania. Poza tym jak będziesz miał już ten spoiler zobaczysz, że odruchowo będziesz go używał do zamknięcia klapy. Zalecam przykręcenie.

Cytat:
2005-09-15 10:07:19, SlawekH pisze:
...." Poza tym jak będziesz miał już ten spoiler zobaczysz, że odruchowo będziesz go używał do zamknięcia klapy. Zalecam przykręcenie...."

Miałem dokładnie takie same doświadczenia ...w "Nokii" miałem spojlerka...w pierwszym momencie był zmocowany na brzegach klapy ale po 2 tygodniach powędrował do poprawki i solidnego przykręcenio/przyklejenia

Nic to.....Koliberek i tak zrobi swoje

Cytat:
2005-09-15 11:24:54, bogdan1 pisze:
Miałem dokładnie takie same doświadczenia ...w "Nokii" miałem spojlerka...w pierwszym momencie był zmocowany na brzegach klapy ale po 2 tygodniach powędrował do poprawki i solidnego przykręcenio/przyklejenia Nic to.....Koliberek i tak zrobi swoje

Boguś umiesz czytać???

przeca napisałem że przykręcam spoilerek, ale oprócz tego chce też czymś uszczelnić miejsce jego przylegania........

i zastanawiam sie czym

Cytat:
2005-09-15 08:27:15, Cwikus pisze:
na silikonie to mozna sobie fryzure postawic a nie przykleic spojler.

kolejny ślepy

przecież napisałem na samym początku że chcę przykręcić spoiler, ale czmyś musze go uszczelnć żeby się pod niego syf nie dostawał

w toyocie celice z 96 roku orginalnie spoiler był tylko przyklejany a tam był taki wysoki cos ala alfa 156,