Kłpopty na benzynie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie jak w temacie. Na benzynie chodzi bardzo nie równo (tak jak by nie pałiła na wszystkie gary) Trzesie silnikiem i drążkiem zmiany biegów. Po przełączeniu na gaz jest wszystko OK i idzie bez problemu.
Co sie dzieje? i jak temu sprostać?

odczytaj bledy z komputera...

Cytat:
2005-07-23 12:20:31, kielkac pisze:
odczytaj bledy z komputera...

oczekiwałem czegoś konkretniejszego
czy tylko w ten sposób można naprawiać samochód??

help...

1. przepływomierz
2. czujnik temp cieczy ( ten co współpracuje z motronic)
3. reg. wolnych obrotów

itp itd.

spinacz i zczytaj kody błędów , bo na tę chwilę to jak wróżenie z fusów

hejka
Adrian_M sprwdź czy wszystkie wtryski masz (sprawne) jesli tak, a auto mimo wszystko nadal zachowuje sie w sposob wskazujacy jak dotychczas to.. mysle , ze to bedzie wina komputera.. ktory bedziesz musial wymienic cena wacha sie od 150 do 300 zl. teraz jest lato auto odpalisz na gazie (ale jak przyjdzie zima to wrr.. ) jesli na gazie ci auto chodzi dobrze to wiadomo , gdyz ono nie ma nic wspolnego z wtryskami. bynajmniej jesli chodzi o ten typ instalacji jaka masz w swoim aucie
pozdro

Mam podobny problem, którym jeszcze się nie zająłem. Ale pierwsze co mi przychodzi na myśl, to wlać do baku dobre paliwo, gdyż te co wcześniej kupiłem uważam że jest chrzczone. Znajomy poleca mi również środek do czyszczenia wtrysków i ogólnie całego układu. U niego w każdym razie w VW Pasat sprawdził się.
W każdym razie tobie Adrian_M proponuje też sprawdzić pod kątem PB.
Może jesteś jednym z tych co kupili na stacji paliw "zanieczyszczoną wodę" ( 95% wody, 5% PB- wiadomości z TVP1)

Jeśli posiadasz coś takiego jak regulator ciśnienia wtrysku paliwa, to sprawdź go... u mnie to właśnie było przyczyną problemów z pracą silnika na benzynie. U mnie znajduje się on na listwie wtryskowej.

Pozdro!

jasne, lepiej jest wyciagac po kolei wszystko z auta niz uzyc spinacza na minute...

chlopaki....on na benzynie odpala i nawet jeździ, tylko ze chodzi jak traktor i szarpie. Po dodaniu gazu wkręca sie na obroty jakby mu czegoś brakowało. Przełącze sie tylko na gaz i jest normalnie chodzi jak nalezy jezdzi jak nalezy i niczego mu nie brakuje.
Mam jeszcze do Was pytanie: mozliwe ze jest to wina zapłonu? Tydzien temu wymieniany byl pasek rozrzadu i pompa wodna.

Napiszcie mi jak sie te bleby wywołuje i jak sie je zczytuje mile widziane zdjecia

Pozdrawiam

komputer benzynowy korzysta z wielu czujnikow, z ktorych jeden moze byc uszkodzony. gas z tychze czujnikow nie korzysta i wszystko wydaje sie ok. przestawienie zaplonu mialoby zapewne identyczny wplyw na benzyne i gas. jesli chcesz juz laczyc wymiane paska z ta awaria, to ja bym sie sklanial ku temu, ze polaczenie elektryczne jednego z czujnika zostalo naruszone podczas wymiany...
jak sprawdzic bledy? tak...

nie posiadam złącza diagnostycznego

To ja się podczepię ze swoim pytaniem: czy błąd w silniku ZAWSZE zapala check? Czy warto profilaktycznie sprawdzać błędy?

Cytat:
2005-07-25 00:41:54, Adrian_M pisze:

eee tam... poszukaj dobrze...
w okolicach prawego kielicha.

Cytat:
2005-07-25 00:41:54, Adrian_M pisze:

Też tak myślałem

Faktycznie koło prawego kielicha - a konkretniej- poszukaj w tym bałaganie pomiędzy prawym kielichem, a szybą.

Witam

Adrian_M zalej nowej beny i przebujaj go porządnie. U mnie to pomogło.

pzdr.

szukałem juz kiedys i nie znalazlem, na spocie tez chłopaki szukałi i nic (widocznie nie ma )

Zapytam jeszcze czy moze to być wina emulatora od gazu??
Kiedys mialem podobna sytuacje tylko ze na gazie nie szedł a teraz na benzynie nie chce...

Powiedz mi ile zrobiles km na gazie? Jesli wiecej niz 30000 - 40000 to niestety jest normalne, nawet jesli ospalales na gazie i pozniej przelaczales na benzyne. Miale to w 2 zagazowanych samochodach a teraz zaczynam odczowac pierwsze objawy w trzecim. Niestety kazdy kto instaluje gaz w samochodzie powinien zdawac sobie sprawe, ze na 1000 km przejechanych na gazie przynajmniej 100 powinien zrobic na benzynie.

gaz mam od roku i przejechalem 16000 km. A przez ten rok tylko raz zdarzyło mi sie odpalic z gazu. Zawsze z benzyny

Jeszcze jedno pytanie Ile benzyny wozisz zwykle w baku ? To rowniez ma wplyw na kondycje ukladu benzynowego. Zaleca sie przynajmniej 1/3 baku. Jesli jest to koncowka rezerwy to sproboj dolac. Pojezdz ze 30-40 km kiedys mi to pomoglo.

jak tylko mrugnie rezerwa odrazu dolewam za 20-30 zł