Gaz ziemny :-) będziemy testować :P

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wpadłam z tatą na genialny pomysł, ze przerobimy betkę na gaz ziemny
W koncu jakies ryzyko jest.... ale czasami trzeba ryzykowac bardziej niz inni uwazaja to za bezpieczhe
experyment bedzie przeprowadzany na betce z 1996r. 316

Co sądzicie na ten temat? Może kto s z was się spotkał z takim udziwnieniem ?

Cytat:
2005-09-14 13:39:54, bemOLKA pisze:
Wpadłam z tatą na genialny pomysł, ze przerobimy betkę na gaz ziemny W koncu jakies ryzyko jest.... ale czasami trzeba ryzykowac bardziej niz inni uwazaja to za bezpieczhe experyment bedzie przeprowadzany na betce z 1996r. 316 Co sądzicie na ten temat? Może kto s z was się spotkał z takim udziwnieniem ?

witamy po dłuższej przerwie. Przeciez samochody na gaz ziemny jeżdżą już od dawien dawna, tylko np w skandynawii jest to bardziej rozpowszechnione

hej :*

Tak jezdzą od dawnien dawna... ale w poslce spotkał się moj ojciec tylko z autobusami. Moze jest ktoś na forum kto jezdzi na ziemny?
Miłoby było wymienic doświadczenia Poza tym... 4,50 a 70 gr to jest roznica

Cytat:
2005-09-14 13:44:41, bemOLKA pisze:
hej :* Tak jezdzą od dawnien dawna... ale w poslce spotkał się moj ojciec tylko z autobusami. Moze jest ktoś na forum kto jezdzi na ziemny? Miłoby było wymienic doświadczenia Poza tym... 4,50 a 70 gr to jest roznica

myslę, że w tym momencie bardziej racjonalne byłoby porównywanie 1,90zł. LPG/ 0,70zł.ziemny, a jak z kosztem montarzu? Parę dni temu ktos pisał, że kosztuje to 8000zł.

hmmm ryzykowna zabawa... dlamnie to troszke smieszna sprawa w Polsce jest jak narazie 9 stacji a na butli z takim gazem mozna przejechac srednio 120km chyba ze zalozy sie ich wiecej tak jak to widac na fotce na stronie(zafira) Fakt ZA to cena ok 0.80gr za litr. Sama (pusta) butla jest ciezka bo innej konstrukcji, przewody musza byc inne niz przy lpg jak i reduktor... skad Wy to wezmiecie ?
Przeciw takiemu rozwiazaniu przemawia mala ilosc stacji do tankowania gazu ziemnego do auta, maly przebieg na butli, wysoki koszt instalacji...

ah jeszczeLINK

a autobusy jezdza bo kraza po miescie i maja duuze dachy na ktore mozna umiescic sporo butli a firma ma wlasna stacje do tankowania tego gazu

Cytat:
2005-09-14 13:54:20, JanekE30 pisze:
hmmm ryzykowna zabawa... dlamnie to troszke smieszna sprawa w Polsce jest jak narazie 9 stacji a na butli z takim gazem mozna przejechac srednio 120km chyba ze zalozy sie ich wiecej tak jak to widac na fotce na stronie(zafira) Fakt ZA to cena ok 0.80gr za litr. Sama (pusta) butla jest ciezka bo innej konstrukcji, przewody musza byc inne niz przy lpg jak i reduktor... skad Wy to wezmiecie ? Przeciw takiemu rozwiazaniu przemawia mala ilosc stacji do tankowania gazu ziemnego do auta, maly przebieg na butli, wysoki koszt instalacji...

jakie 9???? a podobny tekst napisalem w temacie biopaliwa o zasiegu itd. tu masz mape stacji cng http://www.auto-club.pl/uploads/articles/mapa/kg_mapapolski_cng.jpg nie do konca aktualna bo np stacji w Bydgoszczy jeszcze na niej nie ma ale jest tam sporo ponad 9 stacji. w tej zafirze tak ladnie to wyglada bo wychodzily fabryczne zafiry na gaz ziemny, mysle ze wiecej niz 1 butla nie wejdzie do takiej e36.

a tak w ogole to nie wiesz co to opcja EDYCJA zeby nie pisac np 3 swoich postow jeden pod drugim?

bemOLKA- specjalnie kupujecie 316 96 rok zeby tylko testowac? bo z tego co pamietam Twoja to 320 z silnkiem 1,6 i jakis starszy rocznik niz 96

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-09-14 14:28:25 ]

Hm.. mamy takiego 'fachmana' od zakładania lpg, i powiedział, ze zakłada tez na ziemny, bo to kwestia paru zmian w tym reduktorow atmosfer. C do samochodu, jak widac niedługo zmieniam, na nowszą 3 i bede musiała się rozstac ze staruszką, ale mam nadzieje ze zostanie w rodzinie

Co do przejezdzania 120 km... własciwie nigdzie nie jezdze a jak jezcze to 2 razy w roku na wakacje jazda po miescie sie opłaca za te 70-80gr.
Poza tym zakładamy z tatuskiem u siebie 'stacje' na podworku do własnego uzytku bo to tez chyba tylko kwestja sprezarki

Dzięki za mapkę :* na prwno się niedłuugo przyda
(moze nie wylece w powietrze hihi)

Cytat:
jakie 9???? a podobny tekst napisalem w temacie biopaliwa o zasiegu itd. tu masz mape stacji cng http://www.auto-club.pl/uploads/articles/mapa/kg_mapapolski_cng.jpg nie do konca aktualna bo np stacji w Bydgoszczy jeszcze na niej nie ma ale jest tam sporo ponad 9 stacji. w tej zafirze tak ladnie to wyglada bo seryjnie wychodzily zafiry na gaz ziemny, mysle ze wiecej niz 1 butla nie wejdzie do takiej e36.

* wg mnie to i tak jest bardzo malo niech sobie bedzie nawet 20-30 stacji
* tolo84 jezeli odebrales to co napisalem jako "skopiowanie" Twoich slow i poczules sie urazony to przepraszam ale tyyyle sie naczytalem o gazie ziemnym ze sam nie wiem czy to Twoje slowa czytalem czy kogo innego
Cytat:
a tak w ogole to nie wiesz co to opcja EDYCJA zeby nie pisac np 3 swoich postow jedne pod drugim?

Niestety nie wiem gdzie jest ta opcja a raczej nawet nie wiedzialem ze takowa jest i dopiero terazsie o niej dowiedzialem a 3 ci post napisalem po przeczytaniu postu bemOLKA odnosnie tego ze jezdza autobusy na ziemnym

Cytat:
2005-09-14 14:32:37, JanekE30 pisze:
* wg mnie to i tak jest bardzo malo niech sobie bedzie nawet 20-30 stacji

narazie jazda na gaz ziemny i tak wyklucza dalsze podroze wlasnie przez te duze ciezkie i malo pojemne zbiorniki wiec moim zdaniem w zupelnosci wystarczy jesli mamy 1 stacje w poblizu miejsca swojego zamieszkania i smialo mozemy sobie po miescie jezdzic na cng. ja podobnie jak bemOLKA mam 90% przebiegu po miescie wiec dla nas jest to w miare dobre rozwiazanie.

Cytat:
2005-09-14 14:39:55, tolo84 pisze:
narazie jazda na gaz ziemny i tak wyklucza dalsze podroze wlasnie przez te duze ciezkie i malo pojemne zbiorniki wiec moim zdaniem w zupelnosci wystarczy jesli mamy 1 stacje w poblizu miejsca swojego zamieszkania i smialo mozemy sobie po miescie jezdzic na cng. ja podobnie jak bemOLKA mam 90% przebiegu po miescie wiec dla nas jest to w miare dobre rozwiazanie.

oczywiście przy założeniu że auta za chwile nie sprzedajesz...

Cytat:

po miescie to super rozwiazanie ale patrzac na sytuacje taka ze ktos ma LPG i moze w miare tanio jechac na niej i zatankowac niemal wszedzie albo zrezygnowac z niej na rzecz CNG i ograniczyc swoj samochod raczej do jazdy po miescie to juz komplikuje sprawe tym bardziej jezeli stacje mialbys na drugim koncu miasta np 10km (20km mniej zostaje jakies 100km na przejezdzenie a chyba nie musze mowic jak szybko stukna). Teraz jezeli ktos potrzebuje jechac w trase 200-300km na benzynie to niezly kopniak dla portfela a spowodowany tym ze zrezygnowal z LPG na rzecz CNG. wlasnie jedynym problemem jest ta ilosc stacji i maly zasieg na butli. Spotkalem sie rowniez z twierdzeniem ze gaz ziemny ma wyzsza temp spalania i przez to moze powodowac grzanie sie silnika a gdzie to czytalem juz nie pamietam. Gaz ten jest super alternatywa bo rzad jakby mial podniesc na niego ceny to i w domach musialby zdrozec wiec tutaj mozliwosci wzrostu cen sa duuzo mniejsze, szkoda tylko ze jak narazie wiaze sie to dla niektorych z wyborem wszedzie na LPG albo w obrebie miasta/stacji na CNG. No chyba ze taka opcja jaka bemOLKA proponuje - stacyjka kolo domu

Podobno są i zbiorniki nie na 120 km a i na wiecej
poza tym... 7 zł za 100 km to nie 45zł. I taki smaochod mozna utrzymac za kieszonkowe!
Poza tym, mysle ze to bedzie kwestja czasu, bo jak ludzie podłapią, ze mozna płacic jeszcze taniej to stacje lpg zrobią 'specjalizacje' na cng. Ja sobie moge pozwolic na prywatną stacje cng. Poza tym zawsze jest jeszcze alternatywnie benzyna jakby zabrakło gazu na dojazd do domu (lub miejsca tankowania).

Poza tym, taka sprezarka (wypozyczenie) kosztuje 70 zł na miesiac a tankowac mozna się nauczyc

Cytat:
2005-09-14 15:16:59, bemOLKA pisze:
Podobno są i zbiorniki nie na 120 km a i na wiecej

tak tylko ciekawe gdzie go zamontujesz w e36? na dachu? ;]

na pewno sa wieksze ale to dla duzych samochodow i autobusow a w takim jak e36 dach i podwozie odpada na zamontowanie butli, jedynie bagaznik i pamietaj ze 1 butla wazy kolo 60-70kg pusta!!! tez nie mozna z tym przesadzac bo bedziesz z tylem siadnietym jezdzic a to niezdrowo.

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-09-14 15:21:40 ]

Ale są butle z tworzyw sztucznych, które są o wiele lżejsze! Fakt, że to będzie spory koszt ale myslę ze wtedy bedzie mozna zajezdzić masę beemek za 20 tyś, podmieniając im tylko instalacje.

Poza tym, jak już wiecie robią całą mase samochodow na gaz ziemny Fajnie to było w dodatku auto świata chyba opisane na przykładzie mercedesa

A z resztą zobaczymy! Jak założę będę pisać co i jak

Cytat:
jedynie bagaznik i pamietaj ze 1 butla wazy kolo 60-70kg pusta!!!

a wiesz ile wazy butla lpg

Cytat:
2005-09-14 18:27:39, hz10 pisze:
a wiesz ile wazy butla lpg

a nie wiem ale wiem ze butla do cng z tworzywa wazy 20-40kg. a ile wazy taka pusta butla lpg w kolo zapasowe?

Ja byłem w lipcu w Berlinie moją Omegą i szukałem stacji z LPG no i żadnej nie bylo ale za to natrafiłem na ERD-GAZ czyli gaz ziemny
W stanach dostajesz dofinansowanie i państwo pokrywa Ci koszt (ok 1000$) na montaż mini-stacji gazu w swoim garażu !!! Nie płacisz żadnych podatków ani akcyz takich jak są w normalnym paliwie tylko ten który obejmuje gaz który masz w domku!!

POPIERAM rozpowszechnianie tego typu instalacji Jak zrobisz to wszystko koleżanko to wybiore się do Ciebie zobaczyć jak to wygląda

Naczytałam sie ze u nas nie mozna dostac pozwolenia na butle z tworzyw, ale dane już są nieaktualne
Co do gazu w garazu - jak wszystko w polsce - nie legalne.

Co do lpg... tylko patrzec jak ludzie sie przestawią z benzyny na lpg jaką akcyze na to rzuci państwo. Co do ziemnego będzie cięzej bo to całkiem by pogrązyło gospodarke (a zwłaszcza ospodarstwa domowe). Zabawa z instalacją na ziemny bedzie kosztowana, ale mysle ze po roku się zwróci. (Do poki ruskie nie zakręcą kurka od gazu hihi).

A jak zrobie instalacje i nie wybuchnę to chętnie Aldik Ci pokaże