MotoNews.pl
4 Wysokość głowicy w 2.0 8v DOHC (115514/0) - NT

Wysokość głowicy w 2.0 8v DOHC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na początku witam serdecznie wszystkich forumowiczów

Potrzebuję się dowiedzieć jaka jest nominalna wysokość głowicy silnika 2.0 8v DOHC.
Dłubie głowice,która już wcześniej była planowana tylko nikt nie jest w stanie powiedzieć ile

Przy okazji chciałem zapytać ile można spalnować tą głowice (od wymiaru nominalnego),aby nie stukało na Pb95?
1mm-1,5mm

Jeżeli zamieściłem mój topic nie tam gdzie trzeba,to przepraszam.

planowanie tej glowicy dla zwiekszenia stopnia sptrezania praktycznie nic Ci nie da- zbyt blisko jej plaszczyzbny sa krawedzie gniazd ssacych, zeby efekt takiej operacjki byl wyczuwalny. w tych silnikach stopien sprezania zmienialo sie wstawiajac garbate tloki (od 1,8 lub 1,6). A to czy bedzie "stukal" zalezy nie tylko od stopnia sprezania (ktory w 2.0 byl dosc niski) lecz takze od kata wyprzedzania zaplonu (a wiec od sprawnosci reglatora w aparacie...), liczby oktanowej paliwa, skladu mieszanki itd.

wygrzebałem tą głowicę z piwnicy no i faktycznie jest tak jak mówisz,gniazda ssące sa za blisko płaszczyzny.

czy istnieje jakaś serwisówka do tego silnika,gdzie znalazłbym dopuszczalne parametry podzespołów(min.wysokość sprężynek zaworowych,wymiary krzywek...)?