Jak to jest z minimalną temperaturą dla gazu??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam sekwencje i zauważyłem, że przełącza się na gaz po osiągnięciu odpowiedniej temperatury. Zakres tych temperatur można ustawiać oczywiscie komputerowo ale nie tego dotyczy moje pytanie. Otóz w poprzednim samochodzie marki deu lanos w którym miałem normalną instalację BRC samochód przechodził na gaz prawie natychmiast bez względu na temperaturę otoczenia. Innymi słowy zapalałem silnik po kilkudziesięciu sekundach i wzroscie obrotów przełączał się na gaz i pięnie trzymał parametry.
Obecnie jest tak, że muszę przejechać 2-3 min zanim silnik bedzie miał odpowiednią temperaturę a co za tym idzie przeskoczy na gaz.
Ską te róznice wynikają, że w instalacji bardziej prymitywnej przechodził szybciej a na sekwencji o wiele dłużej ?

Podobno chodzi o sprawność wtryskiwaczy gazowych i dbałość o reduktor.Ta tempetratura minimalna to 30stopni ,przynajmniej tak widziałem,że minimalnie można zaprogramować.

Wydaje się że jest to wynikiem różnych modeli reduktorów.

W momencie gdy silnik osiągnie temp. minimalną otwierają się elektrozawory znajdujące się na wielozaworze i na reduktorze/parowniku.

Starsze generacje tego nie posiadają i można odpalać na gazie nawet zimą.