Dual Ram

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam , proste pytanie a ja nie wiem "jak działa Dual Ram"

i co to w ogole jest?

Cytat:
The air intake system can be divided by the adjustable flap in the collecting pipe into two ranges.
The flap is operated via a vacuum timing control and the negative pressure memory.
The controlling of the transfer valve takes over the Motronic.

With closed flap the sucking in way is extended. As a result of a torque process which resembles that of a three-cylinder engine, arises.
Characteristically for this reaching is Drehmomentmaximus at low numbers of revolutions.

With open flap the sucking in way shortened whereby the torque and achievement process of the six-cylinder arises. Torque and achievement maximum are reached at higher numbers of revolutions.
With which over the gesammten speed range an optimized process of the torque curve results.

Do 4000rpm

Powyzej 4000rpm

trza było planszke z Bartem zapodać , bo to gdzieś na forum już jest

W V6 też jest patent zmiany strumienia zasysanego powietrza. Zmiana następuje przy 3000obr. Tylko że w V6 wszystkie cylindry zawsze dostają tą samą dawkę powietrza. W R6 jest to podzielone oddzielnie na pierwszą i drugą trójke.

Cytat:
2004-03-19 08:01:03, stapoz pisze:
W V6 też jest patent zmiany strumienia zasysanego powietrza. Zmiana następuje przy 3000obr. Tylko że w V6 wszystkie cylindry zawsze dostają tą samą dawkę powietrza. W R6 jest to podzielone oddzielnie na pierwszą i drugą trójke.

Hmm..

To nie jest dokładna prawda. (V6)

Nawet u tych którzy jeszcze tam nie nagrzebali

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Cytat:
trza było planszke z Bartem zapodać

Prezesowi Danowi planszke ??

Prezes Dan jest juz tak starym Prezesem, ze ma prawo do sklerozy

Cytat:
Prezes Dan jest juz tak starym Prezesem, ze ma prawo do sklerozy

dupa mnie boli bo spadlem z krzesla jak to przeczytalem

Chyba masz problem z dual, Dan Dan, ja jestem juz po wiem o co chodzi i jak naprawić. A objawa sa takie:
-do 3800 idzie tak jak trzeba miedzy 3800-4000 lekkie (bardzo lekki lecz wyczuwalne przytrzymanie) po 4000 wciska Cię w fotel i wtedy zwykle gościwi robisz, papa.
U mnie jak przejdzie przez 4000 to momentalnie jest zyk zyk i zmiana biegu ale tak aby sie nie zamknął czyli, szybko i bez odpuszczenia gazu (moja żonka nigdy nie odpuszcza gazu, mówi że tak jest lepiej, hehe).

Po polerce i wywaleniu wytlumienia z maski - przy 4000 zaczyna sie zajebisty swist

W tunelach bomba !!!

U mnie z nowym wydechem od mv6 niezle swiszcze

Cytat:

Chyba z polowa wydechu z MV6

Cytat:
2004-03-19 12:36:51, boogie pisze:

U mnie też z wydechem od MV6 świszcze.
Nawet gdzieś na filmie jest, a i dyplomik dostałem

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Cytat:
2004-03-19 12:16:16, kristo pisze:
Po polerce i wywaleniu wytlumienia z maski - przy 4000 zaczyna sie zajebisty swist

W tunelach bomba !!!

Hehe, w Evo nie ma wytłumienia maski, seryjnie nie potrzebne to jest.

"a świstak siedzi i zawija".......

[ wiadomość edytowana przez: mega_3 dnia 2004-03-19 14:47:44 ]

Cytat:
2004-03-19 13:45:41, DrA pisze:
Cytat:

Chyba z polowa wydechu z MV6

Szanowny Kolega się myli z 2/3 wydechu
Katalizatorów nie ruszałem

MV6 ma : 2 x kat, 2 x srodkowy i 1 x koncowy. A jak jest w R6 ??

Cytat:
2004-03-19 17:32:43, DrA pisze:
MV6 ma : 2 x kat, 2 x srodkowy i 1 x koncowy. A jak jest w R6 ??

ano identycznie
tylko inne kształty mają tłumiki i katy.Inne też jest sposób łączenia rur wydechowych z katami z tłumikami

tak więc obstawiał bym jednak przy połowie wwydechu z MV6 , bo reszta to dłubanka i dorabianie

Cytat:

A mój "rozrusznik' i bez wydechu od MV6 też nieźle świszcze.....czasem paskiem od alternatora . No dobra, raczej poświstuje tylko sobie . Chociaż po ostatnich "grzebankach" zacichł jakoś.. Czyżby z wiosny nadchodzącej się nie cieszył ???

Pzdr

[ wiadomość edytowana przez: salmon dnia 2004-03-19 19:10:54 ]

Witam , Dual Ram mam ok, a świadczyła o tym mina Disla jak go wprasowało w fotel po 4000 tysiącach, oj zaj..... zabawa
pozdro DanDan
( troche sklerotyczny )