MotoNews.pl
12Plyn do chlodnicy (127840/0) - NT

Plyn do chlodnicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc,

Mam nie lada problem. Swieci mi sie odstatnio kuhlmittel stand i trzeba by bylo cos dolac zanim dojade gdzies gdzie mi wymeinia calosc

Powiedzcie mi co dolac. Albo inaczej - jakiego dostawce plynu ma Opel ?? Co wlewaja w ASO ?

Wolabym nie zażelowac albo rozpuscic autka A moze destylowanej ?? z litr wejdzie tylko czy nie tylko raz....ostatni raz..i nei zamarznie.

Pozdrawiam

Mrozów nie ma - popatrz w papiery ile włazi w układ w całości przyjmij że to na ~ -20 st i oblicz sobie z proporcji ile ci ten literek destylowanej podniesie temperaturę zamarzania, a jak nie umiesz to poprostu wlej desty i podjedź na 5 min do dowolnego warsztatu - powinni mieć ustrojstwo do badania roztworu - nawet kasy nie powinni wołać .

Myślę że tak na oko to do -5 wytrzyma

Kiedyś podczas zdawania na prawo jazdy były też pytania dotyczące budowy auta i jego eksploatacji. Od jakiegoś czasu czytając pewne wątki stwierdzam że zlikwidowanie ich to był wielki błąd. Czekam na następny wątek typu: Jakim powietrzem pompować koła.

Cytat:
2005-12-15 14:18:20, macior13 pisze:
...Czekam na następny wątek typu: Jakim powietrzem pompować koła.

Jak to jakim? Wszelkie tuningowce zalecają azotem!!!

Dzieki Soltys

ZRobaczymy co sie wydazy po kontakcie z woda. W koncu u nas zimy nie straszne. Gorzej jezeli poprzednik rowniez wlewal wode )) No ale moze tak jeszcze pojezdze do weekendu i zdecyduje sie na jakiegos cartecha czy norauto :/ Choc wolabym sam a garaz daleko :/

----

A Tobie Macior13 powiem, ze dobor plynu to nie jest taka prosta sprawa jak powietrze w oponach. Jak nie wiemy czym zalane jest autko, to czasami mieszanie moze nie wyjsc na zdrowie...a nie zawsze jest czas i miejsce.

Fiat zalewa chyba PARAFLU, renault chyba Elf wiec moze Ty wiesz czym OPEL ?? Z kursu PJ

Cytat:
2005-12-15 14:55:05, Prowo pisze:
Jak to jakim? Wszelkie tuningowce zalecają azotem!!!

prowo jadąc trasą wrocław łagiewniki w strone kudowy zdr przed magnicami jest wulkanizator który na dupnej tablicy ma napisane.... pompowanie kół świeżym wiejskim powietrzem gratis!!!
skubaniec miał dobrego fachmana od marketingu i public relation

Cytat:
2005-12-15 16:08:41, o_rety pisze:
Dzieki Soltys ZRobaczymy co sie wydazy po kontakcie z woda. W koncu u nas zimy nie straszne. Gorzej jezeli poprzednik rowniez wlewal wode )) No ale moze tak jeszcze pojezdze do weekendu i zdecyduje sie na jakiegos cartecha czy norauto :/ Choc wolabym sam a garaz daleko :/ ---- A Tobie Macior13 powiem, ze dobor plynu to nie jest taka prosta sprawa jak powietrze w oponach. Jak nie wiemy czym zalane jest autko, to czasami mieszanie moze nie wyjsc na zdrowie...a nie zawsze jest czas i miejsce. Fiat zalewa chyba PARAFLU, renault chyba Elf wiec moze Ty wiesz czym OPEL ?? Z kursu PJ

przyjacielu nie eksprymentuj tylko wylej wszystko i zalej nowym i po sprawie,
jak ja kupiłem auto kilka lat temu nie sprawdziłem płynu przyszła zima i granulat w chłodnicy, szczęście że nie było tęgiego mrozu bo był by probrem.
Robisz problem nie wiem z czego; nie wiem co jest wylewam , wlewam nowe i po problemie, w końcu łatwiej wymienić płyn jak silnik, co nie?
Zrób próbę płynu w zamrarzarce na zamarzanie !!

Cytat:
A Tobie Macior13 powiem, ze dobor plynu to nie jest taka prosta sprawa jak powietrze w oponach. Jak nie wiemy czym zalane jest autko, to czasami mieszanie moze nie wyjsc na zdrowie...a nie zawsze jest czas i miejsce.

kup sobie płyn do chłodnic w Tesco - w jednej z gazet motoryzacyjnych testowali toto i dostał notę "wzorowy"

nie pamiętam dokładnie ale 5 litrów kosztowało około 25zł ( temp zamarzania około -30/-35 stopni)

Dzieki wielkie.

To juz chyab wiem gdzie spedze sobotni poranek... w warsztacie. Zona sie ucieszy I znowu dam komus zarobic :/

Dzieki za info.
mAro