MotoNews.pl
5 Gwizd podczas rozruch; Pony (119336/90) - NT

Gwizd podczas rozruch; Pony

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam taki problem, po wymianie elektrowłącznika podczas rozruch rozrusznik nie zatrybia tylko tak syczy. Co może być przyczyną wczesniej tego nie było, czy mozlliwe jest aby ukruszyły się ząbki na wieńcu czy coś innego.
Jak fachowo nazywa się ten wieniec - koło zamachowe.?

Nie ukierunkuje Cie w 100% ale może odwrotnie widełki? MOze Faktycznie wienieć koła zamachowego? Widziałem 2 dni temu taki na allegro o TUTAJ
ale skoro rozrusznik pracuje (tak rozumiem wycie), to raczej coś z przeniesiem ruchu...

Zgadza się rozrusznik pracuje tylko nie za każdym razem zatrybia z wieńcem.

Cytat:
2005-10-18 10:41:42, dakro pisze:
Zgadza się rozrusznik pracuje tylko nie za każdym razem zatrybia z wieńcem.

Czyli prawdopodobnie masz zepsuty tzw. bendix czyli element odpowiedzialny za zazębienie rozrusznika z kołem zamachowym. Byc moze uszkodzone jest sprzegiełko w tym elemencie i rozrusznik pracuje z dużą prędkością wydając charakterystyczny gwizd. Tym bardziej, że czasami zatrybia. To klasyczny objaw padu bendix-a. Rady na to nie ma innej tylko wymiana. Każdy dobry elektryk samochodowy Ci to zrobi tylko dowiedz się czy ma takowy bendix.

witam.
najlepiej wykręcic rozrusznik i sprawdzic na zewnątrz czy wszystro działa jak powinno.jesli rozrusznik jest dobry to trzeba szukac gdzie indziej