Wolne obroty-Gaśnie:(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Co może być przyczyna?Silnik chodzi tylko gdy przycisnie sie gaz i tez na wduszonym gazie trzeba go odpalać,gdy sie tylko gaz pusci lub w czasie jazdy wrzuci na luz-momentalnie gasnie(czasem ale bardzo rzadko nie zgasnie a obroty sa ponizej 500).Tymbardziej dziwne,ze chodzil caly zcas normalnie a rano odpalam i takie cos-na kazdych swiatlach w miescie gasnie wiec jazda raczej jest denerwujaca.Poza tym silnik pracuje normalnie-nie odczuwam przy jezdzie zadnego spadku mocy itp. Więc co to może byc?Silnik krokowy powinien byc dobry,nie tak dawno wymieniany,choc niesprawdzalem jeszcze.

ja stawiam na sondę lambdę

miałem to samo W SUMIE MAM podjechałem zeby na kompie sprawdzili co jest
Podobno lambda pogrzebali i jak sie rozgrzał nadal gasł, później naprawiali sprzęgło i dalej dupa.

Nie mam więcej pomysłów może silnik krokowy ale ja sie tam nie znam

Słyszałem że dzieje się tak z tym gaśnięciem z powodu zasilania auta gazem.Nie wiem czy tak jest u wszystkich , ale ja mam własnie tak.Rada:raz na jakieś 3 miechy , czasem częściej wykręcam silnik krokowy i myje go wd 40. Mi to pomaga niewiem jak będzie uwas.

ja nie mam gazu,silniczek krokowy wymienialem ale wykrece go jutro z rana i wyczyszcze tylko nie ejstem pewny,ze to cos damam jeszcze takie pytanie,czy sonda lambda sama generuje napięcie?tzn czy jeżeli odpięta jest wiązka z samochodu(poza masa)kabelek sygnalowy powinien wskazywac napięcia?

Sprawdź jeszcze wężyk doprowadzający powietrze pod ciśnieniem do krokowego (czy jakoś tak). Ja miałem go w escorcie pękniętego i objawy takie jak u Ciebie występują. A jeżeli nie silnik krokowy, to lambda albo katalizator (choć w to wątpię, ale sprawdzić nie zaszkodzi)

a czy jest mozliwe wogóle,że to sonda skoro wszystko bylo dobrze zgasiłem i odpalilem i juz takie cos sie dzieje?

Troche dzisiaj pogrzebalem w samochodzie i sie okazało,ze u mnie na wiązce od sondy lambda nie ma jakiegokolwiek napiecia-czy wie ktoś skąd ta wiązka wychodzi aby ją przemierzyć z "drugiej" strony?

U mnie było to samo (gasł na każdych światłach). Na razie odłączyłem TPS (potencometr kontroli wciśnięcia gazu) i gaśnie tylko czasami jak się rozgrzeje. Wiem że to nie jest rozwiazanie tylko półśrodek ale przynajmniej daje się jeżdzić

wężyki podcisnieniowe sprawdź mi jeden sie rozleciał i gasł jak tylko noge z gazu sie zdjęło.